keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Aika istuttaa ritarinkukan sipulit

Istutin tänään Korpikangas Siemen-Fröltä tulleen ritarinkukan eli amarylliksen sipulin. Olin saanut sen postitse jo aikaa sitten, mutta hyvä istutusaika alkaa olla nyt käsillä. Uuden sipulin istutuksesta sen kukkimiseen menee aikaa yleensä 6-10 viikkoa.
Ensin liotin hetken sen juuria vedessä ...


... ja sitten istutin sen kukkaruukkuun multaan. Sipulin yläosa tulee jäädä näkyviin. Amaryllikselle ei kannata laittaa liian isoa ruukkua, vaan ruukun on hyvä olla suht pieni. Sopiva ruukun koko on sellainen, että sormi mahtuu sipulin ja ruukun reunan väliin. Lopuksi tietysti kastelin ja laitoin ritarinkukan ikkunalle vanhojen ritarinkukkien viereen : )

Alla kuva toissa joululta...muistaakseni tämän ritarinkukan olin itse kasvattanut sipulista. 


Tässä kuva hyasinttimaljakosta nyt. Viime viikolla kävin kellarissa ja huomasin maljakkoveden samentuneen. Vaidoin maljakkoon veden ja laitoin veteen muutaman hiilen palan. Hiilet pitävät veden puhtaana. Eli kannattaa välillä käydä kellarissa tarkastamassa tilanne ; )
Istutin tänään taas yhden hyasintin sipulin ruukkuun... kellariin. Saa nähdä, onko niiden kukinta-ajalla paljonkin eroa : )


Kiitos Korpikangas Siemen-Fröllle sipulien lahjoittamisesta blogijuttujen tekoon!

14 kommenttia:

 1. On ollut mielessä:) Täytyykin ryhtyä istuttelemaan:)

  VastaaPoista
 2. Ai niin. Täytyypä sitten istutella tässä joku päivä... :). Kiitos muistutuksesta.

  VastaaPoista
 3. Sussi - onneksi tässä on vielä aikaa... Minulla on myös tasetteja, jotka istutan sitten joskus lähempänä joulua. Niihin ajattelin kokeilla sitä viinajuttua...

  Multasormi - ole hyvä : ) Tuli mieleenikin laittaa juttu istutuksesta nyt heti tänne, niin sipulit ehtii vielä ostaa... jos ne sattuisivat olla vielä ostamatta ; )

  VastaaPoista
 4. Minulla ne on varmaan liian suuressa ruukussa.
  Kiitos neuvosta.♥

  VastaaPoista
 5. Haa, miekin sitten siirrän omat amat valoon... =)

  VastaaPoista
 6. sylvi - ole hyvä : ) Olen ymmärtänyt niin, että monet sipulikukat viihtyvät ja kukkivat paremmin, kun ruukku on "ahdas". Ja onhan ne valmiit amarylliksetkin aika pienessä ruukussa ; )

  Una - ikkunalla huomaa jotenkin helpommin, kun sipulista alkaa työntyä kukkavana ; ) Ja pimeässä kukkavarsi muuten kasvaa turhan pitkäksi...

  VastaaPoista
 7. Minäkin ostin hyasintin sipuleita alkuviikolla. Mietinkin, että koskahan ne pitäsi istuttaa... nyt tiedän :)

  VastaaPoista
 8. Mia - Willa Olivia - jouluhyasinteiksi tarkoitetut eli preparoidut hyasintin sipulit kannattaa tosiaan istuttaa mahdollisimman pian : )
  Ja ulos tarkoitetut hyasintit lähiaikoina ; ).

  VastaaPoista
 9. Innostuinpas ekaa kertaa ostamaan ja istuttamaan hyasintteja ja amarylliksia! Mutta pitkänkään etsinnän jälkeen en ole löytänyt hyasinttimaljakoita kaupoista, ainakaan Turusta. Onkos tähän hätään vinkkejä? :)

  VastaaPoista
 10. Anonyymi - olen nähnyt noita hyasinttimaljakoita sisustusliikkeissä, joissa on pientavaraa myynnissä. Toivottavasti löydät sellaisen : )
  Näistä sipulien kasvattelupuuhista tulee ihana joulun valmistelufiilis : )

  VastaaPoista
 11. Hei!
  Istutin tänä vuonna ensimmäistä kertaa amarylliksen sipulin vesimaljaan. Sipulin ostin, enkä käyttänyt vanhempaa sipulia. Varresta tuli valtavan pitkä ja hoikka. Mitähän tein väärin? Juuria ei nimeksikään näy, eli kasvu on keskittynyt varren pituuteen.
  Harmittaa, kun kaunista kukkaa pitää tukea seinää vasten, maljakkoon ei paljon tukia voi pistää..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minkä muotoinen vesimalja oli, ja mihin asti siinä oli vettä? Yksi syy pitkään kukkavarteen on liian hämärä paikka.
   Jos se on nyt hankala tukea, voi varren katkaista maljakkoon, kun nuppu alkaa aueta. Varren alapäähän kannattaa laittaa kumilenkki kuten vanhassa blogipostauksessa:
   http://sarinjoulublogi.blogspot.fi/2012/12/17-luukku-ritarinkukka-ja-eukalyptus.html
   Itse etsiskelen vielä amaryllismaljakkoa, jotta pääsisin kokeilemaan siinä amarylliksen kasvatusta : )

   Poista
 12. Karkasi.. En siis päässyt jostain syystä vastaamaan yllä olevaan. Maljakon muoto on hyvin sama, kuin vinkkisi päässä oleva maljakko. Pohja on leveämpi, samoin suuaukko. Vettä oli vain juurien alkuun saakka. Ilmeisesti paikka oli pimeä. Unohdin kukan tuonne, kun minun piti hiukan hitaammin saada varsi kasvamaan. Oma moka. Kiitos neuvoistasi!! Mitäs sitten tehdään sipulille kun se on kasvatettu ja kukka on leikattu tai se lakastuu? Laitanko sipulin multaan ja kasvattelen lehtiä loppukesään saakka? Ja uusi yritys ensi jouluna?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä vastauslaatikko aukeaa pitkällä viiveellä näköjään ; )
   Pimeässä amaryllis tosiaan kasvattaa kukkavartta ja valoisassa kukkavarsi jää selvästi matalammaksi.
   Maljakkokasvatuksesta minulla ei ole kokemusta, mutta luulisin, että sipuli pitäisi saada multaan kasvamaan, jotta siitä saisi monivuotisen. Kukinnan jälkeen se tekee lehdet, jolloin sitä kastellaan ja lannoitetaan. Alkusyksystä kastelu lopeteaan ja annetaan sipulille lepojakso. Ja sitten jouluna tai keväälllä uusi kasvatus kukkaan. Tarkemmat ohjeet: http://sarinjoulublogi.blogspot.fi/2013/08/amaryllisten-eli-ritarinkukkien-hoito.html

   Poista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.