tiistai 18. joulukuuta 2012

18. luukku - Joulukuusen hyvä kaatoaika

Tänä vuonna joulukuusen hyvä kaatoaika osuu juuri ennen joulua eli 14.-24.12.2012. Viime vuonnahan se oli joulukuun alkupuolella. Tämä on siis kuunvaiheiden mukaan katsottuna niin, että neulaset pysyisivät kuusessa mahdollisimman pitkään karisematta ; )Täksi jouluksi sain vähän erikoisemman kuusen, nimittäin serbiankuusen (Picea omorika). Tämä on viljelty kuusi, joten se on tuuhea ja oksat kestävät paremmin koristeiden painon. Vähän jo koristelinkin sitä... aidoilla kotimaisilla ruusuilla ja ruseteilla.

Laitoin kuusen cinco-kuusenjalkaan, siis tuohon vihreään. Se on kyllä todella hyvä eli tukeva ja siihen mahtuu muistaakseni 5 litraa vettä. Olen lisännyt kuusenjalkaan vettä joka aamu ja ilta.

Sain kuusen Grangård -kuusitilalta, jossa voi myös itse kaataa kuusen kuusipellosta lasten kanssa, vähän kuin ennen vanhaan ; ) Heillä on myös tarjolla sertifikoituja Luomu-joulukuusia.
Tämä kuusi oli pakattu "sukkaan", jotta se on helpompi kuljettaa auton sisällä.

Kuusen kuljetus- ja hoito-ohjeet löydät täältä, klik.


Ruusu-koristeiden teon näet viime joulun jutusta, klik. Käytin nyt samoja metallilankoja, suppiloita ja silkkipapereita kuin viime vuonnakin, ne oli siis säästetty. Ruusut on taas Huiskulasta ja heidän itse viljelemiään.
Rusetti on tehty Tiimarista saadusta 4 cm leveästä kangasnauhasta, jonka reunoissa on ohuet metallilangat. Metallilankojen ansiosta rusetteja voi vähän muotoilla.

Rusetit oli tosi helppo tehdä eli ensin leikattiin sopivan pitkä pala nauhaa. Se taiteltiin kuvan mukaisesti...


ja sidottiin keskeltä jollain narulla. Naurn päälle laitetaan pieni rusettinauhan pala, peittämään sidoskohtaa. Pala liimataan rusetin takapuolelta esim. liimapistoolilla. Helppoa siis : )¨

Lämmin kiitos Grangårdille, Huiskulalle ja Tiimarille !


Aistit - näkö (neulasten väri, valot ja koristeet), haju (kuusi ja osa ruusuista tuoksuvat), tunto (käsillä tekeminen, pistävät neulaset, ruusun piikit) 6.aisti (luovuus, kauneus)
Lähikukka - kyllä, nämä ruusut ja joulukuusi on viljelty Suomessa
Eko - ruusu ja kuusi ovat lyhytikäisiä, tarvikkeet voi käyttää uudelleen. 
Perinne - joulukuusi on ollut jo 1800-luvulla säätyläiskodeissa ja huoneruusuja 1800-luvun alussa säätyläiskodeissa.
Myrkyllisyys - ruusu ja kuusi eivät ole myrkyllisiä.

12 kommenttia:

 1. Kaunis kuusi. Meilläkin on joskus ollut tuollainen jalokuusi.

  VastaaPoista
 2. Voi miten kaunis kuusi! Kyllä kuusi ja sen tuoksu vaan kuuluu jouluun.. Se on se lopullinen joulun tuoja.. ainakin meillä!

  VastaaPoista
 3. My life - tällä serbiankuusella on kivasti neulasten alapuoli harmahtava, yleisilme on kuitenkin vihreä. Jännä nähdä, miten sen sävyyn sopii toisen väriset rusetit, jotka teen kun ehdin... laitan tänne kuvia, jos lopputulos on kaunis ; )

  Kirsi H - totta, on aivan ihanaa nyt, kun kotona leijuu kuusen tuoksu : )
  Minusta nuo ruusutkin vähän tuoksuvat, vaikka niissä ei sanota olevan tuoksua ; )

  Cheri - niinpä ; ) Itse asiassa se kannattaa kaataa ennen kovia pakkasia, niin sulatus on nopeampaa, siis jos sen samantien sulattaa. Nythän on luvattu pakkasten kiristyvän.

  VastaaPoista
 4. Ah, ihana kuusi... =)
  Mie vielä siitä kuusesta vasta haaveilen...
  Tässä pikkukylässä ei ollut yhtään kuusimyyjää tänäänkään...
  Pitänee lähteä Lahteen. =)

  VastaaPoista
 5. Meilläkin on tuollainen kuusenjalka, mutta kurkkaas miltä se nykyään näyttää! http://marinpuuhamaa.blogspot.fi/2012/12/15-joulukuuta.html

  VastaaPoista
 6. Kaunis kuusi!
  Meille oli tänää oven taakse Appiukko-tonttu tuonut joulukuusen. Huomenna sitten viritellään se paikalleen. Pitääkin mennä lukemaan nuo linkittämäsi sulatusohjeet!

  Miulla on blogissa siulle jotakii :)
  http://mutkumiehaluun.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 7. No onpahan komea kuusi. Ja valtavan kaunis tuo rusettikorsite! Mukavaa joulunodotusta Sinulle;)

  VastaaPoista
 8. Kuvan perusteella sinulla on Huin kotimainen Attachea ruusuja ja ne nimenomaan tuoksuvat aivan ihanalle.. on yksi suosikki ruusuistani juuri sen vuoksi ja on vielä kestävä ruusu.
  Tuoksuvia ruusuja on tosi vähän tarjolla nykyään!

  VastaaPoista
 9. Una - kävin hakemassa tuon kuusen suoraan kuusitilalta... kuusimyyjiä ei meilläkään ole vielä näkynyt torilla : )

  Mari - olipas kiva idea : )
  Jätin tuohon kuuseen alaoksat, jotta peittävät kuusenjalan ; )

  Heiri - Mutkumiehaluun - oih, ihanaa... kiitos ! Jään miettimään, mitä pieniä asioita kertoisin itsestäni ; )

  Hyvä Mieli - olen jotenkin innostunut nyt noista ruseteista. Niistä saa niin muhkeita, nauhan reunan metallilankojen avulla.
  Ihanaa joulun odotusta sinullekin : )

  Kirsi H - ruusu on Huiskulan viljelemää Ballet lajiketta ja siitä sanotaan ettei se tuoksuisi. Olen huomannut ihan saman, että tuoksuvia ruusuja on erittäin vähän. Ja yleensä tuoksut on tosi mietoja. Tulisipa taas tarjolle kunnolla tuoksuvia ruusuja !

  VastaaPoista
 10. Oletko nuuhkaissut Attacheaa.. siihen tuoksuun jää suorastaan "koukkuun" aivan ihana ja melko voimakas ei kuitenkaan häiritsevä kun tuoksu on niin miellyttävä.

  VastaaPoista
 11. Kirsi H - minulla oli sitä viime jouluna, ja tuoksu oli mieto. Voihan olla, että talvella sen tuoksu on miedompi kuin kesällä. Täytyykin kokeilla sitä uudelleen : )

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.