lauantai 3. joulukuuta 2011

3. luukku - Valesypressit ja sypressit

Näin joulun lähestyessä monet ostavat sisälle tai pihalle sypressin... ja kun Multasormikin toivoi postausta sypresseistä niin tässä teille nyt juttua : )

Sypressit voi valaista kauniisti... Ne kestävät vihreinä talven pihalla, ainoastaan limenvihreä sypressi ei pysy hyvännäköisenä ulkona. Sisätiloissa ne viihtyvät hyvin, kunhan muistaa kastella niitä usein.

Vähän tuskailin tämän jutun kanssa kuvauskohteesta, sillä en haluaisi ostaa sypressiä kotiin. Se kun on vähän kertakäyttökasvi... ja muutenkin.
No, yllätyksekseni tänään meidän Nurmijärven torikukkamyyjällämme olikin myynnissä valesypressejä, jee. Se saattaa olla monivuotinen pihakasvi täällä etelässä : )

Ja mikä ihaninta tässä lajikkeessa, sen muoto on ihan erilainen kuin perinteisillä sypresseillä ja neulasten sävy on harmahtava. Ei voi kun taas kerran todeta, että meidän torikukkamyyjämme on kyllä ihan huippu ! Tuo ostamani kasvi on siis hernesypressin jokin lajike ( Chamaecyparis pisifera... kuuluu valesypresseihin).

Koristelin valesypressin pikku kristalleilla... ja kastelin sen kunnolla ; )


Valesypressin ja sypressin hoito-ohjeet:
Valesypressiä (Chamaecyparis) ja sypressiä (Cupressus) kastellaan säännöllisesti ja usein. Jos ne pääsevät kuivahtamaan, neulaset kuivuvat heti. Hyvä paikka niille on valoisa ja viileä kohta sisällä. Huoneenlämmössäkin ne menevät, muttei patterin eikä takan vieressä. Mitä lämpimämpi paikka, sitä enemmän joutuu kastelemaan. Niitä voi myös sumutella vedellä : )
Keväällä kun ne lähtevät kasvuun, lannoitetaan hieman.
Valesypressin voi istuttaa keväällä pihalle puolivarjoon tai vajoon. Se viihtyy tuoreessa ja multavassa maassa (I-II)-vyöhykkeillä.
Edit - Olen saanut kastella tuota valesypressiäni joka toinen päivä, ja ihan kunnolla : )


Aistit - näkö (harmaat neulaset), haju (tuoksuu kosketeltaessa), tunto (pehmeät neulaset), 6.aisti (fiilis)
Lähikukka - ei, viljellään ulkomailla
Eko - sypressit ovat käytännössä lyhytikäisia, etenkin kun unohtaa kastella yhdenkin kerran. Valesypressit voi istuttaa pihalle etelässä monivuotiseksi kasviksi.
Myrkyllisyys - valesypressit eivät ole myrkyllisiä. Lisään tähän tiedon toisesta sypressistä, kunhan saan asian varmistettua....

9 kommenttia:

 1. Kiitos.
  Tykkään mahottomasti sypressistä. Se tuoksuu niin ihanalle. Sitä on mukava hypistellä.
  Tosi on, että ne kuivahtaa huoneenlämmössä herkästi. jonkun pienemmän olen onnistunut pitämään kesään asti, mutta isommat on kuivuneet aina. Silti sellainen on vain saatava :).

  VastaaPoista
 2. Onpa kaunis tuo valesypressi, tuollaista en ole ennen tavannutkaan!
  Tiedätkös minulla kasvaa pihalla parin vuoden takaiset joulusypressit ja naapurissa jo reilut 5 vuotinen, joten aina on toivoa ;-D

  VastaaPoista
 3. Tosi kivan näköinen tuo valesypressi. Ja pienet kristallit ovat sille juuri sopiva koristus!

  VastaaPoista
 4. Aivan hurmaava! Tuli jotenkin mieleen hemlokit, joita en tänne Keski-Suomen saarelle istuttaa, vaikka niitä putarhamyymälöissä tarjotaankin.

  Minä taidan 'tyytyä' kartiovalkokuusini, joita on noin täysi kymppi;-)

  VastaaPoista
 5. Multasormi - eikö olekin ihanaa, että jokaiselle löytyy mieleiset kasvit : )
  Olen haistellut tuota hernesypressiäni, ja minusta se tuoksuu paljon miedommin kuin perinteiset sypressit. Tosin poltin tänään aivan super ihanaa tuoksukynttilää... täällä leijuu vieläkin siitä metsäinen tuoksu : )

  Nina - tuo on muuten totta, aina on toivoa ! Meillä kasvaa kaksi tosi pientä joulusypressiä pihalla, ovat kylläkin surkean näköisiä, mutta elossa ; )

  pioni - valesypressissä kimaltelee tosi ihanasti nuo kristallit, etenkin nyt kynttilän valossa. Minun on ihan pakko käydä vähän väliä ihastelemassa sitä ; )

  Leena Lumi - hemlokki tosiaan onkin saman tyylinen... Kartiovalkokuuset talvisessa puutarhassa ovat aivan ihania, etenkin kun niitä on noin paljon : )

  VastaaPoista
 6. Ompa ihana tuo valesypressi, en ole ennen nähnytkään!

  VastaaPoista
 7. Kiitos paljon opeista. Mulla ei sitten taida kauaa tuo menestyä...mä kun unohdan aina kastelun.

  Hyvää toista adventtia!
  -kisu-

  VastaaPoista
 8. Jotenkin kauniin herkkä tuo valesypressi! Minäkään en ainakaan sitä limenvihreää versiota näkisi millään meillä sisällä, vaikka minulla pihalla onkin tuijia (jotka muodoltaa ovat aika samanlaisia).

  VastaaPoista
 9. Mari - minustakin se on niin ihana. Laitoin sen herttaköynnöksen viereen ja ne sopivat väreiltään niin hyvin yhteen : )

  kisu - viileässä paikassa tai pihalla sypressi saattaisi mennä vähällä kastelulla talven. Ja vaikka se kuivuisikin, se pysyy yleensä vihreänä ; )
  Oikein ihanaa adventtia sinullekin !

  Eleonora - tuo hernesypressini ei ole niin tiiviskasvuinen kuin perinteiset joulun sypressit. Siksi ehkä se juuri viehätti minua.
  Näin ystävälläni limenvihreän sypressin ja siinä joulusommitelmassa, se näytti todella upealta. Tosin en minäkään sitä haluaisi omaan kotiini ; )
  On se kiva, että jokaiselle löytyy mieleinen : )

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.