lauantai 16. lokakuuta 2010

Kieloja jouluksi

Kirjoitin tästä aiheesta jo Sarin puutarhat -blogiini aiemmin syksyllä.... ajattelin kuitenkin laittaa siitä tähän joulublogiinikin, kun aihe on niin jouluinen : )
Eli jos haluat kasvattaa jouluksi vanhanajan joulukukan, kielon, niin nyt on niiden juurakoiden haun aika.....
Alla oleva kuva on otettu Helsingin Talvipuutarhata, viime joulukuussa.

Kielot tuoksuvat niin huumaavan ihanalle, kukkivat ne sitten kesällä tai jouluna : )

Kielon juuria kannattaa kerätä aurinkoisesta paikasta, jossa ne ovat kukkineet hyvin. Juurakoissa on nyt näkyvissä ensi kevään silmut ja vain pyöreästä silmusta tulee kukkavana : )
Ja tietysti kieloja saa kaivaa vain maanomistajan luvalla !

Me kaivoimme kielot mökiltä. Istutimme juurakot ruukkuihin. Osa jätetään ulos saamaan pakkasta. Tällöin ruukut kallistetaan, jotta sadevesi ei keräänny jäätyneen mullan pintaan. Ruukut voi peittää lehdillä. Osan ruukuista säilytämme parvekkeella ja loput kellarissa. Siis teemme vähän kokeiluja.

Marras-joulukuun vaihteessa ruukut nostetaan sisälle pimeään. Versot aloittavat pimeässä kasvun ja kun ne ovat noin 10 cm korkuisia, nostetaan ruukut valoon vihertymään. Sisällä paras lämpötila aluksi olisi 20 astetta. Kun kielot ovat hyvässä kasvussa, viileämpi tila jarruttaa niiden pituuskasvua, mutta ei häiritse kukintaa. Lisäksi viileässä kukinta kestää kauemmin : )
Huom! Multaa kannattaa kastella säännöllisesti. Jos multa pääsee kuivumaan liikaa, kukinta epäonnistuu.

Tietysti kieloja voi jouluna ostaa kukkivinakin, jos löytää niitä ja jos hinnalla ei ole väliä... Viime jouluna olivat todella hintavia.

Ps. Torikukkamyyjällämme oli myynnissä jo ekat nupulliset amaryllikset ja kukkivat jouluruusut . Sieltä se joulu vaan tulee...
.
Tästä pääset juttuun Myrkyllisistä joulukukista ja -kasveista.
Myrkylliset joulukukat löytyvät listattuna tuosta sivupalkista, hieman alempaa.

19 kommenttia:

 1. Rakastan kieloja, voi kun mie ehtisin/saisin aikaiseksi hakea juuria vielä että saisi ne jouluksi kukkimaan. :)

  VastaaPoista
 2. Kyllä tekisi mieli lähteä etsimään :) ja kasvattaa kieloja. Kiitos näistä mielettömistä vinkeistä!

  VastaaPoista
 3. TuijaR. - taitaa onneksi olla vielä hyvin aikaa, ennen kuin maa jäätyy ; )
  Ajattele miten ihanaa onkaan saada omat tuoksuvat joulukielot, oih !

  Hipsu - ole hyvä : ) Toisen blogini kielonjuttuun kommentoi Elsbet ja kertoin onnistuneensa. Ruukkujen säilytyspaikka oli ollut kylmävarasto. Eli ei kun kokeilemaan, hih ; )

  VastaaPoista
 4. Kielot ovat upeita! Pitäisi ehkä kokeilla...

  VastaaPoista
 5. Kiitos hyvästä vinkistä. Taidan innostua ja menen hakemaan tontiltamme kieloja ruukkuun. Kiitos, kiitos, kiitos....

  VastaaPoista
 6. Kielot on ihania, mutta täällä meillä päin ne on kortilla ja eikä niitä taida oikein luonnossa kasvaa. Itse ostimme puutarhakeskuksesta kieloja puutarhaamme ja pikkuhiljaa leviävät, mutta en raaski niitä kaivaa ylös ;-)

  Leppoisaa sunnuntain jatkoa,
  Katja

  VastaaPoista
 7. Sussi - minä laitoin ihan kalenteriin ylös, että muistan hakea kielon juurakkoita. Viime jouluna kun haikailin niitä kieloja niin : )

  KesäEsa - ole hyvä : ) Kyllä näiden kielojen hyötö jouluksi pitäisi olla helppoa, kun sitä kokeilleet ovat onnistuneet. Ja kielohan oli joulukukka, ennen kylmiöiden ja lentorahtien aikaa...

  Katja - Bag End - tosiaan, sitä ei tule ajatelleeksi, että kieloja ei olisi siellä päin tai Lapissa. Kun meillä kukkapenkissä kielosta tulee helposti liikaa leviävä, ja sitä on pakko kurittaa ; )
  Eli eiköhän se teilläkin kohta ala kunnolla leviämään : )
  Mukavaa alkanutta viikkoa !

  VastaaPoista
 8. Missä vaiheessa noita kielonjuuria aletaan kastelemaan ? Kiitos blogistasi, sieltä olen saanut monta hyödyllistä vinkkiä !

  VastaaPoista
 9. Anonyymi - kun kielon juuret istutetaan ruukkuihin, samalla niitä kastellaan. Ja kun ruukut ovat viileässä, niitä tuskin tarvitsee kastella. Seuraava kastelu on vasta myöhemmin, huoneenlämmössä. Siis kun mullan pinta kuivahtaa.
  Kiitos, on niin kiva saada palautetta : )

  VastaaPoista
 10. Una - kielot olivat niin upeita siellä Talvipuutarhassa, että pakkohan sitä on nyt itsekin kokeilla : )

  VastaaPoista
 11. No niin, ruukuissa ovat ja pihalla odottelevat... =)

  VastaaPoista
 12. Una - sinä ehdit ensin ; )
  Minä ajattein hakea kieloja vasta ensi viikolla... Onneksi ensi viikoksi on vielä luvattu aika lämpimiä kelejä, joten hyvin ehtii : )

  VastaaPoista
 13. Olipa mukava idea! Toivottavasti muistan tämän vielä syksyllä. Omaa tonttiani on siunattu valtavalla kielomäärällä ja ne ovat kukassa paraikaa. Olisipa ihana saada pala tätä suloista suven tuoksua seuraavaan jouluunkin. :)

  VastaaPoista
 14. Johanna J - jouluksi kielojen hyötäminen kukkaan on ylättävän helppoa! Suosittelen kokeilemaan, etenkin jos kielot ovat noin lähellä kuin sinulla on : )
  Aion muistuttaa syksyllä kielojen juurien hakemisesta joko täällä Sarin joulublogissa tai Sarin puutarhat -blogissa... tai kummassakin ; )

  VastaaPoista
 15. Kiitos Sari ihanasta vinkistä Kieloja jouluksi! Minulla kasvaa luhtitalon kukkatarhassa kieloja aro- ja sinivuokkojen kaverina. Otin viime viikon torstaina kielot pimeästä valoon, monta siippaa nousee, yhdessä näyttää olevan nuppuja. Juurakot kasvavat vaan ihan purkin reunassa mullan sivussa.Kysymys: Uskallanko siirtää kielot uuteen purkkiin, että saisin kauniin asetelman? Kiitos vastauksesta ja oikein Ihanaa Joulun odotuksen aikaa täältä Keski-Pohjanmaalta Kannuksesta Raija-mummi 68 v

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta ! On tosi mukava kuulla kuulumisia joulukielojen kasvatuksesta.
   Omani ovat vielä pimeässä, mutta viimeistään viikonloppuna saan jo ottaa ensimmäiset alut valoon. Saamme siis kohta nauttia kielojen tuoksusta : )
   En ole kokeillut siirtää kukkivaa kieloa uuteen ruukkuun. Ongelmaa voi aiheuttaa juurien katkeilu, ja sitä kautta veden saanti. Eli kannattaa siirtää varovaisesti ja kastella sen jälkeen aina huolella. Mullan kuivuminen voi kuivattaa nuput, tai kukat liian aikaisin. Kerrohan sitten, miten siirto onnistui : )
   Iloista ja rauhallista Joulun odotusta sinullekin !

   Poista
  2. Hei Sari ja Oikein Hyvää Uutta Vuotta 2015!
   Kuvittelin ensin, että varovainen siirto onnistui, mutta toisin kävi. Nupullinen kielo on ainoa joka on kukassa, muiden kasvu hidastui, eikä uusia nuppuja ole näkyvissä, otin ehkä liian monta juurakkoa purkkeihin. Mitä tästä opin, tämän vuoden jouluksi uusi yritys, vain 2-4 juurakkoa samaan reilun kokoiseen saviruukkuun, sitähän voi sitten jouluksi koristella. Nyt annan kielojen olla kaikessa rauhassa jouluisessa purkissa, istutan ne sitten maahan, kun routa on sulanut. Tuntuu, ettei aurinko nouse tänään ollenkaan, todella pimeää, onneksi kyntteliköt ikkunoilla ja lyhdyt ulkona luovat tunnelmaa. Valoisin ja keväisin kukka-ajatuksin täältä Kannuksesta.

   Poista
  3. Kiitos Raija, ja Onnellista Uutta Vuotta sinullekin !
   Vaikka kielo on ulkona tosi vaatimaton kasvi, niin se on hankalampi kasvattaa sisätiloissa. Hyvissä kasvuoloissa, kuten keväällä ulkona, siirto olisi voinut onnistuakin ongelmitta.
   Minulla on tavallisissa 14 cm (luku ruukun pohjassa) muoviruukuissa n. 4 kielon pallukkasilmuista juurakkoa. Käytän muoviruukkuja siksi, että kastelu olisi helpompaa. Multa ei saa nimittäin kuivua kertaakaan liikaa. Kaikista silmuista ei kuitenkaan kehity kukkaa aina, etenkin jos on ollut joulun alla kiirettä ja kastelu on vähän unohtunut. Tai syynä voi olla jokin muukin tekijä. Onneksi suloista kielon tuoksua tulee yhdestäkin kukasta : )
   Tänään meilläkin täällä etelämpänä Nurmijärvellä oli tosi pimeä päivä. Piti ottaa kuvia kieloista, ennen kuin ne lakastuvat, mutta oli kyllä vähän liian pimeää. Ensi viikoksi onkin jo luvattu aurinkoa.
   Kiva kun kerroit kielokuulumiset : )

   Poista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.