maanantai 10. joulukuuta 2012

10. luukku - Jouluruusu

Jouluruusu kuuluu aina jouluuni. Tällä kertaa halusin vähän erilaisen kun perinteisen valkokukallisen vaaleajouluruusun (Helleborus niger). Vanha postaus lehdettömästä ja siitä perinteisestä vaaleajouluruususta löytyy täältä klik.
Sain tämän jouluruusun Huiskulasta, näihin joulublogin juttujeni tekoon. 

Vanhat kukat ova jo aivan vihertyneet. Nämäkin ovat tosi kauniita näin. Tällä jouluruusulla on ihan mielettömästi nuppuja tulossa... kukat näyttäisivät olevan vihertävän valkeita... ihania.

Jouluruusun lehdet ovat kauniin tummat ja kovat. Vanhat joulupeuratkin pääsivät kuvaan mukaan : )
Jouluruusut ovat arvokkaita joulukukkia, siis hintavia. Syy siihen on se, että niiden kasvatus kukkivaksi on tosi hidasta. Siihen menee jopa 1,5 vuotta. Ja mitä isompi taimi, sen vanhempi se on ja siksi myös hinta on suurempi.

 Nämä nuput on niin suloisia. Vähän tulee jo kevätfiilistä tästä kuvasta ; )


Jouluruusun hoito-ohje:
Jouluruusu (Helleborus ) viihtyy parhaiten viileässä huoneessa tai viileällä ikkunalla. Kukat lakastuvat nopeasti patterin vieressä tai liian lämpimässä. Se ei myöskään pidä auringon paahteesta.
Jouluruusua kastellaan, kun mullan pinta on kevyesti kuivahtanut. Ylimääräinen vesi kaadetaan lautaselta aina pois. Kuivuudesta kärsivästä jouluruususta kukat ja nuput kuivuvat, muuten jouluruusu kestää kuivahkoakin multaa, viileässä ; )
Lehdet menevät huonoksi talvella, mutta se ei haittaa, sillä jouluruusu kasvattaa heti uudet lehdet tilalle. Ja keväällä kun maa on sulanut ja pakkaset ohi, voi jouluruusun istuttaa pihalle puolivarjoiseen ja multavaan, mutta läpäisevään paikkaan. Se onkin monivuotinen ikivihreä puutarhakasvi, ainakin täällä eteläisemmässä Suomessa. 

Aistit - näkö (kukan hienot yksityiskohdat ja tummat lehdet), 6.aisti (tunnelma)
Lähikukka - ei yleensä, melkein kaikki tuodaan ulkomailta. Niitä viljellään vähän Ahvenanmaalla.
Eko - voidaan istuttaa pihalle monivuotiseksi kasviksi, ainakin etelässä
Perinne - meillä suhteellisen uusi joulukukka
Myrkyllisyys - jouluruusut ovat todella myrkyllisiä ! Ne voivat aiheuttaa syötynä vakavan myrkytyksen ja jo pienen määrän syöneelle tulee oireita.

14 kommenttia:

 1. Oi ihana Helleborus ; )
  Minunkin täytyy loppuviikosta hankkia itselleni jouluruusu.
  Kyllä me elämme nyt ihanaa aikaa,
  ...aistin joulun saapuvan vähitellen koteihimme...

  VastaaPoista
 2. Jouluruusu on todella kaunis. Ja Oulunseudulla kukkii keväisin. Toivottavasti jatkossakin...Olen yrittänyt laittaa havuja sen päälle. Ehkä minun pitää tänä joulunakin se hankkia vaikkakin viime vuodesta tiedän ettei se ole lapsiperheen koristus... se on niin supermyrkyllinen että olin melko neuroottinen sen kanssa. Ei sillä että lapset nyt muutenkaan söisi kukkia, mutta koskaan ei tiedä millon ne alkaa tehdä salaattia tms kukkien lehdistä.

  Siinä on vaan niin jotain ihmeellistä kauneutta ja sen joulutarinakin on kaunis...

  VastaaPoista
 3. Rosalinda - joulu tosiaankin sapuu vähitellen koteihin, ellei se ole jo sitä tehnyt ; ) Jouluun on enää 2 viikkoa... se on siis ihan kohta.
  Saa nähdä tuleeko minunkin vielä hankittua uusi jouluruusu, se kun on niin superihana : )

  Karolina - kiva kuulla, että noinkin pohjoisessa jouluruusu menestyy ulkona. Useinhan sen sanotaan viihtyvän vain eteläisemmässä Suomessa.
  Onkin tosi hyvä olla skarppina jouluuruusun kanssa, jos perheessä on pieniä lapsia. Ja muistaa se myös ulkona kasvavien jouluruusujen kanssa.

  VastaaPoista
 4. Ihana <3 Kävin äsken eräällä puutarhalla ja tuon kokoinen ulkomaalainen oli 25e ja vähän pienempi Ahvenanmaalainen 17 e. En hennonut vielä ostaa, ovatko ne tosiaan noin arvokkaita? Pelottaa että kuivuu ennen joulua kun ei voi nyt uloskaan laittaa:( T.Minna

  VastaaPoista
 5. Oi, mun suuri rakkaus on tää jouluruusunen. <3

  VastaaPoista
 6. Anonyymi Minna - jouluruusut ovat arvokkaimpia joulukukkia, sen pitkän kasvatusajan takia. Olen itse nähnyt pääkaupunkiseudun kukkakaupoissa ison jouluruusun maksavan jopa 35 euroa. Monet ostavatkin jouluruusun vähän lähempänä joulua, jos kodissa on kovin lämmintä.
  Tuo kuvan yksilö on ollut minulla jo 3 viikkoa eli näyttää vieläkin tosi upealta : )

  Una - eikös olekin ihana : ) Aion ostaa vielä toisen jouluruusun, jos löydän sellaisen hennon vaaleanpunertavan... sellaisen uskomattoman kauniin.

  VastaaPoista
 7. Kaunis :) juuri tuon hinnan takia jäi minulta vielä kauppaan, koska harmikseni omani kuoli viime vuonna niin nopeasti. Se taitaa juuri olla sen viileän ikkunan puute.

  VastaaPoista
 8. Eleonora - viileässä lehdistö ja kukat kestävät todella pitkään kauniina. Tuo kuvan jouluruusu on ollut minulla normaalissa huoneenlämmössä jo 3 viikkoa. Muutama vanhin lehti siitä on kellertynyt, mutta olen leikannut ne pois ; )
  Tietysti, jos on oikein lämmintä kotona, jouluruusu kannattaa ostaa vasta lähempänä joulua : )

  VastaaPoista
 9. Anonyymi - ole hyvä : ) Kiva kun jätit kommentin... on aina kiva kuulla, että joku lukeekin noita ohjeita.

  VastaaPoista
 10. Mieheni osti minulle jouluruusun.
  nyt tulin katsastamaan onko mitää ohjetta kukasta, että saan sen menestymään kevääseen että saan sen ulos keväällä, kiitos kyllä sainkin vihjeitä kukasta kun vain säilyisi kevääseen on kyllä niin kaunis:)

  VastaaPoista
 11. Irma - yleensä jouluruusut saa helposti säilymään kevääseen. Minulta on yksi kuollut talvella. Osa syynä siihen oli etanat, jotka huomasin liian myöhään. Jouluruusuissa kun on välillä etanat mukana ; )
  Pidetään peukkuja, että saat jouluruususi menestymään.

  VastaaPoista
 12. Miten niitä etanoita torjutaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etanat kannattaa kerätä pois. Ne huomaa kyllä, kun tutkii ruukun pohjaa ja mullan pintaa lehtien välistä. Voi ottaa vaikka tavaksi pienen tarkistuksen aina ennen kuin kastelee jouluruusua.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.