maanantai 26. marraskuuta 2012

Tasetin istutus jouluksi


Viimeistään nyt on aika istuttaa tasetin sipulit, sillä ne kukkivat yleensä 6-8 viikon kuluttua istutuksesta. Nythän jouluun on enää neljä viikkoa. Toissa vuonna tasetin ekat kukat aukesivat jo kolmen viikon kuluttua istutuksesta, joten siksi jätin näiden sipulien istuttamisen näinkin myöhään. 

Sain nämä tasetin sipulit jo syksymmällä Korpikangas Siemen-Fröltä ja olen säilyttänyt ne pimeässä kellarissa. Näyttävät jo olevan vähän kasvussa : )

Kolme tasetin sipulia pääsi tähän sankakoriin, kuten edellisinäkin vuosina, sillä jouluhan on perinteitä täynnä ; ) Loput tasetin sipulit istutan joulukuun alkupuolella, vaikka kuun vaihe ei enää olekaan suotuisa istutuspuuhiin.
Vanhasta jutusta näet tasetin kukkivana, klik.

Tasetin (Narcissus `Paperwhite`) kasvatus eli hyötö kukkivaksi:
Istuta sipulit multaan tai pikkukivien sekaan niin, että sipulin yläosa jää näkyviin. Kastele multa ja laita ruukku huoneenlämpöön valoisalle paikalle. Kastele multaa hieman, kun sen pinta on kuivahtanut. Multa ei saa kuivua liikaa, jotta nuput pysyvät hyvinä. Yleensä tasetti kukkii 4-8 viikon kuluttua istutuksesta.
Tasetti tuoksuu tosi voimakkaasti, mikä on mahtavaa... tai joillekin tuskaa ; )

10 kommenttia:

 1. Pidän kovasti niiden tuoksusta. Saisikohan sipuleita vielä jostakin.

  VastaaPoista
 2. Tasetti tuoksuukin tosi vahvasti hyvälle : )
  Niiden sipuleita saattaa vielä löytyä puutarhamyymälöistä, joissa on laaja sipulivalikoima. Useimmat nettikaupta ovat jo siirtyneet joululomalle tai tasetit on myyty loppuun.
  Pidetään peukkuja, että löydät sipulit : )

  VastaaPoista
 3. Vaikka vasta liityinkin blogin lukijaksi, olen täällä vieraillut useampia kertoja, ihania kukkaunelmia :) Pakko oli heti myöntää tunnustuskin opettavaiselle ja kauniille blogillesi :) http://jouluttelua.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 4. Enpä tiennytkään, että tasettejakin voi istutella jouluksi. Niin no, mikä ettei. Varmasti kauniita!

  VastaaPoista
 5. Miru - kiitos paljon : ) Nämä tunnustukset ovat niin ihania... koetan tänään saada ne laitettua eteenpäin.

  Sadun blogi - Satu`s blog - tasettti on vanha joulukukka, sillä se on halpa ja helppo hyötää kukkaan. Sitä kutsutaan myös joulutasetiksi. Ja tuoksu on vertaansa vailla ; )

  VastaaPoista
 6. No täältähän tämä ohje löyti - Kiitos!

  VastaaPoista
 7. Pia - ole hyvä : ) Itse tässä vielä vähän mietin, laittaisiko tasetteja kasvamaan täksi jouluksi... hmm.

  VastaaPoista
 8. =) Mie laitoin marraskuun alussa kasvamaan ja ne kukkii nyt iloisesti.... =) Hiukan liian aikaisin mutta ei se mtn, kun ihana niitä nytkin on katsella. =) Ja nuuskutella. =) Mutta hei, kannattaako kuivattaa sipulit ja istuttaa kukkapenkkiin??????

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluksi hyödettävä lajike `Paperwhite`on tosi talvenarka, ainakin niin väitetään. Muut tasettinarsissit voivat talvehtia lämpimällä paikalla.
   Mutta ainahan kannattaa kokeilla kaikenlaista, niin sitten tietää varmasti ; ) Tai voihan kokeilla säilyttää sipuleita ensi jouluksi, tosin ostosipulit kukkivat varmimmiin.

   Poista
 9. Ok, kiitos. Täytyy lähettää ne jollekin etelämmässä asujalle. =)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.