maanantai 12. joulukuuta 2011

12. luukku - Joulukuusen haku, ja hoito

Eilen sain kuin sainkin haettua joulukuusen, vaikkakin vähän vauhdikkaasti ; )
Viime jouluna sukulaiseni olivat isolla porukalla hakeneet kuuset Grangård (Kuusisaariset) -joulukuusiviljelmältä. Olivat itse päässeet kaatamaan kuuset kuusipellosta ja sahausurakan päälle saivat vielä glögiä... oli kuulemma ollut tosi mahtava reissu : )
No sinnepä siis mekin nyt suunnistimme, heti kun talven kuusimyynti alkoi.
Kuvassa kuusien latvoissa on värikkäät laput, jossa on joulukuusen hoito-ohje. Tosi hyvä idea !
Hauska tuo kyltti, kuvan voi klikat suuremmaksi..

No, meillä oli vähän vauhdikas joulukuusen haku, kun kuskilla oli niin kiire että, hih ; )
Onneksi siellä oli valmiiksi kaadettuja ja paketoituja kuusia. Tällainen paketti oli helppo laittaa hiacen taakse ja lähteä kotia kohti... tai ennen sitä ostin vielä uuden kuusenjalan.

Sahasin ihan itse palan pois kuusen tyvestä ja vielä ihan yksin sain kuusen pystytettyä uuteen kuusenjalkaan... hyvä minä : )
Vasemmalla on vanha kuusenjalka, jossa vesitila on ihan liian pieni. Jo viime talvena katselimme uutta kuusenjalkaa... joten kun netistä näin, että Grangårdilla oli hyviä kuusenjalkoja myynnissä, niin samalla tuli tämänkin ostettua.
Uusi kuusenjalka on ison ruskean kukkalautasen päällä, jotenkin se on vaan kauniimpi näin. Yllättävää, että tällä cinco-kuusenjalalla on jopa 10 vuoden takuu. Vettä siihen mahtuu noin 5 litraa, kun vanhaan taisi mahtua vain pari desiä. Oli muuten hyvä ostos! Ja heti perään rakas sukulaiseni kävi ostamassa itselleen kuusitilalta myös joulukuusenjalan, klik..., ettei vaan pääse loppumaan, hih; )

Kyllä sitä voi tulla onnelliseksi pienistä asioista, kuten nyt tästä joulukuusesta, ja sen koristelusta : )
Milloinkas teillä haetaan joulukuusi sisälle ? Onko se kenties omasta metsästä, vai ostettu kuusi ?

Joulukuusen upeasti koristeltuna näet uudemmista jutuista, klik ja klik.
Sinertävä serbiankuusi koristeltuna löytyy uudesta jutusta klik.


Joulukuusen hoito-ohje:

 • Kun kuusi kuljetetaan kotiin auton katolla tai peräkäryssä, se suojataan esim. pressulla. Vain lyhyet matkat voidaan kuljettaa ilman suojausta.
 • Kaadettua joulukuusta voi säilyttää tarvittaessa ulkona esim. autokatoksessa.
 • Kun kuusi siirretään sisälle, se sulatetaan ensin vähitellen (jos ulkona siis pakkasta). Sitä pidetään muutama päivä tilassa, jossa on vain pari astetta lämmintä. Kuusen tyvi on tämän ajan vesisaavissa, jotta se saa imettyä kunnolla vettä. Jos viileää tilaa ei ole, voi joulukuusta pitää suihkuhuoneessa ja suihkutella sitä usein kylmällä vedellä.
 • Tämän jälkeen kuusesta ravistellaan roskat pois tai sen voi käyttää suihkussa ; )
 • Kuusen tyveltä täytyy sahata AINA pala pois, jotta se saa uuden hyvän veden imupinnan. Kuitenkaan kuorta ei saa kuoria pois, eikä tyveä ohentaa!!! Eli kuusen tyven on mahduttava kuusenjalkaan ohentamatta.
 • Kuusenjalan vesisäiliö täytetään vedellä. Aluksi suositellaan lämmintä vettä.
 • Kuusi juo vettä paljon ja etenkin ensimmäisen päivän, huoneenlämpöön päästyään. Muista siis lisätä vettä kuusenjalkaan usein, aamuin ja illoin.... Ps. Sain laittaa kuusenjalkaan vettä ainakin pari litraa päivittäin - eli uusi kuusenjalka oli todellakin tarpeen : )
 • Joulukuuset viihtyvät parhaiten viileässä huoneessa, kaukana pattereista ja takkatulista.

Aistit - näkö (kauniit havunoksat ja koristeet), tuoksu (jouluinen kuusentuoksu), tunto (kuusen pistävät neulaset, käsillä tekeminen), 6.aisti (tunnelma)
Lähikukka - kyllä, tämä kuusi oli kasvanut Rajamäellä, siis naapurikylällä ; )
Eko - pellossa kasvatettu. Joulun jälkeen voi havunoksat leikata ruusuille ja muille pihan aroille kasveille talvisuojaksi.
Myrkyllisyys - ei ole myrkyllinen. Oksistossa mahdollisesti olevan pölyn ja siitepölyn saa poistettua, kun käyttää kuusen suihkussa ennen kuusenjalkaan laittoa.

17 kommenttia:

 1. Voi miten kaunis kuusi. Onko lajike ihan suomalainen kuusi?

  Olen ajatellut, että olisiko tänä vuonna ostokuusen paikka. Oma metsä on kyllä täynnä pikku kuusia, mutta toispuoleisia ja lerppaoksaisia.

  VastaaPoista
 2. risulintu - tuo on ihan tavallinen metsäkuusi (Picea abies). Tosin se on kyllä viljelty eli leikkauksilla saatu tuuheammaksi : )
  Kuusella taitaa olla niin, että vain valoisalla paikalla kasvaa kauniita. Ja metsän siimeksessä ne jäävät aika harvoiksi... ja toispuoleisiksi.

  VastaaPoista
 3. Kaunis kuusi sinulla. Oikean kuusen tuoksu on ihana-kun sitä vaan kestää. Pitäisi kokeilla kuusenoksia, että pesisi ne, että aiheuttaako ne ongelmia. Meillä on allergisia, niin en ole uskaltanut tuoda kuin muovikuusen sisälle.

  Kerroppa sitten kokemuksia kuusenjalasta.

  VastaaPoista
 4. Oi, kuusessa on niin ihana tuoksu! Tuo kuusenjalka vaikuttaa hyvälle, kun on niin iso vesitila...

  VastaaPoista
 5. Multasormi - olen ymmärtänyt niin, että pahiten kuusessa allergisoi oksistoon kerääntynyt pöly ja siitepöly. Siitepöly voi siis olla vaikka koivun. Eli kannattaa kokeilla ensin kuusenoksilla, jotka on käytetty suihkussa ; )
  Huomasin tänä aamuna, että uusi kuusenjalka oli ehdottoman hyvä sijoitus. Nimittäin kuusi oli juonut pari litraa vettä yön aikana!
  Siinä vanhassa jalassa vesitilaa ei olisi ollut kuin pari desiä ; )

  Mari - minäkin tykkään kuusen tuoksusta : )
  Käytin kuusen suihkussa ennen kuusenjalkaan laittoa, niin herkimmätkin kestävät olla kuusen lähistöllä. Suihkun jälkeen tuoksu oli tosi voimakas : )
  Kuusenjalka on osoittanut jo erinomaisuutensa... vesi ei päässyt loppumaan siitä yön aikana !

  VastaaPoista
 6. Me haetaan kuusi isäni mettästä, muttei ihan vielä... ;)

  VastaaPoista
 7. Meillä ei ole vuosiin ollut joulukuusta. Kaunishan sellainen olisi. Täytyisi vain löytää sellainen minikuusi, joka mahtuisi kotona helposti paikkaan kuin paikkaan.

  VastaaPoista
 8. Kaunis kuusi!
  Me olemme tämän joulun pois kotoa, joten kuusen virkaa joutuu hoitamaan vain kovin muovinen lastenhuoneen kuusi. Onneksi joulunviettopaikassa on kuitenkin ihan oikea tuoksuva kuusi:)

  VastaaPoista
 9. Meillä ei harrasteta kuusia olleska. Ei meille mahtuiska kun joku miniminikuusi pöytätasolle mut mä en oikeen näe järkeä tuoda pariksi viikoksi sisään puuta ja heittää sitä sit meneen, kauniimpia ulkona ( ja mähän en ole oikein jouluihminen). Ulos ehkä voiski laittaa mut sellaisia ilmoja ollut että taitaa lähtee lentoon samantien:) Voisin ottaa tuoksun pullossa jos sais.

  VastaaPoista
 10. Ihana syvänsuomalainen kuusi.

  Olen parhaillaan kovassa flunssassa eikä jouluvalmistelut oikein etene, kun se joulufiiliskin tuntuu olevan tänä vuonna kummallista on-off-mallia. Mutta kurkkaus blogiisi nostatti taas kummasti tunnelmaa... kohta todellakin pääsee koristelemaan kuusta! Ja toivon mukaan myös tuoksuttelemaan sitä, eiköhän hajuaistikin palaudu siihen mennessä :)

  VastaaPoista
 11. Peikkotyttö Hanna - eikö olekin mukavaa hakea kuusi "omasta" metsästä : )

  Sussi - minikuusi voisikin olla kiva. Monessa blogissa on näkynyt pöytäkuusia. Ja voihan sitä laittaa purkkiin vain kuusenoksia... joulun tuoksua tuomaan : )

  Eleonora - kuusen tuoksu jotenkin vaan kuuluu jouluun : ) Muistan joskus hakeneeni metsästä kuusenoksia sisälle aatoksi, kun tilaa ei ollut muulle kuuselle. Ja oksista lähti ihan riittävästi tuoksua : )

  Henrietta - nyt on kyllä myrskynnyt tosi paljon ja lisää tuulia on luvattu,... eli pihakuuset joutuu ankkuroimaan todella hyvin ; )
  Ostin muuten ihanan tuoksukynttilän.. sen tuoksu muistuttaa metsän ja pihkan tuoksua. Eli täällä tuoksuu nyt niin, että ihan kuin asuisin metsässä ; )

  Geranium - tuo kuusi on todellakin mitä suomalaisin, metsäkuusi : )
  No voi harmni, toivottavasti voit jo paremmin. Nyt aika moni potee flunssaa... onneksi jouluun on vielä aikaa, niin ehtii parantua hyvin : )

  VastaaPoista
 12. Meillä on Terassille kuusi jonka kävimme "varastamassa" lähi mettästä ja sisälle tuleva kuusi käydään ostamassa ja ihan muutama päivä ennen joulua laitamme sen.

  VastaaPoista
 13. Päivi ;) - terassilla kuusi säilyykin pitkään, eikä sitä tarvitse edes kastella ; )
  Taitaa suurin osa suomalaisista hakea joulukuusen sisälle vasta ihan lähellä jouluaattoa.... Minä olisin halunut kuusen jo joulukuun alussa, mutta kun nuo joulukuusen myyntipisteet avautuivat vasta viime viikolla ; )

  VastaaPoista
 14. Hei vaikuttaako se puolin tai toisin jos kuusen jalkaan kaataa kylmää/lämmintä vettä? Lähinnä ajattelen että mikä nyt edistäisi kuusen hyvinvointia parhaiten?

  VastaaPoista
 15. Mari - ekaksi kuuselle yleensä suositellaan lämmintä kädenlämpöistä vettä. Myöhemmin ihan huoneenlämpöinen vesi käy.
  Todella kylmää tai kuumaa vettä ei ole hyvä laittaa, kuusihan voisi vaikka saada shokin siitä ; )

  VastaaPoista
 16. Tarjoilin kuusilleni (huom niitä on kaksi, iso ja pikkuinen) äsken ämpärilliset kädenlämpöstä ja vaikuttivat oikein tyytyväisiltä oloonsa :) Huomenna tuon ne vaikka väkisin sisälle, mitenköhän sitä saa yöllä nukuttua x)

  VastaaPoista
 17. Mari - sinulla on selvästikin onnelliset joulukuuset ...
  Toivottavasti yö meni hyvin, hih ; )

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.