torstai 16. joulukuuta 2010

16. luukku - Huonekuusi eli Araucaria

Unelmieni täyttymys ! Minulla on nyt huonekuusi, jipiii !!!!

Tämä on superihana ! Olen monena jouluna jo katsellut sitä, sillä silmällä ; )
Se on hintava, koska se kasvaa niin hitaasti, mutta on se sen arvoinen !
Ensin olin ajatellut tavallista metsäkuusta, mutta kun sitä pitää olla kastelemassa joka päivä, ja sypressit eivät innosta...
Tämä ihanuus varmaan vilahtaa nyt vähän jokaisessa tulevassa kuvassa. Eli koettakaa kestää, hih ; )
Valitsin tällaisen, jolla oli söpö latva .

Vielä en sitä koristellut ja luulen, että se saakin vain muutaman koristeen oksilleen. Tai laitoinhan siihen noita narurusetteja, ihan kokeeksi...
.h
Huonekuusen eli Araucarian hoito-ohje:
Huonekuusta kastellaan säännöllisesti. Multa ei saa kuivua ja suojaruukusta kannattaa kaataa ylimäärinen vesi pois. Kun se kasvaa, sitä lannoitetaan miedolla lannoitteella. Huonekuusi viihtyy hyvin valoisalla paikalla, tosin paahtava kevätaurinko poltaa sen neulaset pilalle.
Lämpötila huonekuuselle on se haastavin juttu. Eli näin talvelle se viihtyy parhaiten viileässä huoneessa. Kesäksi sen voikin siirtää ulos puolivarjoon. Huonekuusi rakastaa kosteaa ilmaa eli sitä kannattaa sumutella, etenkin nyt talvella. Siitä lähtee muuten ihana havuntuoksu, kun sitä sumuttelee.
.
Huonekuusi oli yleinen viherkasvi säätyläiskodeissa 1800-1900 luvun vaihteessa. Silloinhan varakkaissa taloissa oli viileitä saleja, joissa oli isot ikkunat. Eli vallan loistavat olot huonekuuselle : )
.
Huonekuusi ei ole myrkyllinen ja siitä ei ole manintaa, että se aiheuttaisi allergisia oireita. Sisälle tuodut joulukuuset ja -männyt taasen saattavat aiheuttaa oireita, oksissa olevan siitepölyn yms. takia. Eli nyt voi eräs jouluvieraskin kyläillä vähän pidempään ; )
.
Huonekuuset kuten sypressitkin tuodaan ulkomailta. Eli niitä ei viljellä täällä Suomessa.
Jouduin vähän metsästämään tätä huonekuusta. Onneksi näitä erikoisempia kasveja voi tilata tutulta lähikukkakaupalta. Tämä huonekuusi oli muuten taas Huiskulasta : )

Huonekuusi on viihtynyt hyvin. Näet kuvia siitä joulukuulta 2011 tästä, klik.

8 kommenttia:

 1. Voi ei, tuo ihanin kaikista! Minullakin on ollut pitkään haaveissa huonekuusi ja loppusyksystä eräs tavaratalo myi pieniä hintaan 20 euroa. Silloin löytyi jotain muutakin mukavaa ostettavaa, joten en raaskinut ja jälkeenpäin on harmittanut. Noita kun ei tahdo usein näkyä. Omasi on kaunis ja upean kookas.

  VastaaPoista
 2. Huonekuusi on upea! itse olen miettinyt sitä allergisoivaa vaikutusta kanssa, kun itsellä on siitepölyallergia, mutta hyvä pointti tuo, että joulukuusi on allergisoiva sen takia kun siinä on siitepölyä.. jotkut kuuset kyllä tuoksuvat ja se tekee niistä allergisoivia.. katsellaan..toi on kyllä upea!

  VastaaPoista
 3. Tuo on kyllä kaunis yksilö! :) Minunkin tuttavalla on myös tuollainen kuusi.Hän aina tuskailee sen kanssa,kun kasvaa niin hitaasti.On kyllä erikoinen kun ei joka kodissa tuollaista ole!

  Mukavaa joulun odotusta!

  VastaaPoista
 4. Ervaapa Sari, kävin eilen aivan sattumalta taas työmatkalla samaisessa tavaratalossa ja jo sisään astuessani huomasin, että viherosastolla oli taas noita ihanuuksia! Oi joi, olin melkein pyörtyä onnesta! Eivät olleet noin tuuheita kuin sinun omasi, mutta kauniita kumminkin ja hintakaan ei ollut paha. Taidat nähdä pian juttua kasvista minunkin blogissani ;)

  VastaaPoista
 5. akissfromthepast - allergiat ja tuoksuherkkyydet ovat niin yksilöllisiä, kuten varmasti tiedät. Sopivuudesta voi olla varma, vasta kokeilun jälkeen...
  Huonekuusi ei tuoksu, mielestäni. Mutta kun sitä sumuttelee, siitä lähtee ihana havuntuoksu : )

  sarppa - toisaan huonekuusi on erittäin hidaskasvuinen, ja siksi ostettaessa vähän kallis ; ) Mutta on se ihana : ) Vuosien kuluessa siitä kylllä kasvaa korkea ja leveäkin...
  Ihanaa joulun odotusta sinullekin !

  Maria - vau !!! Kävipä sinulla tosi hyvä tuuri : ) Huonekuusi on kyllä niin ihana, minä olen vieläkin ihan innoissani omastani...
  Jäänpä odottelemaan juttuasi : )

  VastaaPoista
 6. Minun lapsuuden kodissa oli huonekuusi, oisko ollu välillä kaksikin. Isällä oli 90-luvulla "kasvihullutus-aikakausi", ja meillä oli talo täynnä erikoisuuksia :D. Erikoisia kasveja oli myös pihalla. Joka kevät ja syksy ajettiin Oulusta Tampereelle parin ison runkoruusun kanssa, siellä kun oli sukulaisnaisella hyvä kellari. Sillon ajattelin että minusta ei ikinä tuu kasvihöperöä, mutta niin vaan on tullu :D!
  Viikon päästä aatto! Ootko huomannu ;)?

  VastaaPoista
 7. On se kaunis! Minulla oli monta vuotta ja ihan tuolla lämpöisessä, mutta kylläkin valoisassa viherhuoneessa. Sitten se alkoi kuolemaan eikä mitkään temput auttaneet - oisiko vaan kasvanut ylisuureksi huoneoloissa, minun piti sitä jo katsoa ylöspäin.

  VastaaPoista
 8. Eve - hih, niinhän sitä ennen minunkin on tullut vannottua, etten ikinä opiskele hortonomiksi. Kaikki tuntemani hortonomit olivat ihan hulluja, siis kasvihulluja !
  No tässä sitä nyt ollaan, hortonomina ; )
  Runkoruusut Oulusta Tampereelle, se on jo selvä merkki hyvästä puutarhaharrastuneisuudesta hih ; )
  Juu, joulu on jo tosi lähellä. Joulukuu on mennyt niin nopeasti... melkein huomaamatta : )

  Inkivääri - vau, olet saanut huonekuusen menemään niin monta vuotta ! Jännään vähän, miten saan tuon omani viihtymään... Viherhuone olisikin sille paras paikka, sen viileän salin puuttuessa ; )

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.