maanantai 20. joulukuuta 2010

20. luukku - Perhosorkidean arvokkuutta

Perhosorkidea on aina juhlava, oli sitten joulu tai juhannus ; )
Huonekuusi on nyt tässä tason päällä. Todennäköisesti vaihdan sen paikkaa, kun saan kodin lopulliseen jouluasuun.


Tämä onkin eka valkoinen perhosorkidea minulla. Harkitsin pitkään, että mahtuisiko minulle vielä yksi orkidea. Valkoinen on niin juhlava, eli kyllähän sille paikka aina löytyy, hih. Ihanasti sen nuput aukeavat : )
.
Kaikki orkideat kasvatetaan ulkomailla. Sieltä ne tuodaan sitten Suomeen suoraan kukkatukkuihin, joista kukkakauppiaat ne hankkivat. Tämä oli Huiskulasta.
Huomaatteko, että tällä on kaikki nuput hyviä, vihertäviä. Jos nuput ovat jo ostettaessa kellertäviä, ne eivät siitä aukea.Tässä kuva vanhoista perhosorkideoista muistaakseni viime maaliskuulta, kun kukinta oli upeimmillaan. Yleensä nämä aloittavat kukkimisen vuoden vaihteessa ja kukkivat sitten monta kuukautta. Nyt niissä onkin jo nuppuja tulossa.... ne selvästi hyötyvät jouluvaloista, joiden vieressä ne ovat. Perhosorkidea onkin pitkäikäinen huonekasvi.
.
Perhosorkidean eli Phalaenopsis:en hoito-ohje:
Kastellaan kerran tai pari viikossa normaalisti tai upottamalla ruukku hetkeksi veteen. Lannoitetaan hieman silloin kun se kasvattaa lehtiä eli käytännössä ympäri vuoden.
Perhosorkidea viihtyy valoisalla paikalla, muttei kestä kevään ja kesän suoraa polttavaa aurinkoa. Normaali huoneenlämpö on sille sopiva.
Siis helppo kasvi tämäkin : )
.
Perhosorkidea ei ole myrkyllinen ja yleensä ne eivät tuoksu.

6 kommenttia:

 1. Minun lempikukkani, ja juuri tuo valkoinen:) huomenna ajattelin lähteä katsastamaan leikko-orkideaa joulupöydän kimppuun!

  VastaaPoista
 2. Heitän sinulle "kaunein joulukortti" -haasteen! Ohjeet blogissani 20. luukussa. www.peikkokukkulalla.blogspot.com

  Jouluisin toivotuksin, Peikkokukkulan Mia

  VastaaPoista
 3. Oi, tuo valkoinen perhosorkidea on myös minun yksi suosikeista. Vielä en ole onnistunut kukittamaan niitä uudestaan, joten ei niinkään helppo. Mutta kauan se jaksaa ilahduttaa kukinnallaan!

  VastaaPoista
 4. Eleonora - oih leikkona orkidea onkin upea. Ja kestää todella pitkään !

  Mia Chilen Peikkokukkulalta - kävin katsomassa haastettasi ja ilman muuta osallistun. Ilmoittelen sitten, kun olen penkonut vanhat joulukorttini ; )
  Mukavaa joulun aikaa sinullekin !

  Olivieno - minusta tuo on superhelppo. Nytkin unohdin tuon toisen vanhan työhuoneen lattialle viikoiksi, ja sielläkin se alkoi tehdä nuppuja.
  Luulen, että kukkimattomuuteen on syynä liian pimeä paikka. Sukulaisellani on näitä ikkunalla monta ja ennen ne eivät suostuneen kukkimaan uudelleen. Silloin hänellä oli sälekaihtimet aina puolittain. Nyt kun verhoja pidetään päivisin ylhäällä ja pihalta varjostavaa pensastakin on pienennetty, samat vanhat orkideat ovat kukkineet upeasti. Mitään muuta ihmeellistä hän ei ole tehnyt niille.
  Orkidea on varmaan yksi pisimpään kukkivia ruukkukukkia : )

  VastaaPoista
 5. Ovat ne kyllä upeita. Tuota nuppujuttua en tiennytkään, taas tuli opittua uutta:)

  VastaaPoista
 6. Sussi - se ei haittaa mitään, jos pari nuppua kuolee, mutta jos kaikki...
  Orkideoilla on niin pitkä matka viljelmältä kotiin, että matka usein verottaa siltä muutaman nupun.
  Sen aukinainen kukka kestää käsittämättömän pitkään : )

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.