maanantai 5. joulukuuta 2011

5. luukku - Jouluruusun ihanuutta

Jouluruusu on yksi suosikeistani , on se niin upea joulukukka : )
Kiedoin ruukun paperiin ja sidoin sen juuttinarulla. Yksinkertainen on välillä kaikkein kauneinta...

Tässä yksilössä on vielä hurjan paljon nuppuja ja on sieltä tulossa muutama lehden alkukin. Ostin tämänkin meidän torilta viikko sitten. Se on säilynyt hyvänä, sillä pidän sitä parvekkeella, olohuoneen ikkunan edessä. Eli sitä tulee ihailtua ikkunalasin läpi ; )
Otan sen sisälle vasta, kun ulkona on pakkasta.


Jouluruususta ei kannata leikata kuihtuvia kukkia pois, sillä ne vihertyvät kauniisti.
Edit - minkä näköinen tämä jouluruusu on helmikuussa...uusi postaus täällä, klik.

Alla kuva ahvenanmaalaisesta jouluruususta, jonka löysin viime jouluksi, klik. Keväällä se istutettiin tuohon kukkapenkin laitaan ja nyt 4.12. siinä oli jo monta nuppupalloa maanpinnalla. Jos pakkaskausi alkaa, kuten on ennustettu, sen kukinta siirtyy kevääksi : )

Jouluruusun hoito-ohje:
Jouluruusu (Helleborus ) viihtyy parhaiten viileässä huoneessa tai viileällä ikkunalla. Kukat lakastuvat nopeasti patterin vieressä tai liian lämpimässä. Se ei myöskään pidä auringon paahteesta.
Jouluruusua kastellaan, kun mullan pinta on kevyesti kuivahtanut. Ylimääräinen vesi kaadetaan lautaselta aina pois. Kuivuudesta kärsivästä jouluruususta kukat ja nuput kuivuvat, muuten jouluruusu kestää kuivahkoakin multaa, viileässä ; )
Lehdet menevät huonoksi talvella, mutta se ei haittaa, sillä jouluruusu kasvattaa heti uudet lehdet tilalle. Ja keväällä kun maa on sulanut, voi jouluruusun istuttaa pihalle puolivarjoiseen ja multavaan, mutta läpäisevään paikkaan. Se onkin monivuotinen ikivihreä puutarhakasvi, ainakin täällä eteläisemmässä Suomessa. Kuvia vanhojen jouluruusujen kukinnasta pihalla näet kevään postauksesta, klik : )

Aistit - näkö (kukan hienot yksityiskohdat), 6.aisti (tunnelma)
Lähikukka - ei yleensä, melkein kaikki tuodaan ulkomailta
Eko - voidaan istuttaa pihalle monivuotiseksi kasviksi, ainakin etelässä
Myrkyllisyys - jouluruusut ovat todella myrkyllisiä ! Ne voivat aiheuttaa syötynä vakavan myrkytyksen ja jo pienen määrän syöneelle tulee oireita.

19 kommenttia:

 1. Sari, vain yhtä en mä saa...

  Jouluruusu kuolee minulla aina viikossa. M.O.T.

  VastaaPoista
 2. Olenkin miettinyt, miten meillä etupihalla olevan nuppuisen jouluruusun käy, mutta tässähän se selvisikin:)

  Kaupassa katselin myös nyt sisäkukaksi, mutta olivat melko hintavia, joten ostaminen jäi.

  VastaaPoista
 3. Leena Lumi - muistankin, että olet kertonut jouluruusun yhteistyöhaluttomuudesta kanssasi. Vosikohon olla niin, että teillä yksinkertaisesti on liian lämmintä.
  Minä pidän jouluruusua sisällä kohdassa, missä ei ole patteria alla, ja parvekkeen ovi heti vieressä... siis sisätilan kylmin kohta ; )

  Sussi - jouluruusut kyllä pärjäävät lumen alla. Jos sen sijaan ei tule lunta laisinkaan, vaan kovat pakkaset, on jouluruusut hyvä suojata vaikka ohuelti havunoksilla.
  Minäkin katselin syksyllä kaupoissa huikean hintaisia yksilöitä, mutta onneksi löysin tämän keskihintaisen ja komean : )

  VastaaPoista
 4. Kaunis kukka, taidankin ostaa jouluruusun tänä vuonna joulukukaksi.

  VastaaPoista
 5. Todella kaunis! Onko niin, että näitä myydään lehdillä ja ilman?

  VastaaPoista
 6. Jouluruusu on kyllä ihana, kun se heti keväällä avaa lumen alla odotelleet nuppunsa.
  MarjattaA

  VastaaPoista
 7. Eija - on se upea : ) Minulla on ollut se joulukukkana jo useamman vuoden. Siis joka joulu ostan uuden ja keväällä istutan sen pihalle ; )

  Eleonora - niitä on tosiaan erilaisia. Useimmilla on nuo lehdet valmiina, ja pihalla kasvaessaan niillä on aina lehdet.
  Sitten on myynnissä niitä jouluruusuja, joilla ei myyntihetkellä ole kuin kukat. Ne tekevät lehdet myöhemmin. Viimejouluisen tällaisen lehtiä etanat pääsivät syömään pahasti ja lopulta koko kasvi vain kuoli. Liekö etanat tuhonneet kasvupisteetkin... vai mikä lie sille tullut.

  Anonyymi MarjattaA - minustakin on niin jännä seurata nuppujen kehittymistä jo aikaisin keväällä. Pihalla kukat vielä kestävät tosi pitkään : )

  Riitta Sinikka - niin ovat : ) Ja niistä löytyy erisävyisiä kukkiakin...

  VastaaPoista
 8. En edes tiennyt että jouluruusu voi kukkia syksyllä! Meillä mökillä istutettiin kolme vuotta sitten sisäkukkana ollut jouluruusu keväällä maahan ja se kukkii upeasti aina äitienpäivän aikaan. Pitääkin alkaa tarkkailla onko siinä nuppuja myös syksyllä?

  VastaaPoista
 9. Jouluruusu on sitten ihana! Minulla viime vuonna kuoli heti uuden vuoden jälkeen... :/ Tänä jouluna yritän sitkeästi uudelleen, josko sen saisi kevääseen ja ulos asti :)

  VastaaPoista
 10. Kiitos Sari vastauksesta! Huomasin vaan yhdestä myynti-ilmoituksesta, että harvinan jouluruusu, myydään lehtien kanssa...eli ei ehkä niin harvinainen olekaan:)
  Koitin kerran kasvattaa jouluruusua siemenistä, en onnistunut:/

  VastaaPoista
 11. Kanelia ja kardemummaa - hyvällä paikalla Espoossa jouluruusu jo kukkii. Meillä täällä Nurmijärvellä ne ovat vasta nupulla : )
  Ja viinipunaisessa jouluruususa ei ole vielä nuppuja, se tekee ne vasta keväällä.
  Kannattaa tosiaan tarkkailla tilannetta ; )

  Mari - vuodenvaihteessa lehdet menee tosi rumaksi, siis kuolevat. Ei kuitenkaan kannata heittää jouluruusua heti pois, vaan odottaa uusien lehtien kasvua. Niin ja on hyvä muistaa, että vähälehtistä kastellaan myös vähemmän ; )
  Pidetään peukkuja, että saat jouluruususi säilymään kevääseen !

  Eleonora - muistaakseni jouluruusun siemen itää todella hitaasti ja epätasaisesti. Tosin ystäväni pihalla jouluruusu on tehnyt muutaman siementaimen, siis levinnyt itsekseen siemenistä. Hänellä jouluruusut ovat olleet pihalla jo vuosia : )

  VastaaPoista
 12. pioni - niin on, hih ; )
  Ja varmasti monen muunkin...

  VastaaPoista
 13. Sari, nyt on kotona todella iso jouluruusu ja keksin jopa puutarhasta kohdan, jossa se selvityisi talven ylitse, jos saan tämän hengissä kevääseen.

  Sanot, että viilessä. No viilein kohta on parvekkeen oven vieressä ja siitä kuljetaan talvellakin monesta syystä eli sietääkö vetoa?

  (Grillaamme myös talvella ulkona, kouruus haluaa sinne lämpöpetille, jos sisällä liikaa kynttilöitä, tuuletus, orava- ja lintulaudat eli ovesta kuljetaan...)

  Lannoitanko?

  Tämä on suuri kuin pensas...

  VastaaPoista
 14. Leena Lumi - vau, onneksi olkoon upeasta jouluruususta !
  Jouluruusu ei ole arka vedolle, ja se kestää jopa pari astetta pakkasta. Minun jouluruusuni on parvkkeella ja siellä on ollut pari astetta, eikä se ole siitä ollut moksiskaan. Kovempi pakkanen vioittaa kukat...
  Kukkivaa jouluruusua en lannoittaisi. Kukkimisen jälkeen, kun se aloittaa uusien lehtien kasvattamisen, on aika lannoittaa hieman : )

  VastaaPoista
 15. Kiitos ohjeista ja nyt sitten vain toivotaan, toivotaan...

  VastaaPoista
 16. Leena Lumi - pidetään peukkuja : )

  VastaaPoista
 17. Istutettu on ja vaikka öisin on ollut kylmä, lehdet ovat virkeät. Uusia tosin en ole vielä nähnyt.

  Kuulin jostain, että jouluruusua voisi ostaa keväällä puutarhaan istutettavaksi, mutta varmaan vain luuloa...Niin kaikki olisi helpompaa. Mutta haaste kasvattaa ruokahalua;-)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.