torstai 8. joulukuuta 2011

8. luukku - Vanha kamelia

Nämä kuvat ovat satavuotiaasta kamelia puusta. Se kukki jo joulukuusa vaikkakin sanotaan, että se kukkii yleensä tammi-maaliskuussa. Tämä on niin upea.Sen nuputkin on tosi suloiset....
Tämä satavuotias kamelia asustelee Helsingin Talvipuutarhassa, klik. Talvipuutarha on vielä vanhempi kuin tuo kamelia ; )
Perinteisesti siellä on ollut todella upeat jouluiset koristelut, mutta tänä jouluna vanhat kasvihuoneet ovat vielä remontissa. Ovet aukeavat yleisölle kuulemma helmikuussa 2012.
Minun oli ihan pakko soittaa sinne ja kysellä vanhan kamelian vointia remontin jäljiltä... kuulemma voi hyvin ; )

Kameliaa on viljelty Japanissa jo 1700-luvulla ja meilläkin se on olllut säätyläiskotien kasvi 1800-luvun puolivälissä ja 1900-luvun alussa. Nykyään sitä taas näkee myymälöissä.

Kamelian (Camellia) hoito-ohjeet:
Talven kamelia pidetään viileässä huoneessa, jossa lämpötila on noin 10-12 astetta. Jossain kirjoissa mainitaan, että 16 astetta on ehdoton maksimi. Kamelialle sopii myös viileä viherhuone, jossa on 5-10 astetta lämmintä. Entisaikaan saleissa oli juuri niille sopiva lämpötila.
Kameliat viihtyvät runsaassa hajavalossa.
Talvella kastelu on tasaista, mutta mullan pinta tulee kuivahtaa kevyesti. Kameliaa, jossa on nuput tai kukat, ei kannata käännellä. Se nimittäin tiputtaa nuput herkästi. Samoin käy jos sen multa kuivahtaa liikaa nuppujen muodostumisen tai kukkimisen aikana.
Kesäksi kameliat voi viedä ulos, puolivarjoon. Kastelua tällöin lisätään ja annetaan lantavettä kerran viikossa lannoitteeksi.
Ei ole siis ole ihan jokakodin kasvi ; )

Aistit - näkö (suloiset nuput ja kukat), 6.aisti (fiilis, kukkaa näkee paljon vanhassa taiteessa)
Lähikukka - ei, tuodaan ulkomailta
Eko - pitkäikäinen huonekasvi taitavalla hoitajalla
Myrkyllisyys - kamelia on myrkytön


Ps. vielä ehdit mukaan arvontaan, jossa palkintoina Kodin joulukansio sekä meidän pihalta kerättyjä varjoliljan ja ukkolaukan siemeniä, sekä ylläri : ) Arvonta suoritetaan illalla 9.12.. Arvontaan pääset tästä, klik.

2 kommenttia:

  1. Sääli, että nykyaikaisessa keskuslämmitetyssä talossa ei oikein onnistu vanhan ajan suosittujen kasvien talvehdittaminen ja hoito. Myrtti tulee mieleen kamelian lisäksi. Ihania olisivat kotona.

    VastaaPoista
  2. Sussi - sanos muuta ! Viherhuone olisi aivan mahtava... tai vaikka vanhan ajan sali.
    Taidanpa taas lotota ; )

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.