tiistai 11. joulukuuta 2012

11. luukku - Itse kasvatetut joulukukat

Jouluun odotukseen tulee aivan oma jännityksensä, kun kasvattaa joulukukkia itse. Sipulista kasvavat kukat on helppo kotioloissakin saada kukkaan. Yllä olevan kuvan otin tänään.

Ritarinkukan eli amarylliksen sipulista pilkistää jo toinen kukkanuppu. Se voi hyvinkin kasvattaa vielä kolmannenkin, tosin paljon myöhemmin.  Istutin tämän sipulin 16.10. ja se on ollut koko ajan huoneenlämmössä ja valossa. Tämä on tosi helppo kasvatettava, joten joka joulu minulla on ainakin yksi itse kasvatettu jouluamaryllis : )
Kasvatusohjeet näet istutusjutusta, klik. 

Hyasintti näyttää nyt tältä hyasinttimaljakossa, johon laitoin sen kasvamaan 26.9.. Se vaatii siis pitkän kasvatusajan sekä kellariolosuhteet eli viileää ja pimeää. Kasvatusohjeet näet hyasintin istutusjutusta, klik
Ihanat nuo pitkät valkeat juuret. Vien tämän hyasintin vielä takaisin kellariin kasvamaan vähän isommaksi : )

 Korissa kasvaa tasetteja, jotka ovat nopeita ja helppoja kasvatettavia. Istutin sipulit koriin 26.11. ja kori on ollut huoneenlämmössä ikkunalla. Kasvatusohjeet näet istutusjutusta, klik.

 Toisesta tasetti-istutuksesta aukesi jo eka nuppu ja sieltä pilkistää useampi kukka.... ja tuoksu on tosi huumaavan voimakas.

Nämä itse kasvatetut joulukukat tai oikeammin sanottuna sipuleista kukkaan hyödetyt joulukukat on helppoja, kunhan muistaa laittaa ne ajoissa kasvamaan. Olenkin laittanut tänne istutusjuttuja niistä, vähän kuin muistutuksesi teille. Nuo sipulit olen hankkinut aina samaan aikaan, kuin pihalle istutettavat kukkasipulitkin, siis hyvissä ajoin : )

Kaikkien näiden sipulit olen nyt saanut Korpikangas Siemen-Fröltä, josta lämmin kiitos heille.

8 kommenttia:

 1. Kasvatus on kivaa puuhaa, juu.
  Tänä vuonna minulla ei olekaan itsekasvatettuja joulukukkia - miten lie nuo loppuvaiheen opiskelut verottaneet oman aikansa. Olen kyllä kasvattanut amaryllistä, hyasinttia ja tasettiakin. (Ehkä ensi vuonna uudet suunnitelmat). Tasetista muistuu mieleen sen tosi voimakas tuoksu.
  Tänään meille kotiutui todella iso valkoinen joulutähti. Että se on kaunis ; )

  VastaaPoista
 2. On se niin ihanaa kun ilman kukkia ei tarvitse olla nytkään vaikka ulkona riehuu melkoinen lumimyräkkä ja luonto uinailee lumivaipan alla! Lapioinkin äsken lisää lunta arkojen kasvien päälle. Jänniittää se syyssyrikkä joka lepäilee lehtien, keppien varaan tuetun säkkikangaspussin ja ison lumikasan alla, kuinkahan sen käypi??!T.Minna

  VastaaPoista
 3. Olen jotenkin niin laiska ihminen, ettei ole koskaan tullut tuollaista kasvatushommaa edes kokeiltua. Ihan kiva olisi seurata sipulin kehitystä. Pitäisi olla sopivat kasvatusolot.

  VastaaPoista
 4. Rosalinda - valkoinen iso joulutähti on varmasti superihana ! Näin tosi isoja stockalla, ja olivat kyllä mahtavia.
  Tänään aukesi tuosta korista ekan tasetin kukka... tuoksu on vahva ; )

  Anonyymi Minna - pidetään peukkuja syyssyrikällesi, että talvehtii hyvin ja kukoistaa taas ensi kesänä : )
  Onneksi sataa tuota lunta, sillä lumi on tunnetusti paras suoja aroille kasveille. Ja pakkasella satanut lumi kaikkein parasta : )

  Maarit - saa nähdä, milloin nuput aukeavat. Tuo hyasintti taitaa kukkia vasta joulun jälkeen ; )

  My life - amarylliksen ja tasetin kasvatus on helpointa, sillä ne eivät vaadi erityisiä kasvatusoloja. Istutuksen jälkeen niitä voi pitää ikkunalla tai pöydällä, siis ihan vaikka olohuoneessa ; )

  VastaaPoista
 5. Hei!

  Blogisi innoittamana ostin amarylliksen sipulin Stockmannilta pari viikkoa sitten. Toimin ohjeidesi mukaan, ja se on nyt ollut istutettuna 27.10 alkaen. Kauanko pitäisi mennä, että jotain lehdenalkua alkaa näkyä? Se mun sipuli näyttää ihan samalta kuin ostettaessakin, ja epäilen sen olevan kuollut, jos se vaikka paleltui kotimatkalla. En kuitenkaan uskalla heittää sitä menemään vielä, koska jos se onkin vaan hidas :)

  -Jenna

  VastaaPoista
 6. Anonyymi Jenna - jos istutit sipulin vasta pari viikkoa sitten, on normaalia, ettei se vielä ole "herännyt". Mutta jos istutit sipulin lokakuun lopulla, kohta pitäisi jo jotain vihreää näkyä.
  Joskus amarylliksen sipuli tekee ekana nupun näkyviin, joskus lehtien alut. Amaryllis on kasvina tosi yksilöllinen eli niillä on suuria eroja kukinnan alkamisessa ja muussakin ; )
  Voit varovasti tutkia sipulin ruskean kuoren alta, näkyykö siellä elävää sipulia... Jos sipuli on ihan pehmeä, se on paleltunut pilalle.
  Toivottavasti amarylliksesi sipuli vain pitää sinua jännityksessä, ja kohtaa tekee ekan nupun : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, tarkoitin tosiaan että olen istuttanut sen 27.11. Pääsi näppäilyvirhe aiempaan viestiini! Mutta kiitos vastauksestasi, on hyvä tietää että toivoa on vielä! :) Pitää vielä aamulla tutkia sipuli pehmentymisen varalta.

   Kiitos neuvoista ja inspiroivasta blogistasi! :)

   -Jenna

   Poista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.