perjantai 10. joulukuuta 2010

10. luukku - Joulutähtiä, pieniä ja isoja

Tässä taas tämä iso ja monilatvainen joulutähteni : )

On olemassa myös ihan minijoulutähtiä. Nämä ovat niin hellyyttävän suloisia ; )

Sitten on pieniä ja monilatvaisia...

Ja paljon siltä väliltä....
Nykyään joulutähden pistokkaat tulevat ulkomailta ja täällä kasvihuoneviljelmillä ne sitten ruukutetaan. Mitä isompi ja monilatvaisempi joulutähti on sen kauemmin sen viljely on kestänyt. Eli ruukutus voidaan tehdä jo kesäkuun puolessa välillä tai syyskuun vikalla viikolla. Myydyistä joulutähdistä viljellään noin 90% Suomessa. Se onkin kasvi joka ei kestä pitkää kuljetusta, siis päiviä kestävää kuljetusta ; )

Nämä rungollisetkin joulutähdet ovat kotimaisia. Niiden viljely taitaa kestää kaikkein kauimmin. Olen muuten nähnyt paljon suurempiakin yksilöitä. Rungolliset ovat tosi upeita.

Tästä näet joulutähtien värikirjoa.
.
Joulutähden hoito-ohje:
Joulutähteä kastellaan, kun mullan pinta on kevyesti kuivahtanut. On tärkeää kaataa kaikki ylimääräinen vesi suojaruukusta pois.
Paras paikka on valoisa ja vedoton. Joulutähti viihtyy parhaiten huoneenlämmössä ja alle 18 asteessa se jo kärsii. Tämä onkin hyvä muistaa kun tuulettaa tai kuljettaa joulutähteä ulkona, sillä joulutähti paleltuu todella helposti.
.
Joulutähti ei ole kovinkaan myrkyllinen kasvi, vaikka edelleen monet sitä luulevat. Nykytiedon mukaan sen kasvineste saattaa ärsyttää. Eli jos kasvia leikkaa ja kasvineste osuu ihoon, voi ihon kohta vähän punertua.
Joulutähti ei myöskään tuoksu.

5 kommenttia:

 1. Tykkään kovasti erityisesti valkoisesta joulutähdestä. Mutta meillä ne eivät viihdy...ehkä vetää ikkunasta tai en osaa oikein kastella?

  VastaaPoista
 2. Eleonora - joulutähti on yllätävän arka vedolle. Pidän aina joulutähteä vähän kauempana ikkunasta.
  Ja tuo kastelu, kun sen kerran oppii, se on helppoa ; ) Eli joulutähti kärsii, jos multa on ihan litimärkää ja toisaalta kuivakaan multa ei ole hyvä.
  Niin ja valoisalla paikalla sen lehdet eivät kellastu : )

  VastaaPoista
 3. Ihana postaus joulutähdistä!
  Minulle ihan uusi tuttavuus on tuo rungollinen joulutähti. Tosi kaunis! Tuollaisen haluaisin kotiin.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 4. Una - kukat ovat aina niin suloisia, minun mieletäni ; )
  Ja minijoulutähdet erityisesti....

  Susanne - rungollisia näkee välillä myynnissä. Tosin niiden hinta ei ole halvimmasta päästä ; ) Ehkäpä juuri tuo hinta tekee sen, että moni kukkakauppias ei ole ottanut niitä myyntiin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.