keskiviikko 5. joulukuuta 2012

5. luukku - Muratti kaarella

Monelle muratti kuuluu jouluuun, etenkin erilaisissa jouluistutuksissa. Tämä muratti on viime joulun istutuksesta klik. Tosin silloin se oli paljon pienempi ja versot eivät olleet vielä kierretty kaareen.

 Muratin versot alkoivat kesällä olla tosi pitkiä, joten laitoin sille metallikaaren, johon kiersin sen versot. Tumma metalli pilkottaa hieman versojen välistä.

 Muratti kasvaa edelleen uutta kasvua. Kun uusi kasvu on vähän pidempi, saa sen helpommin kieputettua kaarelle. Kuvan pieni verso saa vielä vähän kasvaa lisää : )


Yllä kuva paksusta metallilangasta, jota käytin. Taivutin sen pyöreähköksi niin, että metallilangan multaan menevät päät jäävät suoriksi. Kaaresta saa tukevan, kun langan suorat päät ovat riittävän pitkät eli ne menevät kukkaruukun pohjaan asti.

Murattiin liittyy monenlaisia uskomuksia. Kaikki eivät edes halua sitä kotiinsa. 
Olisi kiva kuulla, 
millaisia uskomuksia sinä olet kuullut muratista ? 
Ne nimittäin taitavat vaihdella eri puolilla Suomea.


Muratin (Hedera) hoito-ohje:
Muratit viihtyvät puolivarjossa ja varjossa. Niitä kastellaan usein, mullan pinta saa kuivahtaa kevyesti ennen kastelua. Muratteja kannattaa lannoittaa säännöllisesti, kun ne kasvattavat uusia lehtiä. Ne viihtyvät parhaiten kosteassa huoneilmassa eli ne hyötyvät vedellä sumuttelusta.
Lämpimässä ja kuivassa huoneilmassa muratit saavat usein ötököitä, etenkin punkkeja. Siksi niiden lehtiä on hyvä tutkia lähemmin. Jos lehdissä näkyy pienen pieniä pisteitä, on syytä myrkyttää ötökät lehden ala- ja päälipuolelta. Kasvin sumuttelu ennaltaehkäisee punkkien ilmestymistä.
Muratteja on vihreä- ja kirjavalehtisiä, myös lehtien koko vaihtelee.

Aistit - näkö (kaunis muoto ja väri), tunto (käsillä tekeminen), 6.aisti (fiilis)
Lähikukka - ehkä, suurin osa lienee tuotu ulkomailla
Eko - pitkäikäinen viherkasvi 
Perinne - muratti on hyvin vanha huonekasvi, johon liittyy monenlaisia uskomuksia.
Myrkyllisyys - muratti aiheuttaa syötynä maha- ja limakalvo ärsytystä. Myös muratin kasvinesteen joutumista silmiin kannattaa varoa.

4 kommenttia:

 1. Tykkään muratista niin sisällä kuin ulkonakin ja minulla on ollut niitä vuosia. Mutta en ole kuullut niistä mitään uskomuksia:)

  VastaaPoista
 2. Muratti on myös minun suosikkini. Sitä voi käyttää niin monella tavalla. Just tuollaisiin kaariin niinkuin sinäkin olet laittanut, lisäksi kimpuissa ja asetelmissa. Myös kesäkukkaistutukset saavat uuden ulottuvuuden murattilisäyksellä. Olen kuullut asiakkaalta, että muratti on kuoleman kukka. Toisaalta eräs asiakas oli sitä mieltä että se tuo onnea. No, olkootpa mitä tahansa, niin ainakin minä käytän murattia.

  VastaaPoista
 3. Äitini ei murattia kotiinsa olisi ottanut sitten millään, hänen mukaansa muratit tuovat huonoa onnea ja onnettomuutta siihen perheeseen, jossa murattia kasvaa. Itsekin vältin murattia sen vuoksi pitkään omassa kodissani, lopulta hankin itselleni muratin, koska olin mieltynyt sen runsaaseen ja vehreään ulkomuotoon. Ainakaan vielä ei ole sen enempää epäonnea ollut, vaikka muratti keittiötäni koristaakin.

  VastaaPoista
 4. pioni - muratti onkin tosi kiva lisä kesäkukkaistutuksiin : ) Ja syksyllähän ne kannattaa ottaa sisälle talvehtimaan...
  Jännä ettet ole kuullut niistä uskomuksia. Ehkäpä teilläpäin niitä ei ole ; )

  Rosalinda - samaa olen kuullut kurssilaisiltani. Osa liittää sen tosiaan kuolemaan. Yksi syy voi olla se, että sen oksia on käytetty hautajaisten ja arkun koristeluun. Tosin sitä on käytetty myös häiden koristeluun ; )

  Heli - uskomukset elävät tosi tiukassa. Itse en usko, että jokin kasvi voisi olla paha, ja auheuttaisi onnettomuutta. Kasvihan on vaan kasvi ; )
  Toisaalta omaan kotiin ei kannata ottaa kasvia, johon on negatiivinen tunnelataus...se olisi huonoa fengshuitakin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.