keskiviikko 15. joulukuuta 2010

15. luukku - Jouluruusu Ahvenanmaalta

Melkein hypin ilosta, kun kuulin, että tämä lehdellinen jouluruusu on kotimainen eli viljelty Ahvenanmaalla : )
.
Jouluruusut viljellään ulkomailla eli kaikki myytävät jouluruusut ovat tuontitavaraa. Olin kyllä kuullut, että jokin kauppapuutarha on alkanut viljellä jouluruusua Ahvenanmaalla... mutten olisi ikinä uskonunt, että löytäisin näitä ahvenanmaalaisia jouluruusuja !
Suloinen ...
... ja kukka niin herkkä : )

Tällä ahvenanmaalaisella jouluruusulla on siis kunnon lehdistö.

Sitten minulla on toinen jouluruusu, joka on ostohetkellä ilman lehtiä. Lehdet kasvavat kyllä myöhemmin sille.
.
Kukkakaupat ostavat kukkansa kukkatukuista tai suoraan viljelijöiltä. Eli liikkeellä on koko ajan eri kukkaeriä, olivat ne sitten kotimaisia tai tulleet ulkomailta. Minulla kävi kyllä hyvä tuuri, kun törmäsin tuohon ahvenanmaalaiseen jouluruusuun. Ovat kuulemma olleet suosittuja ja menneet heti kaupaksi, ja tulleet Huiskulasta.
.
Jouluruusut ovat vähän kalliimpia joulukukkia, koska niiden viljely kukkivaksi kestää puolitoista vuotta ! On ne kyllä niin herkän kauniita, että muuta ei oikeastaan tarvittaisikaan... ehkä ; )

Kuvissa pilkahtaa uusi ihanuus, jonka hankin... siitä myöhemmin ; )
.
Jouluruusun hoito-ohje:
Jouluruusua kastellaan usein, sen mullan pinta saa vain kevyesti kuivahtaa. Ylimääräinen vesi kaadetaan suojaruukusta pois. Kuivuudesta kärsivästä jouluruususta kuivuu kukat ja nuput herkästi. Kukkimaton kestää paremmin mullan kuivahtamisen. Se viihtyy valoisassa ja viileässä. Kukinta kestääkin pidempään, jos sen voi siirtää yöksi viileälle kuistille.
.
Jouluruusu pihalle:
Vaikka sisällä jouluruusun lehdet lakastuvat kevättalvella, se kannattaa säästää, sillä se tekee uudet lehdet. Ja sen voi istuttaa pihalle keväällä, puolivarjoiseen paikkaan. Maan on hyvä olla multavaa ja läpäisevää.
Pihalla pari vuotta vanhat jouluiset jouluruusuni tekivät jo nyt syksyllä nuppuja. Ne aukeavat sitten keväällä kun luonto herää : )
.
Jouluruusu on syötynä erittäin myrkyllinen ja voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen jo pienen määrän syöneelle. Siis en laittaisi sitä pienten lasten käsien ulottuville.
Mutta näin ihailtuna se ei ole vaarallinen, hih ; )

13 kommenttia:

 1. Ihana kukka, tuollaisen tahdon minäkin. Minulle riittää ihan se ulkolainen edullisempi kun en kumminkaan saan sitä talven yli säilytettyä. Viime vuonna kukka joutui ulos talosta pahoilla pakkasilla kun siihen iski kukkakärpäsarmeija.

  Onkohan joulukukaksi tarjolla muuta kuin tuota valkoista? Se viininpunainen olisi hieno.

  VastaaPoista
 2. Oi kun ihana tämä joulublogi, pitääkin oikein ajan kanssa lukea kaikki postauksesi läpi, täällä on taas niin hyviä ohjeita!!
  Mukavaa joulunodotusta! :)

  VastaaPoista
 3. Kommentoin tähän uusimpaan postaukseesi, että tuo edellisen postauksen tulilatva on tosiaan todella suloinen:)

  VastaaPoista
 4. Kaunis ja niin herkkä kukka. Pitää ostaa ehdottomasti jouluksi ;)

  VastaaPoista
 5. risulintu - tosiaan viininpunainen olisi myös upea näin jouluna ! En ole nähnyt nyt kuin valkoisia...
  Viime syksynä minä unohdin jouluruusun parvekkeelle ensimmäiseksi kunnon pakkasyöksi. Kukat ja lehdet paleltuivat, mutta kasvi säilyi hengissä ja kasvaa nyt pihalla ; )

  Hilda - laitoin ihan erillisen joulublogin, nin nämä jouluiset jutut erottuu paremmiin muista puutarhajutuista : ) Tosin onhan tuolla varsinaisessa blogissani viime joulun jutut vielä luettavissa..
  Ihanaa joulun odotusta sinullekin !

  Venla - löysin tuon miniyksilön ihan meidän lähikukkakaupasta. Olivat juuri tulleita ja niin terhakoita. Ja täynnä nuppuja : )

  Mari - muistan torimyyjämme sanoneen, että jouluruusut kannattaa ostaa ajoissa, etteivät lopu. Siksi hankinkin ne jo nyt. Pidän niitä viileässä huoneessa, niin kukinta kestää vielä monta viikkoa : )

  VastaaPoista
 6. Paras joulukukka, sanoisin.
  Mutta muutkin kyllä kelpaa...

  VastaaPoista
 7. Minullakin jäi jouluruusu nuppuineen penkkiin lumen alle. Kiva tietää, että se avaa nuput keväällä.
  Marjatta

  VastaaPoista
 8. Katselinkin kaupassa, että nämä ovat aika hintavia. Mutta kyllä ymmärrän nyt, kun ovat noin hitaita kasvattaa...jätin muuten sen myrkyllisyyden takia sitten ostamatta...

  VastaaPoista
 9. pioni - olen samaa mieltä ! Niin ja kerrottu valkea amaryllis on myös kyllä tosi upea, lempparini ; )

  Anonyymi Marjatta - olen niin kuullut. Viime kevääänä meidän nupullisesta jouluruususta nuput olivat taittuneet poikki... siinä lumen päällä oltiin kävelty. Nyt tätä ongelmaa ei ole, eli odotan innolla kevättä ja kukintaa : )

  Eleonora - kyllä jouluruusun voi ostaa vaikka olisi ihan pieniäkin lapsosia kotona. Se vaan on hyvä sijoittaa niin ylös, etteivät lapset ylety siihen. Siis jos sellainen hyvä paikka löytyy kotoa ; )

  VastaaPoista
 10. Minäkin hennoin ostaa jouluruusun - siinä on semmoinen vihreävalkoinen kukka:) Hyvä tietää ettei saa kuivahtaa, meinasin hoidella kuin muitakin huonekasveja.

  VastaaPoista
 11. Inkivääri - vihreävalkoinen onkin jännä väri : ) Minulla on monena jouluna ollut valkoinen jouluruusu, tosin viime jouluna palellutin sen parvekkeella ; )
  Kaikki olen saanut säilymään kevääseen asti viileän huoneen ikkunalla, pelargonien kainalossa ; )

  VastaaPoista
 12. Niin kaunis tuo jouluruusu, itse taidan myös hankkia sen, väri on vielä harkinnassa...kiitos hoito ohjeista taas :)

  VastaaPoista
 13. Hilma - ole hyvä : ) Samaa tässä minäkin olen suunnitellut... taidan hankkia ensin yhden lasitetulle parvekkeelle ja myöhemmin toisen jouluksi. Ja kummatkin sitten taas istutan keväällä pihalle : )

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.