maanantai 17. joulukuuta 2012

17. luukku - Ritarinkukka ja eukalyptus maljakossa

Ritarinkukka eli amaryllis on pitkäikäinen kukka myös leikkona. Jos vaikka ruukussa kasvava amaryllis tekee liian pitkän varren, sen voi leikata leikkokukaksi... tai voi ostaa leikkoamarylliksen kukkakaupasta ; )

Jouluuni kuuluu aina myös eukalyptuksen oksat, sillä niistä lähtee niin ihana eukalyptuksen tuoksu. Ne sopivat   hyvin myös tämän amarylliksen kanssa. Yleensä eukalyptukset kuivuvat kauniin näköisiksi ja joskus olenkin tehnyt niistä kransseja.
Imuroin muutaman lattialle tipahtaneen eukalyptuksen lehden... ja nyt imuroidessa ilmaan leijuu aivan ihana eukalytuksen tuoksu ; )

 Tässä kuvassa amarylliksen väri on aidoimmillaan. Se on siis burgundin punainen ja Huiskulasta.


Leikkoamarylliksen alapäähän kannattaa laittaa kumilenkki, jotta varren alaosa ei lähde kiertymään auki. Kummatkin leikkokukat olivat tällä kertaa saatu Huiskulasta, näiden blogijuttujen tekoon : )

Aistit - näkö (kauniit kukat ja lehdet), haju (eukalyptus tuoksuu), tunto (käsillä tekeminen) 6.aisti (kauneus)
Lähikukka - ehkä amaryllikset on viljelty Suomessa. Osa leikkoamarylliksistä ja eukalyptus tuodaan ulkomailta Suomeen.
Eko - kummatkin ovat pitkäikäisiä leikkokukkia
Perinne - ritarinkukkaa on kasvatettu huonekasvina jo 1800-luvun alussa säätyläiskodeissa, eukalyptus on uusi leikkovihreä
Myrkyllisyys - ritarinkukka eli amaryllis on vain lievästi myrkyllinen, sillä syötynä aiheuttaa mahan ärsytysoireitaHain perjantaina hyasinttimaljakon kellarista sisälle valoon. Alku on tosi pieni, mutta sieltä pilkistää jo nuput. Muistaakseni viime joulunakin otin hyasintin sisälle, kun alku oli vielä "liian pieni", se oli samaa lajiketta kuin nytkin. Siis ehkä lajikeominaisuus, tuo alkuvaiheen pienuus. Ohje jouluhyasinttien kasvattamisesta löytyy täältä, klik.
Kuvan etualalla on kielon alut, otin ne myös valoon perjantaina. Istutin niiden juurakot 6.12.. Joulukielojen kasvatusohjeet löytyvät täältä, klik.

Saas nähdä kukkivatko nämä jouluna, vai vasta uutena vuotena ; )

Tunnelmallisia joulun valmisteluja teille kaikille !

13 kommenttia:

 1. Voi että sulle on tulossa kaikkea ihanaa. Kieloja ja sinttejä. Punainen amaryllis on ihana!

  VastaaPoista
 2. Eukalyptus kuulostaa mielenkiintoiselle, minulle ihan uusi leikko. Saako sitä yleisesti kukkakaupoista?
  Amaryllis on tutumpi ja aina niin juhlavan kaunis :)

  VastaaPoista
 3. My life - kieloja odotan innolla, sillä niistä lähtevä tuoksu on niin ainutlaatuisen ihana. Ja tuo hyasintti on vahvan fuksianpunainen... siis upea : )

  Eleonora - eukalyptusta käytetään kukkakaupoissa leikkovihreänä kimpuissa ja asetelmissa. Varsinkin näin jouluina sitä näyttää olevan ihan yleisesti käytössä. Niitä on erinäköisiäkin, kaikissa taitaa olla kuitenkin tuo ihana tuoksu : )

  VastaaPoista
 4. Kyllä on kaunista...kiitos vinkistä, täytyy kokeilla eukalyptusta:)

  VastaaPoista
 5. Minun amaryllis on ehdottomasti leikko ja valkoinen. Pitkässä maljassa korkea vartisina upeita. Tai vaihtoehtoisesti matalassa kimpussa. Pienenä vinkkinä.. jos leikkoamarylliksen varsi uhkaa taipua kukkien painosta varren sisälle voi varovasti työntää teräväkärkisen puutikun! Ja heteet kannattaa napata heti kukan auettua pois, kukka kestää pitempään ja siitepöly ei pääse sotkemaan. Innolla odotan kielojasi, kokeilin itse puutarhakouluaikana enkä saanut kukkimaan.. ilmeisesti valon puute kun pimeä asunto! Iloisia joulunvalmisteluja sinullekin :)

  VastaaPoista
 6. Maarit - eukalyptus on todella kiva leikkovihreä, kun se tuoksuu niin raikkaalle. Ja onhan sillä kaunis lehdistö : )

  Kirsi H - kiitos vinkeistä ! Tuo kariseva siitepöly tekee tosiaankin kukasta vähän sotkuisen näköisen. Kävin heti siistimässä amaryllistä ; )
  Minulla kielot on kukkineet aina... tuli mieleeni, että otithan kieloja, joissa oli kukkivia silmuja eikä vain lehtisilmuja. Lehtisilmu ei tee kukkaa.

  VastaaPoista
 7. Kiitos taas kukkien hoitovinkeistä. Minulla oli maljakossa paljon ihanan tummanpunaisia amarylliksiä, mutt ne eivät kestäneet kovin kauaa. Hoidon puutetta varmasti. Minä en poista, enkä anna kukkakauppiaankaan poistaa heteitä amarylliksestä, minusta ne ovat oleellinen osa kukan ulkonäköä, kun ne on poistettu tuntuu kuin kukalta olisi revitty silmät päästä. Ei yhtään haittaa vaikka siitepölyä varisee terälehdille, pöytäliinoja kannattaa suojata.
  Yritänkin löytää eukalyptusta jostakin, sillä pidän paljon sen tuoksusta.

  VastaaPoista
 8. Otin kielot ja kasvatin koulusta saamien ohjeiden mukaan.. liekkö ollet oikeat.. nyt ei käytössä kellaria niin en voi kokeilla uudelleen :( Kielot on kyllä ihania!

  VastaaPoista
 9. Cheri - tuo on ihan totta, kun kukista poistaa siitepölyheteet, samalla menettää siitä jotain hyvin oleellista ; )
  Eukalyptusta pitäisi olla saatavana nyt hyvin, sillä olen ostanut sitä ihan meidän lähikukkakaupastakin : )

  Kirsi H - laitan tänne postauksen kun kielot kukkivat. Näiden pitäisi siis kukkia ; )

  VastaaPoista
 10. Heipä hei

  Niin, tuo eucalyptus on tosi ihana jouluisissa kukkakimpuissa. Sitä on hyvin saatavilla tähän aikaan vuodesta; on sekä iso- että pienempilehtistä Valkoiseksi värjättykin on tosi kaunis :)Olipa ylläri, kun itse tykkään niin paljon valkoisesta. Eucalyptuksessa on kyllä tuoksua ja en suosittele sitä allergiseen kotiin.
  Vihje: kukista saa siitepölyn helposti pyyhittyä fleecekankaan palasella. Varsinkin amaryllikseen ja liljoihin tosi hyvä. Kannattaa kokeilla.

  VastaaPoista
 11. Rosalinda - kiitos vinkistä ! Tuntuu olevan aika hankalaa saada tuota siitepölyä pois kukasta.
  Nykyään on niin monenlaista allergiaa, että oikeastaan kaikelle löytyy allergisia... tai tuoksuherkkiä. Ja se on jännää, että pahasti astmaattinen voi kestää hyasinttejä. Ja jotkut kieltäytyvät kaikista kukista, varmuuden vuoksi... se on minusta tosi surullista ; )

  VastaaPoista
 12. Siitepöly lähtee myös oikein hyvin pumpulilla, mutta ehdottomasti kuivalla sellaisella. Millään märällä sitä ei kannata yrittää poistaa!!

  VastaaPoista
 13. Kirsi H - kiitos vinkistä : ) Putsailin siitepölyä froteepyyhkeen kulmalla, ja näytti aika hyvin lähtevän silläkin... konstit on siis monet ; )

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.