keskiviikko 8. joulukuuta 2010

8. luukku - Myrkylliset joulukukat ja -kasvit

Vaarallisen myrkylliset:
Todella vaarallisen myrkyllisiä joulukukkia meillä on onneksi vain yksi, siis syötynä vaarallisia. Se on jouluruusu, kaikkine värivaihtoehtoineen. Jo pienen määrän syöneelle voi tulla oireita ja se voi aiheutaa hyvin vakavan myrkytyksen.
Jouluruusun myrkyllisyys on hyvä muistaa, ja ohjeistaa perheen lapsi- ja aikuisjäseniä, ettei sitä saa laittaa suuhun ; )

Jouluruusu on kaunis ! Se on hankintalistallani lähempänä joulua.... Tosin en laittaisi sitä ihan pienten lasten ulottuville, varmuuden vuoksi.

Jouluna käytetyistä havunoksista syötynä yhtälailla myrkyllisiä ovat marjakuuset. Koko kasvi on hyvin myrkyllinen ja voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen. En laittaisi tätä ruokapöydän koristeisiin, enkä ihan pienten lasten ulottuville.
Alla oleva kuva marjakuusesta on otettu alkukesällä, siksi siinä on nuo vaalean vihreät uudet lehtitupsut.
.
Vain lievästi myrkylliset:Sitten on iso ryhmä lievästi myrkyllisiä joulukukkia ja -kasveja. Näitä jos syö pienen määrän, niistä tulee harvoin edes oireita. Osa saattaa aiheuttaa ärsytystä suuhun. Ovat muuten tosi kitkerän ja pahan makuisia - onneksi ; )
Kielo on nykytiedon mukaan vain lievästi myrkyllinen.
Samoin joulutähti, syklaami, atsalea, amaryllis, tasetti ja hyasintti.
.
Tuossa yläpalkissa on listat myrkyllisistä joulukukista,
ja myrkyttömistä joulukukista.
.
Kasvimyrkytykseen Suomessa kuolee tosi harvoin ihmisiä ja viimeisestäkin on jo aikaa. Kodissa on paljon muita vaaranpaikkoja, joihin menehtyy ihmisiä vuosittain monia.....
Eli kasvien myrkyllisyyteen ei kannata suhtautua hysteerisesti vaan järjellä. Ja on hyvä opettaa lapset pienestä asti ymmärtämään, ettei muita kasveja laiteta suuhun, kuin syötäviä. Näin heistä kasvaa järkeviä aikuisia... kuulin, että kasvimyrkytyksiä saavat paljon juuri aikuiset ; )
Niin ja allergiaa aiheuttavat kasvit onkin sitten eri asia kuin tämä kasvien myrkyllisyys....

11 kommenttia:

 1. Kiitos hyvästä muistutuksesta, onko niin ,ettei joulutähti olekkaan myrkyllinen. Tuo jouluruusu on kaunis.

  VastaaPoista
 2. Inkivääri - kiitos : ) Jouluruusu on kaunis aina, myös puutarhassa kukkiessaan...

  sirkkis - joulutähti on vain lievästi myrkyllinen. Eli jos sen lehtiä katkoo ja kasvineste osuu ihoon, saattaa joillakin iho siitä kohdin hieman punertua. Samoin syötynä, se saattaa ärsyttää suuta ja mahaa...
  Valitettavasti joulutähden myrkyllisyydestä liikkuu vieläkin ihan väärää tietoa.
  Se ei siis ole kovinkaan myrkyllinen : )

  VastaaPoista
 3. Jouluruusu on upea. hienoa, että se on tullut nyt nnäin voimallisesti takaisin. Itse olen halunnut sitä jo pitkään, mutta aina miettii miten se näillä levysasteilla sitten ulkona pärjäilee jos sen istuttaa keväällä ulos..vai pitäisikö sisäkasvina loppuun asti :D menestyykö sisälläkin monivuotisesti?

  VastaaPoista
 4. Ihastelen itse jouluruusuja, kovasti sellaisen tahtoisin, mutta lapsi- ja kissaperheessä en uskalla meille ostaa. Jouluruusu on niin kaunis!

  VastaaPoista
 5. Jouluruusun myrkyllisyydestä en tiennytkään. Istutin viime vuotisen jouluruusun viime keväänä maahan, toivottavasti ensi keväällä kukkii.

  VastaaPoista
 6. Jouluruusu onkin siis petollisen kaunis:) kiitos muistutuksesta, taidan tänä jouluna sen sijaan laittaa jotain muuta joulupöydän kukaksi...

  VastaaPoista
 7. akissfromthepast - jouluruusu taitaa viihtyä parhaiten puutarhaan istutettuna. Sopivin paikka sille on puolivarjoinen. Maan on hyvä olla multava ja suht läpäisevä. Meillä Nurmijärvellä ne ovat talvihtineet hyvin : )

  Esmeralda - jouluruusu on upea ja joteinkin niin juhlava.
  Meillä niitä kasvaa pihalla, ja siellä kuljeskelee myös kissoja. Luulen, että ulkona kissat eivät käy syömässä jouluruusuja, sillä onhan tarjolla heinää.

  Sussi - monet myyjät sanovat, ettei jouluruusu olisi myrkyllinen, mutta se on kyllä mainittu Myrkytystietokeskuksen myrkyllisten kasvien listalla.
  Eipä ole enää montaa kuukautta jouluruusun kukintaan, siis pihalla ; )

  Eleonora - on hyvä tietää tuo myrkyllisyys, niin ymmärtää pitää sen pienten käsien ulottumatomissa : )
  Jouluruusun kukinta kestääkin pidempään viileämmällä paikalla, vaikka viileällä ikkunalla.

  VastaaPoista
 8. Meillä kissat mussuttaa salaa pöydälle pudonneita ja kuivuneita joulutähden lehtiä eikä kumpikaan ole koskaan sairastunut. Tuoreisiin lehtiin eivät ole kuitenkaan tiettävästi koskeneet. Uskon, että eläimet osaa valita syötävät ja ei-syötävät kasvit melko hyvin.
  T. Eija

  VastaaPoista
 9. Anonyymi Eija - minä luulen myös, että suurin osa eläimistä on niin viisaita, että erottavat syötävät kasvit myrkyllisistä : )
  Joulutähdessä kasvin solukossa oleva neste on ärsyttävää eli lievästi myrkyllistä. Ja jos lehti on kuiva, on nestekin kuivunut. Voihan olla, että myrkylliset aineet muuttuvat nesteen kuivuessa vähemmän ärsyttäviksi : )

  VastaaPoista
 10. Kylla, luultavasti niin se on

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.