keskiviikko 21. joulukuuta 2011

21. luukku - Hyasintit ja jouluruusut keväällä

Voi tuntua hassulta puhua keväästä näin jouluna...  ; )

Hyasintit
Eli kaikki kukkineet jouluhyasintit kannattaa säillyttää ja istuttaa ne pihalle, heti keväällä kun maa on sulanut. Olenkin vienyt jo useat jouluhyasintin sipulit kellariin odottamaan kevättä. Sipuli ei muuten kestä pakkasta. Hyasintit kukkivat sitten seuraavan vuoden keväällä, ja tulevina keväinä : )

Alla olevissa keväisissä kuvissa vanhat jouluhyasintit kukkivat aika pienillä kukkatertuilla, verrattuna nyt jouluna myytäviin. Ne ovat näin hentoisinakin tosi suloisia... ja ihanasti tuoksuvia : )


Onpa ollut keväitä, jolloin vanhat jouluhyasintit ovat tehneet muhkeat kukkatertut, kuten alla oleva vaaleanpunainen hyasintti. Upea !
Sipulikukkien kukintaan vaikuttaa aina edellisen vuoden sää. Siksi tänä jouluna osa hyasinteista ei ole kehittynyt normaalisti, vaan kukkaterttu on voinut kuivua osittain, siis oikeassa hoidossakin.  Se johtuu viime vuoden säistä Hollannissa : /


Jouluruusut
Myös jouluruusut kannattaa säilyttää ja istuttaa ne keväällä pihalle. Ne kukkivat sitten seuraavana keväänä ja  siitä eteenpäin aina keväisin. Parhaiten jouluruusu säilyy sisätiloissa viileässä ja valoisassa paikassa. Tarkemmat säilytysohjeet näet vanhemmasta postauksesta, klik.

Alla on kaksi jouluista jouluruusua. Ne ovat olleet noin 10 euron hintaisia ostettaessa eli ostohetkellä lehtiä ja kukkia on ollut vähemmän kuin isommissa.

Alla on noin 20 euron jouluruusu ja siinä oli jouluna ostohetkellä jo paljon lehtiä ja kukkia. Näin pihallekin istutettuna eri kokojen eron, eli siis eri iän, näkee vielä helposti.

Samoin muuten hyasinteilla on hintaeroja esim värin erikoisuuden ja kukkakellojen määrän mukaan. Luulen, että kukkakellojen määrä tulee sipulin koosta ja isot sipulit ovat viljelijällekin kalliimpia. Eli halvemmat hyasintit on viljelty pienistä sipuleista, joihin tulee vähemmän kukkakelloja.
Amarylliksillä on sama juttu. Isoimmista ja kalliimmista sipuleista tulee yleensä kolme kukkavana. Ja halvimmat amaryllikset tekevät yleensä yhden tai kaksi.
Täytyy kuitenkin sanoa heti tähän, että koska kasvit ovat eläviä, niin niiden kasvua ei aina voi täysin ennakoida ; ) Joskus halpa yksikukkavanainen amaryllis pukkaakin myöhemmin toisen kukkavanan. Tai kalleimpi  amaryllis ei teekään kuin kaksi kukkavanaa....

Kasvien ja puutarhan kanssa
 ei mikään ole varmaa ja yllätyksetöntä ! 
Ja juuri siinä onkin sen viehätys, vai mitä ; )


Aistit
 - näkö (kukinta ja lehdistö), haju (hyasintit tuoksuvat voimakkaasti), tunto (kasvien hoito ja istuttaminen), 6.aisti (kasvun seuraaminen)
Lähikukka - kyllä, hyasinteista noin 90 % viljellään Suomessa ja pieni osa myös jouluruusuista
Eko - pitkäikäisiä, koska voidaan istuttaa keväällä puutarhaan monivuotisiksi kevätkukkijoiksi
Myrkyllisyys - hyasintti vain lievästi, sillä syötynä aiheuttaa mahan ärsytysoireita. Jouluruusut ovat todella myrkyllisiä ! Ne voivat aiheuttaa syötynä vakavan myrkytyksen ja jo pienen määrän syöneelle tulee oireita.


11 kommenttia:

 1. Mietinkin tänään, että pitää nuo ekat ylikukkineet hyasintit laittaa johonkin odottamaan kevättä. Sitten saa keväisinkin ihailla hyasintteja:)

  VastaaPoista
 2. Sari, sovellan tätä keväällä ahkerasti, kun ostan pääsiäiseksi muscareita yms.

  Jouluruusu vielä hengissä ja blogissa on kuva. Koska ne kukat ovat vihreät, ne ovat kai sitten vanhat. Kukka maksoi 17 euroa!, ja on niin iso etten löytänyt heti sopivaa paikkaa/ruukkua. Isot puutarharuukut nyt sentään eivät käy olkkariin;-)

  VastaaPoista
 3. Kyllä, yllätyksiä on täynnä puutarhailua harrastavan elämä:)
  Vain kerran olen saanut jouluruusun selviämään hengissä kevääseen asti, yritetään taas. Onneksi niitä löytyy myös kesällä puutarhoilta, jos joulun kukilla ei saa puutarhaansa täytettyä;)

  VastaaPoista
 4. Kasvit tosiaan osaavat yllättää. Eräänä lauhana talvena hyasintti alkoi kukki ulkona kukkapenkissä juuri joulun tienoilla. Kutsuin ystäväni katsomaan mikä ihmeen kasvi se mahtaa olla. Viimein tajusimme, että sehän on hyasintti, tosin minikokoinen. Vieläkin jaksamme nauraa tälle kukkalöydöllemme.

  VastaaPoista
 5. Eleonora - juu, ilman muuta ne kannattaa laittaa talteen. Vuosien saatossa voi pihalla olla hyasinttimeri, hih ; )

  Leena Lumi - tosiaankin muscareiden eli helmililjojen sipulit, samoin kuin pikkunarsissien sipulit, kannattaa aina säilyttää ja istuttaa puutarhaan : )
  Kauniin suojaruukun löysit jouluruusullesi ! Valkean jouluruusun kukat todellakin vihertyvät vanhetessaan, mutta ovat edelleen kauniita. Niitä en leikkaisi pois... paitsi jos muuttuvat ruskeiksi ; )

  pioni - oih, olisi se kamalaa, jos puutarha täyttyisi joulukukista. Silloinhan aina vain kukkisi pelkät joulukukat... olisi joulu aina, apua ; )
  Huh, onneksi puutarhassa on muitakin kukkia... ; )

  Cheri - se hyasintti oli selvästi oppinut kukkimaan juuri jouluna... hieman itsepäinen siis ; )
  Kasvit kyllä välillä yllättävät !

  VastaaPoista
 6. Niin, ihanaa kun hyasintit ja jouluruusut jatkavat elämäänsä uudelleenkin. Siinäpä se viehätys.
  Jouluruusuhan on suhteellisen arvokas kukka, mutta muistammehan että se on monivuotinen ja eikä sen kasvatuskaan ole ihan nopeimmasta päästä.
  Iloitkaamme kukistamme :)

  VastaaPoista
 7. Pitääpä kokeilla jättää hyasintin sipulit kevääksi. Joskus olen kokeillut mutta ei ole onnistunut. Siis se kasvaminen sitten kukkapenkissä mutta ehkä säilytyksessä on ollut puutteista... Suloisen näköisiä noin keväälläkin!

  VastaaPoista
 8. Ihana postaus, kiitos! Hyvä että vinkkasit säilyttämään sipulit sisätiloissa, teki jo mieli viedä ne tuonne ulkovarastoon. Täällä sisällä kun on vaikeaa löytää otollista säilytyspaikkaa.

  VastaaPoista
 9. Hyvä postaus jälleen, tuli taas opittua uutta.

  Minulla on ollut myöskin tapana säilyttää kaikki joulun kukkasipulit, mukava lisä pihan kukkiin:)

  VastaaPoista
 10. Jouluruusu on myyttinen kukka, varsinkin englantilaisille. Eräs talvipakkasilla torilta ostamani jouluruusu kukkii joka kevät ystäväni puutarhassa.

  VastaaPoista
 11. Rosalinda - se on ihan totta... aina kun kasvi on selvästi muita hintavampi siihen on jokin syy. Yleisin syy on pitkä kasvatusaika, kuten jouluruusulla : )
  Näin jouluna on aivan ihanaa kun kukkia on niin paljon : )

  Mari - hyasintin sipuli säilyy kyllä, kunhan se ei saa pakkasta. Vien ne yleensä kellariin tai sukulaiseni pitää niitä viileässä, perunapussin vieressä ; )
  Hyasintti kannattaa istuttaa paikkaan, missä on läpäisevyyttä. Liian märässä se ei viihdy.

  Kanelia ja kardemummaa - ole hyvä : ) Ne tosiaan tekee mieli laittaa jonnekin piiloon... vaikka verhon taakse ; )

  Sussi - niin, olisi itse asiassa vähän sääli heittää pois hyviä kukkasipuleja ... ne kun ovat kukkineet joka kevät, ainakin meidän pihalla : )

  Anna Amnell/jouluruusu - Englannissa onkin jouluruusujen valikoima aivan huikea : ) Hyvällä paikalla jouluruusu on varma kevätkukkija, ja kukat muuten kestävät todella pitkään kauniina...

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.