maanantai 19. joulukuuta 2011

19. luukku - Pikkutulppaaneja ja joulusiivousta

Löysin tänään torilta näitä pikku- eli joulu- eli istutustulppaaneja... siis rakkaalla lapsella on monta nimeä ; ) Näillä on sipuli mukana : ) 
Laitoin alle kuvan, minkä näköisinä nyytteinä ne on monesti myynnissä. Tietysti niitä näkee myös valmiissa jouluistutuksissa.


Musta metallivati on niin ihana, että taas suojaan sitä istuttamalla tulppaanit pieneen kippoon. Multaa pikkutulppaanin sipulit tarvitsevat tosi vähän. Mullan ja kipon peitin sammalella, sillä samalla jota käytin hyasintti-istutukseen, klik.  Sammal usein kuivuu, koska huoneilma on niin kuivaa. Se ei kuitenkaan haittaa, silla sammal pysyy vihreänä... ja välillä sitä voi sumutella vedellä, niin se palautuu heti "normaaliksi" : )

Tällä kertaa en näytäkään koko asetelmaa, sillä kiikutin sen pika pikaa jääkaappiin, etteivät kukat ehdi aueta.  Nämä tulppaanit kestävät kauniina vain pari päivää, eli pidän ne nyt jääkaapissa tai kellarissa. Otan asetelman esille lähempänä joulua.... eli hankin nämä jo nyt näin aikaisin ihan teitä varten : )
Ja vieläkään minulla ei ole sitä kukkajääkaappia... nyt sitä jo todella tarvittaisiin, hih ; )

Pikku joulutulppaanien hoito-ohje:
Multaa kastellaan tosi vähän, kuitenkin niin, etteivät juuret pääse kuivumaan. Nämä pikkutulppaanit kestävät pisimpään viileässä huoneessa, ja ne kannattaa ehdottomasti kiikuttaa yöksi jääkaappiin tai ulos, kunhan lämpötila on plussan puolella.


Aistit - näkö (erilaiset materiaalit ja värit), haju (sammal, kävyt ja tulppaani tuoksuvat), tunto (nahkeat tulppaaninlehdet, kävyt, sammal ja käsillä tekeminen), 6.aisti (luovuus, muistot)
Lähikukka - kyllä, pikkutulppaaneista suurin osa viljellään Suomessa
Eko - saattaa olla pitkäikäinen, mikäli menestyy puutarhassa sipulikukkana
Myrkyllisyys - vain lievästi, sillä syötynä saattaa aiheuttaa mahan ärsytysoireitaKukkien joulusiivous:
Nyt on hyvä aika joulusiivoukselle, siis perinnetiedon ja kuun vaiheiden mukaan. Laitoin päivämäärät tuohon sivupalkkiin. Ikkunoiden pesuun olen kuunvaiheiden mukaan siivoamista kokeillut ja tuli todella kirkkaat ikkunat. Nyt aioin kokeilla kuunvaiheita joulusiivouksessa....
Kukkien joulusiivouksen teen aina ennen joulua, tosin tuota kuun vaiheiden hyödyntämistä se tuskin tarvisee, sillä eihän kukat ole niin likaisia ; ) Eli pyyhin orkidean lehdet pölystä ja käytän pullojukan suihkussa jne. Täytyy kyllä heti varoittaa, ettei kaikkia kukkia voi pyyhiä tai käyttää suihkussa.... kuten esimerkiksi saintpauliat ja syklaamit jättäisin joulusiivouksen ulkopuolelle ; )

Alla kuva perhosorkideasta jonka hankin viime jouluksi, klik. Nyt se kukkii näin upeasti. En ole leikannut pois vanhoja kukkimattomia kukkavarsia, sillä se saattaa tehdä niihin nuppuja... Täytyykin muistaa upostuskastella se keskiviikkona, jolloin on kastelupäivä kuun vaiheiden mukaan ! Katelupäivät näet Sarin puutarhat -blogini sivupalkista, klik.

12 kommenttia:

 1. Kaunis jouluasetelma! Minulla on ollut vanha turiini hakusessa, sillä sellaiseen saisi just niin passelisti jouluasetelman, mutta ei ole ollut onnea.

  Perhosorkidea on ainut kasvi jonka olen (vahingossa) saanut kukkimaan uudelleen. Ja teki ne nuput juuri niihin vanhoihin varsiin ja muutamaan uuteenkin :-)

  Ihanaa joulun odotusta.
  Katja

  VastaaPoista
 2. Hei,
  Söpöt istutustulppaanit ;)
  Kiitos muistutuksesta - minunkin pitää upottaa puikkokämmekkä (Dendrobium) veteen.

  Taas ollaan lähempänä joulua...joko jännittää ?

  VastaaPoista
 3. Nuo tulppaanit ovatkin todella kauniita! Täytyykin huomenna kukkakaupasta tiirailla kun ajattelin mennä kukkaostoksille:)

  VastaaPoista
 4. Piukkuisia punaisia joulutulppaneja on saatavilla koska ne ovat enemmän kysyttyjä kuin valkoiset.
  Nythän voisit vielä hyvin pitää parvekkeellakin, kun siellä on sama lämpötila kun jääkappissa plus 4 vai onko.
  Enkös minä ole täällä sinun ihanasa joulublogissa käynytkään...kirjasin nyt itseni aivan ihastuttava tuo ed.asetelma, itsekin olen niitä hyasintin kukkia ripotellut ja tänä vuonna kasvatin niitä nyt ensimmäistä kertaa sipulista joissa on jo alut. Et tälläistä kaikkea kivaa jupinaa, hih!
  Mukavaa joulun alusaikaa sinulle<3

  VastaaPoista
 5. anteeksi kirjoitusvirheeni, koneestani ovat kuluneet 10 kirjainta, meinasin kirjoittaa koneestasi, hih onneksi tarkistin:)

  VastaaPoista
 6. Pidän myös kovasti noista pikkutulppaaneista. Niitä ei vain ole kovin helppo löytää, tai sitten en osaa etsiä. Täytyypä katsella tarkemmin, ne ova n i i n jouluisia! Ja jouluruusu saa nyt lähteä kuistille viileään, ei tunnu niitä pakkasia tulevan.

  VastaaPoista
 7. Eilen juuri katselinkin pikkutulpaaneita torimyyjällä, ajattelin ostaa vasta loppuviikosta, jotta kestävät joulun ajan. Tosin eilen huomasin, että kukkaruukut ja astiat alkavat minulla jo olemaan vähissä, on ollut niin ihania hyasintteja:)

  VastaaPoista
 8. Katja - Bag End - siinä on kyllä ihan oma viehätyksensä, kun tekee jouluasetelman ihan itse : )
  Olen myös huomannut, että perhosorkidea tekee välillä lisää nuppuja, kukkiessaan. Toivon niin, että noihin vanhoihin versoihin tulisi vielä nuput...
  Oikein tunnelmallista joulunalusviikkoa sinullekin !

  Rosalinda - juu, nyt kyllä alkaa jo joulu pikkasen jännittämään... ; )
  Aion koristella kuusen vielä kerran... taas suunnittelin siihen valkeita kukkia, mutta saas nähdä miten käy, hih ; )

  Eleonora - nämä pikkutulppaanit ovat jotenkin niin perinteisiä. Muistan nähneeni niitä muinon istutettuna mustiin pikkupatoihin, tai tuohikippoihin. Siitä on kyllä jo aikaa.. ; )

  Sirkka - valkoisia pikkutulppaaneja en olekaan koskaan nähnyt. Oransseja näytti olevan myynnissä yhdessä kukkakauppaketujussa... tuli kyllä mieleen ihan Halloween, hih ; )
  Parveke onkin hyvä säilytyspaikka, tosin täytyy aina illalla tarkistaa sääennuste, ettei aamuyöstä tule kova pakkanen ; )
  Hyasinttien kasvattamisessa jouluksi on kyllä ihan oma hohtonsa. Minun täytyykin tutkia omani, mitä sille nyt kuuluu...
  En edes huomannut noita kirjoitusvirheitäsi : )
  Oikein ihanaa joulunalusviikkoa sinullekin !

  Cheri - jouluruusua kannattaa pitää viileässä, vaikka sitten noistaisi sen sisälle kun on enemmän kotona. Näin se pysyy kauniina pitkään : )
  Noita istutustulppaaneita,kuten kukkakauppiaat niitä kutsuvat, löytää parhaiten torikukkamyyjiltä ja tavallisista kukkakaupoista. Ja aina kannattaa kysyä, sillä ne voivat olla kylmiössä piilossa... ; )

  Sussi - hih, minäkin sunnuntaina huomasin järkytyksekseni, että kaikki ruukut on nyt käytössä ; )
  Meidän torikukkamyyjällemme tulee kuulemma upeanvärisiä hyasinttejä loppuviikosta, ja hänellä oli aivan suloisen hurmaavan väristä jouluruusua... nyt täällä tuskailen ostaako vai ei. Kuten joka joulu, tässä vaiheessa kotona on joulukukkia jo paljon... siis kaikki paikat täynnä, hih ; )

  VastaaPoista
 9. Ihanaa, että ajattelet meitä - niin mekin sinua, suurella lämmöllä, kun jaat näitä mahtavia vinkkejä kanssamme...

  Kyllä taipuu punainen tulppaani komeasti joulukukaksi!

  VastaaPoista
 10. Geranium - sydämellinen kiitos sinulle kauniista sanoistasi : )
  Pienet punaiset tulppaanit ovat todellakin niin jouluisia...

  VastaaPoista
 11. Voi ei miten kauniita!! :)

  Kiitos ihanasta joulublogista <3 Olen ollut kipeänä, niin on jouluilu jäänyt aika minimiin, mutta olen täältä käynyt hieman kurkkimassa joulufiilistä :) Kukat tekevät joulun :)

  VastaaPoista
 12. Anonyymi - olen samaa mieltä, kukat todellakin tekevät joulun : )
  Toivottavasti voit jo paremmin... Ja kiitos kauniista sanoistasi, sillä juuri teidän lukijoiden kommenttien voimalla tätä blogia on niin mukava tehdä, vaikka nyt onkin vähän jo joulukiireitä ; )

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.