torstai 3. tammikuuta 2013

Joulukukkien säilytys joulun jälkeen

Osa joulukukista kannattaa ehdottomasti säilyttää, sillä ne saattavat hyvinkin kukkia ensi vuonna uudelleen.
Ruukussa kasvava atsalea on ollut minula jo yli kuukauden ja kukkii edelleen upeasti. Olen poistanut siitä lakastuneet kukat ja se on avannut lisää kukkia. Upotuskastelen sen joka toinen päivä. Lisää atsalean hoito-ohjeita löytyy täältä, klik.

Hyasinttimaljakossa kasvava punainen hyasintti `Jan Bos` kukkii parhaillaan. Ihana väri : )
Tasetit aloittelevat myös kukintaa. Otin nämä kuvat eilen. Neilikat etualalla on kerätty adventtiasetelmasta, klik.

Eli niitä joulukukkien säilytysohjeita....
Jouluruusu 
Jouluruusut kannattaa ehdottomasti säilyttää ja istuttaa ulos keväällä, yöpakkasten loputtua. Yleensä jouluruusun lehdistö kellastuu näin joulun jälkeen. Olen leikannut kellastuvat lehdet pois tästä jouluruusustani. Päivien pidentyessä ja valon lisääntyessä se tekee uusia lehtiä, yleensä hentoja. Tärkeintä on saada jouluruusu pysymään hengissä talven yli, sillä ulos päästyään se alkaa piristyä.
Eli nyt jouluruusua kastellaan ja pidetään miellellään viileällä ikkunalla tai viileähkössä huoneessa. Kun lehtiä on vähän, kastellaan vähemmän. Mullan pinta saa kevyseti kuivahtaa ennen uutta kastelua.


Ritarinkukka eli amaryllis
Amaryllis saattaa tehdä vielä uuden kukkavarren, eli sitä ei kannata heittää pois liian aikaisin. Amaryllis voi myös kukkia tulevinakin vuosina, mutta "oikukkaana" kasvina kukinta saattaa olla helmikuussa tai juhannuksena.
Nyt amaryllista kastellaan ja lannoitetaan. Mullan pinta saa kuivahtaa ennen uutta kastelua. Sen lehdistö tarvitsee valoa. Elokuussa kastelua vähennetään ja lopetetaan. Tällöin lehdet lakastuvat ja lepokausi kestää ainakin kolme kuukautta. Sen jälkeen amarylliksen sipulille vaihdetaan multa ja kastellaan. Ja sipuli aloittaaa uuden kasvun ; ) 
Juttu kesällä kukkivista vanhoista amarylliksistä, klik.
Tarkemmat kasvatusohjeet löydät täältä, klik.


Tämä amaryllis on joululta 2011. Se lakastutti lehdet vasta marraskuun lopussa ja on nyt varastossa odottamassa kevättä.

Hyasintti
Säilytän aina jouluhyasintit, sillä niistä saa pihalle kivoja kevätkukkijoita. Nyt vien ne kellariin ja aikaisin keväällä istutan ne pihalle läpäisevään ja lämpimään kohtaan. Kuvan vanhoista jouluhyasinteista ja jouluruusuista pihalla näet tästä, klik.
Kuvan korissa kasvavat tasetit eivät talvehdi ulkona. Teen nyt niiden kanssa koetta, saisinko ne uudelleen kukkimaan ensi jouluna. Kerron myöhemmin, miten kävi ; )

Kuvien `Jan Bos` hyasintti, amaryllis ja tasetit on tilattu Korpikangas Siemen-Fröltä. Sain ne näiden blogijuttujen tekoon : )

Tämä joulublogini siirtyy pikku hiljaa lepoon eli kirjoittelen muista puutarhajutuista "uudessa" blogissani...
www.asuntomessut.fi/blog/sarin-puutarhat
Ilmoitan aina uudet blogijutut Puutarha Studion facebook sivuilla. 

Oikein ihanaa ja iloista vuoden jatkoa !

9 kommenttia:

 1. Jan Bos on todella upean värinen. Minulla on viimevuotinen atsalea hengissä, muttei ole osoittanut kukkimisen merkkejä. Joskus olen saanut ne kukkimaan useammankin kerran. Minä vien myös jo kukkineet sipulikukat kellariin odottamaan uutta elämää.

  VastaaPoista
 2. Cheri - olet kyllä taitava, jos olet saanut atsalean kukkimaan uudelleen. En taida edes kokeilla tuolla atsaleallani... ellen sitten innostu siihen, kun kevät etenee ; )
  Olen jotenkin ihastunut näihin erikoisen värisiin hyasintteihin... minulla on niitä kasvamassa myös kevätkukaksi kellarissa : )

  VastaaPoista
 3. Kauniin värinen hyasintti. Istutin joitain vuosia sitten tilaamiani hyasintin mukuloita maahan, mutta ei ne noussut. Lienevätkö kuinka herkkua myyrille? Vai menestyykö hyasintti koko maassa?

  VastaaPoista
 4. Säästän aina kaikki hyasinttien ja amaryllisten sipulit. Monen olen saanut kukkimaan uudelleen:)

  VastaaPoista
 5. Maarit - hyasintille on oleellista läpäisevä maa ja muutenkin lämmin kohta. Meillä ne kasvavat parhaiten kivimuurin ja kaivonrenkaan edessä.
  En osaa sanoa, olisivatko suurta myyrän herkkua. Joskus myyrille kun kelpaa kaikki sipulit.

  Sussi - hyasinteistä olen huomannut, etteivät kuki joka vuosi yhtä muhkeasti. Kukintaan näyttää vaikuttavan edellisen kesän sää tosi paljon... tai siis luulen niiin ; )

  VastaaPoista
 6. Kiitos tästä postauksesta, toteutit toiveeni. :)

  VastaaPoista
 7. TuijaR. - sinua ajatellen tein tämän postauksen... : )
  Laitoin sen tänne joulublogiin, kun se jotenkin kuuluu tänne ; )

  VastaaPoista
 8. Tännehän se kuuluu, ilman muuta :) Mie jatkan edelleenkin yhdennaisenpelastuoperaatiota. Olen työkavereiltakin pyytänyt ittellein kaikki sipulit ja töistä myös asiakkailta. :)

  VastaaPoista
 9. TuijaR. - oletpas ahkera ja aktiivinen pelastustyöntekijä ; )
  Tosiaankin on sääli heittää hyviä kasveja roskikseen, tai siis kompostiin. Hyasinteistä saa monivuotista iloa puutarhaan, ja niitä ei edes tarvitse hoitaa mitenkään : )

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.