lauantai 1. joulukuuta 2012

1. luukku - Joulusypressi


Sypressi saa kunnian aloittaa tämän vuoden joulukalenterin.  Pidän siitä näin pelkistettynä, ilman koristeita.... ainakin vielä nyt. Saa nähdä miten käy lähempänä jouluaattoa ; )


Tässä lähikuva sypressin neulasista. Ne on hyvin pehmeitä, eivätkä pistele kättä, vaikka kasvi kuuluukin samaan heimoon kuin tavalliset katajat. Joulusypressi ei talvehdi meillä kauniina. Yhden pienen olen saanut menestymään pihalla pari vuotta, mutta se on tosi kärsineen näköinen.
Valesypressin viime joululta näet tästä, klik.

Tältä näyttää nyt ritarinkukka eli amaryllis, jonka sipulin istutin 16.10.2012 klik.. Nuppu pilkistää jo : )


Sypressin hoito-ohjeet:
Sypressiä tai viralliselta nimeltään joulusypressiä (Chamaecyparis lawsoniana `Ellwoodii)  kastellaan säännöllisesti ja usein. Jos se pääsee kuivahtamaan, neulaset kuivuvat heti. Hyvä paikka sille on valoisa ja viileä kohta sisällä. Huoneenlämmössäkin se menee, muttei patterin eikä takan vieressä. Mitä lämpimämpi paikka, sitä enemmän joutuu kastelemaan. Näyttäisi siltä, että joudun kastelemaan tuota omaani joka toinen päivä. Joulusypressiä voi myös sumutella vedellä : )
Jos sen saa säilymään kevääseen... kannattaa aloittaa silloin myös lannoittaminen.Aistit - näkö (tummanvihreät neulaset), haju (tuoksuu kosketeltaessa), tunto (pehmeät neulaset), 6.aisti (fiilis)
Lähikukka - ei, viljellään ulkomailla
Eko - sypressit ovat käytännössä lyhytikäisia, etenkin kun unohtaa kastella yhdenkin kerran. 
Perinne - joulusypressi on aika uusi joulukasvi, sillä ne tuodaan ulkomailta
Myrkyllisyys - joulusypressit eivät ole myrkyllisiä.

13 kommenttia:

 1. Kurkkailemassa.

  Venla

  VastaaPoista
 2. Sypressi on mustakin ihana, sellainen pikkujoulukuusi. Pelkästään ilman koristeitakin se on ihana, tykkään väristäkin kovin ja hivelen sitä ohi mennen aina. EN tiedä tykkääkö se hivelyistäni;)

  VastaaPoista
 3. Kiitos ohjeesta! Ostinkin eilen sypressin ja kaipailin hoito-ohjetta, sillä usein sille käy "nöpelösti"...♥

  VastaaPoista
 4. Sypressi kuuluu joka jouluuni. Sen tuoksu on niin ihana.

  VastaaPoista
 5. Anonyymi Venla - kiva kun kerroit käynnistäsi : )

  lumiukko - luulen, että kasvit pitävät hivelyistä, kunhan ei ole liian kovakourainen ; )
  Ainakin ne tykkäävät siitä, kun niille juttelee ; )

  Riitta Sinikka - ole hyvä : ) Sypressi on tosi helppo kasvi, kunhan muistaa kastella sitä usein. Ja kaikkein helpoin se on viileässä paikassa : )

  Multasormi - sypressistä on tosiaan tullut monelle perinteinen joulukasvi, jopa ulkona istutuksissa : )

  VastaaPoista
 6. Kiitos taas kivasta joulukalenterista. Täytyy koukuttua jälleen tänne !
  Kiva uppoutua nyt pitkän tauon jälkeen tähän blogimaailmaan.
  Koulukiireet ovat pitäneet minut pois täältä jonkin aikaa.
  Nyt olen vihdoin valmistunut - puutarhuriksi. Jee !

  VastaaPoista
 7. Minustakin niin kaunis ihan näin ja tuo sammal ruukussa kruunaa sen :)

  VastaaPoista
 8. Sypressi on kaunis, mutta olen aina onnistunut saamaan sen hengiltä. Ennemmin tai myöhemmin. Meillä on sisällä ilmeisesti liian kuivaa ja lämmintä.

  VastaaPoista
 9. Rosalinda - oikein paljon onnea puutarhurille !!! Puutarha-ala on aivan mahtava ala... en kyllä vaihtaisi muualle ; )

  Eleonora - ihanaa, kun huomasit tuon sammalen ; ) Sypressi näyttää paljon luonnollisemmalta, kun sille laittaa sammalta. Tässä taisin paljastaa, että sypressi ei kuulu lemppareihini.

  Sussi - onneksi sypressi kestää huonoissakin oloissa jonkin aikaa hyvänä. Kunhan vain muistaa kastella : )

  VastaaPoista
 10. No hupsista mikä ero. Istutuin ekan amarylliksen sipulin noin lokakuun puolivälissä ja toisen viikko pari myöhemmin. Molemmat ovat joulukuun alussa jo kukkineet ja nyt jo toinenkin varsi kukkii molemmissa... :)

  VastaaPoista
 11. Anonyymi - amarylliksillä on paljon eroa kukinnassa. Siihen vaikuttaa esim. missä päin maailmaa sipulit on viljelty. Ja jos sipulista kurkkaa jo nupun alku istutushetkellä, kukinta on odotettavissa nopeastikin.
  Ammattiviljelijä kertoi kerran, että pieni osa amarylliksen sipuleista ei suostu kukkimaan jouluksi, vaan työntävät nuput vasta keväällä ; )
  Täma kasvi siis kukkii vain silloin, kun sitä itseä huvittaa : )

  VastaaPoista
 12. Se on minusta juurikin kiehtovaa, että luontoa ei voi hallita :) porrastusyritykseni sipulien istutuksessa tuotti muutaman päivän eron. Toinen sipuli oli heräteostos Bauhausista ja toinen tilattu Korpikankaalta.

  VastaaPoista
 13. Anonyymi - olisikin tosi tylsää, jos tietäisi etukäteen aina tarkasti milloin kasvit kukkii. Elämässä pitää olla jännitystä ; )

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.