perjantai 21. lokakuuta 2011

Ritarinkukan eli amarylliksen istutus jouluksi

Tilasin sittenkin yhden amarylliksen sipulin, vaikka ensin ajattelin, että ostan kaikki amaryllikset torilta. Onneksi Korpikangas Siemen-Frö:llä oli vielä jäljellä juuri tätä lajiketta : )

Koska sipulin juuret ovat amarylliksellä aina hieman kuivuneet, liotin juuria vedessä pari tuntia. Siis sipulia ei upoteta veteen , vaan ainoastaan juuret ; )

Amarylliksen sipuli istutetaan aika ylös, kuten kuvasta näkyy.

Alla kuva Korpikangas Siemen-Frön kuvastosta... eli sipulista pitäisi tulla vähän erikoisemman näköinen kukka : )
Kyseessä on ns. perhosamaryllis `Papilio Butterfly`. Poikkeuksellisesti se saa kasvaa samassa ruukussa aina eli sille ei tehdä uudelleen istutusta, kuten tavallisille amarylliksille. Ja saattaa mennä vuosikin ennen kuin perhosamaryllis kukkii. Tavallisethan kukkivat jo tänä talvena, riippuen vähän milloin sipuli on istutettu.
Jännä erikoisuus siis : )
Eräs blogini lukija oli viime jouluksi hankkinut tämän perhosamarylliksen sipulin ja kehui kukkien kauneutta aivan ihastuksissaan... joten siitä innostuin nyt minäkin hankkimaan tämän.
Kiitos vinkistä : )

Tarkemmat amarylliksen sipulin istutus- ja kasvatusohjeet löytyvät tästä, vanhemmasta postauksesta.

Säilytys- ja hoito-ohjeet taasen löytyvät tästä, vanhemmasta postauksesta.


Tänään kävin katsomassa kellarissa hyasinttiä, ja otin kuvan siitä tänne. Aika hyvät juuret se on jo tehnyt... hyasinttimaljakko muuten on kiva, kun pääsee näin seuraamaan juuriston kasvua .
Näyttää kaipaavan vähän lisää vettä maljakkoon ; )

10 kommenttia:

 1. Minulla rupesi kasvattamaan lehtiä viime jouluinen amaryllis. En tiedä tuleeko siitä mitään, mutta katsotaan... Ihana tuo hyasinttimaljakko!

  VastaaPoista
 2. Mari - hyasinttimaljakko on kaunis, muulloinkin kun hyasinttien aikaan ; )
  Kannattaa vaan katsoa ja odotella, mitä vanhalle amaryllikselle tulee tapahtumaan. Minun vanhat amaryllikset menevät vasta nyt lepoon... ja saas nähdä milloin taas kukkivat, ehkäpä juhannuksena ; )

  VastaaPoista
 3. Voi juku, enpä ole tuollaisesta amarylliksestä ennen kuullut. Toinen toistaan kauniinpia ja erikoisempia niitä näyttää olevan.

  VastaaPoista
 4. Sussi - odotankin innolla, millainen komeus tästä perhosamarylliksestä oikein kasvaa. Samoin olisi kiva saada aito maatiaisamaryllis.
  Hmm, taitaa olla kohta pakko hankkia isompi asunto, hih ; )

  VastaaPoista
 5. Hei!

  Minä innostuin tilaamaan eilen Korpikangassiemenen nettitarjouksista kerrannaista Double Dreamia hintaan 6,90, 5kpl sai vielä neljän hinnalla, jolla kattoi postikulut:
  http://korpikangassiemen.fi/fi/product/index/page/2/menu/shop%3BnetDiscount/spec/netdiscount

  Minullakin on ollut tuo `Papilio Butterfly`, ei kuitenkaan uudelleen kukkinut mutta vika taisi olla kasvattajassa. Kukka tosiaan oli kaunis omalla tavallaan, mutta harmittavasti kesti vain muutaman päivän johon tosin takan lämmityksellä lienee osuutensa.

  Kiva blogi!

  Paula

  VastaaPoista
 6. Anonyymi Paula - kiitos : )
  Odotan tosi mielenkiinnolla, josko tuo Papilio Butterfly kukkisi jo tänä jouluna.
  Kaikki kukat lakastuvat harmillisen nopeasti, jos ne ovat täydessä auringonpaisteessa, tai muuten kuumassa paikassa. Niin se vain on ; )
  Jos yhtään lohduttaa, niin amaryllisten uudelleen kukittaminen ei aina onnistu. Tosin ihan käsittämättömästi kummatkin toissa jouluiset amaryllikset kukkivat, kun vaihdoin niihin mullan ja aloitin kastelun.... Nyt kokeilenkin taas vanhoilla amarylliksillä uudelleen kukittamista.

  VastaaPoista
 7. Hei vielä!

  Olin myös tietoinen ettei tuota Papilio Butterflyä tarvitse uudelleenruukuttaa, mutta se vain pieneni ja teki lehtiä runsaasti joten heitin sen pois, nyt kyllä kaduttaa, muistaakseni se tuli kukkaan siinä missä muutkin, siis talvella. Tuo sipulisi näyttää isommalta kuin mitä muistan Exotic gardenilta tilaamani olleen.
  Tämän syksyn "karkkipussiksi" hankin Gervase nimisen amarylliksen. On ihanaa kun on joku uusikin mitä ei ole aiemmin nähnyt. Siis on mitä odottaa :D!

  Paula

  VastaaPoista
 8. Anonyymi Paula - olen ymmärtänyt, että Papilio Butterfly:lla on aina lehdet. Eli se ei mene niin totaaliseen lepoon kuin tavalliset amaryllikset.
  Minulla tavalliset amaryllisten sipulit lähtevät pienenemään, kun niitä ei kastele ja lehdet lähtevät lakastumaan. Nyt todella mielenkiinnolla seuraan, miten tuo Papilio Butterfly käyttäytyy : )
  Googlasin Gervasen, näyttää aivan ihanan herkulliselta : )

  VastaaPoista
 9. Varmaan se vika olikin siinä etten kastellut ja lannoittanut kukinnan jälkeen sitä tarpeeksi. Oli se vaan niin erikoinen ettei ystäväni uskonut amaryllikseksi laisinkaan, ihmetteli vaan "orkideaani". Taidanpa laittaa sen hankintalistalle vuoden päähän.

  Paula

  VastaaPoista
 10. Anonyymi Paula - minäkin katselin sitä jo viime vuonna, mutta kuva siitä ei ole mitenkään imarteleva. Kukka näyttää vähän jopa rumalta ; )
  Mutta monet ovat kehuneet sen kauneutta, joten pakkohan se oli hankkia ; )

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.