perjantai 2. joulukuuta 2011

2. luukku - Joulutähdestä leikkokukka

Tämä joulutähti on selvästikin kärsinyt vedosta. Sen alalehdet ovat tippuneet.. ja muutama lehti vielä tulee tippumaan, voi voi...

... siispä tehdään siitä leikkokukka. Kestää kuulemma leikkona pitkään : )

Leikkauspinnasta vuotaa maitiaisnestettä. Herkkäihoisempia maitiasneste voi vähän ärsyttää. Onneksi "puutarha-apulaiseni" ei ole niin herkkähipiäinen, ja kykeni toimimaan "kuvausapulaisena". On meinaan tosi hankalaa kuvata, kun samalla leikkaa kasvia. Onneksi sain nyt apulaisen paikalle ; )

Joulutähden leikkauspinta käytetään liekissä hetken. Tarkoitus on, että maitiasneste lakkaa virtaamasta, mutta varsi ei saa palaa !

Laitoin nämä leikkokukiksi leikatut joulutähdet maljakoihin. Mielenkiintoista nähdä, kuinka pitkään ne kestävät maljakossa : )
Joulutähti on todella kylmän arka ! Se täytyy pakata paperiin jo +10 asteessa, kun sen hakee kaupasta. Kuulemma +0 asteessa se tulisi kääriä 5 sanomalehtipaperiin. Tämä on hyvä muistaa kun ostaa joulutähden marketista.... jossa itse joutuu paketoimispuuhiin : )
Kylmänarkuuden takia joulutähteä ei kannata pitää ikkunalla ja tuuletuksen ajaksi, se on hyvä siirtää toiseen huoneeseen.

Joulutähden hoito-ohjeet näet viime joulun postauksesta, klik.

Aistit - näkö (lehtien erivärisyys), tunto (käsillä tekeminen), 6.aisti (fiilis..)
Lähikukka - kyllä, joulutähdistä noin 90 % viljellään Suomessa
Eko - periaatteessa pitkäikäinen viherkasvi, mutta harva saa sen viihtymään ja uudelleen kukkimaan
Myrkyllisyys - vain lievästi, sillä syötynä se saattaa aiheuttaa mahan ärsytysoireita tai käsiteltäessä iho-oireita. Kissat kuulemma syövät innolla kuivuneita joulutähden lehtiä... eivätkä ole kärsineet siitä : )

12 kommenttia:

 1. Minusta juuri valkoinen joulutähti on kaunis. Mutta aina onnistun sen tappamaan hyvinkin nopeasti:( tämä onkin hyvä idea jos joku minulle vielä erehtyy joulutähden ostamaan:)

  VastaaPoista
 2. Tuohan pitää kokeilla, katsoin juuri aamulla niitä ei-joulutähtiä, niistä alalehdet tippuu :)

  VastaaPoista
 3. Una - juu, sopii hyvin säästäväiselle ihmiselle ; )

  Eleonora - oikeastaan joulutähti on tosi helppo kasvi, kunhan kastelee sitä vähän kerrallaan sekä pitää sitä valoisalla ja vedottomalla paikalla.
  Toisaalta, onhan se tosi kaunis näin leikkonakin ; )

  Mari - myös valon puutteesta joulutähdet ja ne "ei-joulutähdet" tiputtelevat alalehtiään. Se on ihan luonnollista, mutta rumentaa kasvia tosi paljon...
  Onneksi näin maljakossa niistä on vielä pitkään iloa : )

  VastaaPoista
 4. Sari, olen kuullut kummia: Joissakin perheissä koirat ovat sairastuneet, vaikka eivät ole päässeet syömään joulutähteä. Näin myös kävi parhaan ystäväni koiralla. Syytä en tiedä.

  Varmuudeksi me 'tyydymme' valkoisiin amarylliksiin. Niitä paljon! Nyt vähemmän ei ole enemmän;-) Sokoksella kehuivat, miten kestäviä NE ovat leikkokukkina.

  VastaaPoista
 5. Ja aina vain paranee nämä luukut =). Tuskin maltan odottaa aattoa...

  VastaaPoista
 6. Leena Lumi - onpas erikoista... toisaalta on hyvä muistaa, että kukkia saatetaan "myrkyttää" eri syistä ja niistä jäämät voivat ärsyttää. Ja jotkut ovat yksinkertaisesti niin herkkiä, että saavat oireita hyvin oudoistakin asioista.. oli sitten kyseessä ihminen tai eläin ; )
  Amaryllis on tosi kestävä leikkokukka, ihan niin kuin ruukkukukkanakin : )

  Multasormi - hmmm.... katsotaan mitä keksin aatoksi ; )
  Tänään jo vähän suunnittelin, ja pidetään peukkuja, että pystyn myös unelman toteuttamaan : )

  VastaaPoista
 7. No nyt selvisi syy huonosti voivaan joulutähteen, on sijainnut lähellä terassinovea. Kiitos näistä ohjeista!

  VastaaPoista
 8. Kiva idea, kiitos Sari! Vinkkiesi aarreaitta on huikean ehtymätön, ihanaa :)

  VastaaPoista
 9. Kanelia ja kardemummaa - ole hyvä : ) Kasvien viihtyminen on monesti ihan pienistä asioista kiinni. Onneksi sitä oppii koko ajan uutta, siis kasvien hoidossa ; )

  Geranium - no, katsotaan keksinkö teille vielä jotain uutta. Itse asiassa nämä ovat ihan vanhoja juttuja, sillä aina ennen käytettiin kaikki käypä loppuun asti ; )

  VastaaPoista
 10. Hyödyllinen ja tarpeellinen vinkki, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä : ) Tällä konstilla voi pelastaa paleltuneet joulutähdet maljakkoon. Tai muuten vaan tehdä niistä maljakkokukkia : )

   Poista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.