torstai 2. joulukuuta 2010

2. luukku - Hyasintin pesu

Kävisin eilen ostamassa torikukkamyyjältämme uudet hyasintit ja halusin istuttaa ne näihin pieniin lasimaljoihin... eli ei auttanut muu kuin pestä hyasintit ; )

Ensin karistelin mullat käsin.... varovasti...

...sitten huljuttelin juuria vesimaljassa. En venytellyt juuria, vaikka kuvasta voisi niin päätellä ; )

Lopulta multa lähti juurista aika hyvin pois. Vesi on niin hiekkaisen multaista, että se täytyy kaataa ulos. Mihinkään lavuaariin sitä ei kannata laittaa, silllä se tukkisi sen heti. Siksi vesimalja on kätevä... toki astiana olisi voinut käyttää ämpäriäkin, mutta kun haluan kukille aina parasta ; )
Huom ! Multaa ja hiekkaa ei  saa laittaa viemäriin eikä vessanpyttyyn!)


Minusta nämä hyasintit ovat niin ihania näissä lasimaljoissa! Peitin juuret sammalella ja annoin juurille hieman vettäkin. Sammal pitää juuret kosteampana. Näitä tulee kastella siis tarvittessa, niukasti.

Hyasintin hoito-ohje
Hyasintit kestävät pidempään viileässä ja ne voikin siirtää yöksi viileälle ikkunalle, tai jääkaappiin ; ) Niitä kastellaan niukasti. Jos multa kuivuu kokonaan, nuput kuivuvat myös eivätkä aukea.
.
Hyasintti tuoksuu voimakkaasti, joten se ei sovi kaikille. Tosin osa astmaatikoista kestää hyasintin tuoksun, eli herkkyys sen tuoksulle on hyvin yksilöllistä.
Sitä ei kannata syödä, sillä syötynä saattaa aiheuttaa mahan ärsytysoireita. Siis lievästi myrkyllinen kasvi.
.
Ps. Otin osan kieloruukuista sisälle, pimeään komeroon. Loput otan myöhemmin... Juttu ohjeista löytyy tästä.

17 kommenttia:

 1. Kauniilta näyttää hyasintit lasimaljassa! Olen itsekkin suunnitellut samantapaista kokeilua. Nyt sainkin sinulta hyvät ja selkeät ohjeet! Kiitos tästä postauksesta!

  VastaaPoista
 2. Kauniita hyasintteja. Eilen juuri itsekin pesin yhden kaunokaisen maljaan! :)

  VastaaPoista
 3. Hei Sari,
  tätä ohjetta olen kaipaillutkin.

  Kuvissa olen nähnyt lasimaljoissa hyasintteja mutten ole uskaltanut itse alkaa niitä "pesemään".

  Nyt uskallan. Kiitos sinun jälleen kerran :)

  VastaaPoista
 4. Ihania hyasintteja maljoissa! Minäkin aina pesen mullat pois ja laitan hyasintit johonkin lasipurkkiin. Eikös se multainen vesi vessanpytyn kauttakin tuki putket...? :)
  t. TuulaM

  VastaaPoista
 5. Minäkin hain tänään ensimmäisen hyasintin ja pesulle saa sekin mennä. Usein niissä on kyllä niin kuivat mullat, että suurin osa karisee heti kuivana pois.

  Ostin vielä pussillisen lumikelloja ja helmililjoja 50 sentillä. Nyt mietin istutanko vain multaan ja vien kellarin ja toivon, että jotain keväällä nousee.

  VastaaPoista
 6. Susanne - tuo hyasinttien pesu oli yllättävän helppoa. Ja pesin samalla myös yhden kukkivankin hyasintin : )

  Esmeralda - hyasintin juuretkin ovat itsessään jo aika koristeelliset. Siis nyt kun ne näkyvät lasimaljan läpi.

  Ainosofia - ole hyvä : ) Itsekin tein tuon nyt ekaa kertaa. Tämä onkin ainoa tapa, miten saa hyasintit istutettua mataliin maljoihin ja tarjottimille.

  Anonyymi TuulaM - kiitos kommentistasi ! Tarkensinkin heti tuota tekstiä eli en tosiaankaan kaatanut multaa vessanpyttyyn, vaan sen multaisen veden. Multainen vesi tukkii lavuaarit, etenkin vanhat sellaiset ; )

  risulintu - minulla on huomenna tiedossa kukkasipuleiden istutusurakka. Vien ruukut kellariin ja odotan sitten keväällä niiden kukintaa. Viime vuonna tein tämän kuukautta aiemmin ja nyt kokeeksi jätin sen näin myöhään. Laitan siitä postauksen toiseen blogiini : )

  VastaaPoista
 7. Onpas kauniita hyasintteja lasimaljassa!

  VastaaPoista
 8. Voi voisinpas minäkin jo ostaa hyasintit, mutta kun ollaan yli viikko poissa, niin täytyy siirtää ostos lähemmäksi joulua:)

  Hyasintit ovat kauniit lasimaljoissa:)
  -Hanne-

  VastaaPoista
 9. Noi on tosi kivan näköiset, noin mäkin laittaisin jos voisin hyasinttejä ostaa kotiini., miksei niitä saa hajuttomana.......hitsi

  VastaaPoista
 10. Todellä hyvä ohje, tätä täytyy kokeilla.

  VastaaPoista
 11. Mari - minustakin nuo ovat tosi kauniita. Ostin pari korkeampaa lasimaljaa niiden kaveriksi. Yksi näkyykin vähän tuossa alimmassa kuvassa.

  Hanne - ehkäpä hyasinteistä nauttii silloin paljon enemmän, siis kun niiden hankinta jää vähän myöhemmälle. Et ainakaan pääse kyllästymään niihin ; )

  Henrietta - tosiaan, niitä ei olekaan vielä saatavana tuoksuttomina. Ja hyasinttitekokukat ovat minusta ihan oudon näköisiä...
  Onneksi voit ihailla niitä ainakin näin kuvista, niin tuo tuoksukaan ei silloin häiritse ; )

  Sussi - minäkin innostuin tuohon hyasintin pesuun niin, että taidan pestä loputkin... Tosin nyt niiden kastelu on tarkempaa, etteivät vaan pääse kuivumaan.

  VastaaPoista
 12. Voi miten kauniita!! Mäkin kävin eilen etsimässä valkoisia hyasintin sipuleita, mutta löysin vain liloja ja vaaleanpunaisia:(
  Täälläkin pesua siis tiedossa:)

  VastaaPoista
 13. Eleonora - valkoiset hyasintit taitavat olla nyt aika suosittuja ; ) Ne ovatkin tosi kauniita... ja liloista pidän myös.
  Toivottavasti löydät vielä valkoisiakin hyasinttejä : )

  VastaaPoista
 14. Elsa - kiitos ! Siitä taisi tulla minulle joka jouluinen traditio, siis hyasinttien pesusta ; )

  VastaaPoista
 15. Pärjääkö hyasintti noin ahtaassa? Kuinka kauan se säilyy?

  VastaaPoista
 16. Anonyymi - ei juurilla tuossa lasissa ole ollenkaan ahdasta. Tämä hyasintti kukki ihan yhtä pitkään kuin ruukussa kasvavatkin.
  Oleellista on vain se, että muistaa lisätä vettä lasiin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.