tiistai 6. elokuuta 2013

Amaryllisten eli ritarinkukkien hoito

Amaryllis kukkivana
Näin elokuussa on aika vähentää amaryllisten eli ritarinkukkien lannoitusta ja kastelua... perinteisen ohjeen mukaan : )


Takana amaryllis ja edessä siemenistä kasvatetut "vauva-amaryllikset" eilen.


Takana perhosamaryllis ja edessä miniamaryllis eilen.


Perhosamarylliksen kukka (Hippeastrum `Papilio Butterfly`)


Amarylliksen eli ritarinkukan hoito-ohjeet: 


Kukkivaa amaryllistä kastelaan kohtuudella ja mullan pinta saa kuivahtaa ennen kastelua. Kukkavana voi olla pitkä ja kukat raskaat, jolloin se kaataa helposti koko kasvin nurin. Tällöin voi amarylliksen laittaa painavaan suojarukkuun ja tarvittaessa tukea kukkavanaa tukikepillä. Kukinta kestää pidempään, jos amaryllis on viileähkössä huoneenlämmössä. Patterin tai takkatulen vieressä kukat lakastuvat nopeasti.

Kukinnan jälkeen amaryllistä kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti. Multa ei saa olla liian märkää, vaan mullan pinta saa kevyesti kuivahtaa. Sipulin päälle ei saa kaataa vettä, se ei pidä siitä! Kasvia pidetään valoisalla paikalla. Kukkavanan annetaan lakastua, ennen kuin se leikataan pois..

Kesällä amarylliksen voi siirtää ulos aurinkoon ja huolehtia kastelusta ja lannoituksesta. Lannoitus antaa uutta puhtia sipuliin.

Elokuussa lopetetaan lannoitus ja kasteluakin vähennetään. Muista ottaa amaryllis sisälle, ennen pakkasia !

Syys-lokakuussa kastelu lopetetaan kokonaan. Lehdet alkavat kellastua ja amaryllis siirtyy tärkeään lepotilaan. Lepotila kestää kuukausia, jopa 3 kuukautta. Kuivuneet lehdet voi katkoa pois. Amaryllisruukku säilytetään lepäämässä noin 17 asteessa esim. komerossa. Liian kylmässä se menettää kukintahalun ja liian lämpimässä sipuli nahistuu.

Lepotilan jälkeen amarylliselle voi vaihtaa uuden mullan. Lepotilan loppumisen huomaa usein siitä, että sipulista pilkottaa nupun tai lehden alku. Kastelu aloitetaan varovasti.

Uuden amarylliksen kasvatus sipulista löytyy vanhemmasta jutusta Aika istuttaa ritarinkukan sipulit


Amaryllikset ovat yksilöitä
Yllä oleva ohje on perinteinen "yleisohje". Muutama amaryllikseni ei ole lakastuttanut lehtiä, vaikka kastelu on lopetettu ja muutama on alkanut lakastuttaa lehtiä ennen kastelun vähentämistä.
Olen nyt useana kevättalvena odotellut sipulista pilkottavaa vihreää, mutta sitä ei ole näkynyt. Joten olen istuttanut ne uuteen multaan huhtikuussa, jolloin osa sipuleista on kukkinut noin kuukauden kuluttua.
Kerran odottelin kesäkuuhun asti... ja amaryllikset kukkivat  jo kesäkuun lopulla.

Perhosamaryllis on poikkeus

Perhosamaryllistä ja vauva-amarylliksiä kastellaan ympäri vuoden ja ne pitävät lehtensä kauniina.
Jos perhosamaryllis näyttää siirtyvän lepotilaan, kastelua vähennetään ja keväällä, valon lisääntyessä, kastelua myös lisätään. Lannoitus on tällekin amaryllikselle tärkeää. Uudelleen istutus tehdään, kun juuret täyttävät mullan. Istutin perhosamaryllikseni nyt kesällä uuteen multaa ja isompaan ruukkuun. Se piristyi ihan silminnähden ja kasvatti monta uutta lehteä. Nyt se lakastuttaa vanhat lehdet... saas nähdä kukkiiko se tänä vuonna : )Viime joulun joulutähti näyttää nyt tältä. Koetan saada tämän punastumaan eli tekemään punaiset ylälehdet... siitä lisää myöhemmin  : )

Ps. Klaukkalassa on tänä syksynä Joulukukat -kurssi 17.9.2013 klo 18.00-21.00 Nurmijärven Opistossa. Olen siis kurssilla opettajana. Kurssille voi ilmoittautua muistakin kunnista. Ilmoittautumien alkaa 21.8. Lisätietoja opiston sivuilta, klik

Ihanaa elokuuta !

Terkuin Sari


10 kommenttia:

 1. Jouluun on hyvä varautua ajoissa :)
  Upea tuo perhosamaryllis!

  VastaaPoista
 2. Cheri - totta ! Eihän jouluun ole enää kuin reilu sata päivää ; )
  Tässä jo suunnittelin joulukukkasipulien hankintoja ... hyasintithän pitää istuttaa jo syyskuussa, siis aika pian ; )

  VastaaPoista
 3. Heh. ja minä kun vasta joku aika sittn muistin mukulat laittaa maahan. No, ei mun ollutkaan tarkoitus niitä ensi jouluna laittaa kasvamaan.

  VastaaPoista
 4. Multasormi - niinhän sitä sanotaan, että parempi myöhään kuin ei milloinkaan ; )
  Ensi jouluksi voi sitten taas hankkia uudet sipulit.
  Säästin joululta myös tasetin sipulit kellariin... jännä nähdä, lähteekö ne kasvamaan kukkiviksi, siis lähempänä joulua.

  VastaaPoista
 5. Istutin viime vuonna perhosamarylliksen ja olen kastellut sitä samoin kuin muita huonekasveja. Kesän aikana toisen puolen lehdet kuihtui ja nyt näkyy toisen puolen yksi lehti olevan kärjestä kuivunut.

  Kuulukohan se asiaan vain olenkohan tehnyt jotain väärin?

  VastaaPoista
 6. Anonyymi - olethan tarkistanut, ettei lehtien alapinnalla ole pienen pieniä ötököitä. Välillä ne voivat aiheuttaa sen, että lehti kellastuu.
  Nyt kun sillä on lehtiä vähemmän, kannattaa kastella myös vähemmän. Voi hyvinkin olla, että lehtien kuihtuminen kuuluu sen normaaliin rytmiin, esim. jos tila on aika varjoisa.
  Mikäli sen sipuli tuntuu kovalta, se on ainakin hengissä : )
  Eli kannatta kastella nyt vähemmän ja seurata sen käyttäytymistä. Muuta en nyt oikein osaa neuvoa.

  VastaaPoista
 7. No voihan ötökkä, siinähän on ripsiäisiä, olen niiden kanssa paininut ja luulin jo olevani voitolla.

  Ehkä kun perhosamarylliksessä on paksummat lehdet, niin siihen ei siksi tule samanlaisia laikkuja näkyviin lehtiin kuin ripsiäiset tekee, niin on mennyt ohi minulta. Ja tuo on majaillut kaapin päällä, niin ei kastellessa näe, kun kaverit kipittää tulvaa karkuun.

  Ja miten ei tullut mieleen tutkia tarkemmin, kun lehtiä kuolee... Kiitos paljon neuvosta :)

  VastaaPoista
 8. Anonyymi - no hyvä, että syy lakastuviin lehtiin löytyi... vaikkei niin kiva ollutkaan ; )

  VastaaPoista
 9. Myrkytin* perhosamarylliksen ja nyt siihen on ilmestynyt jo kaksi uutta lehteä. Puikko sisältää myös lannoitteen, mikä ei ehkä talven tullen ole ihan optimaalista, joten se voi vaikuttaa lehtien kasvuinnostukseen. Ehkäpä se toipuu...

  Olen tässä oppinut, että ripsiäisistä ei ole ollenkaan helppoa päästä eroon. Nyt kun osaan niiden tekeleitä erottaa, huomaan että esimerkiksi kaupan yrteissä on niitä aikas usein. Ei oikein tee mieli tuoda mitään uutta puskaa kotiin, ettei saisi uusia ötököitä.

  Miten ehkäiset ja hoidat tuholaisia? Oletko postannut aiheesta tavallisessa blogissasi jo? Jos et, niin sellainen juttu olisi joskus mielenkiintoinen :) Hyvä hoito tietenkin edesauttaa kukkien selviytymistä ja jatkuva tarkkailu, ettei tuholaiset pääse niskan päälle.

  (* yritin siis ensin muiden kukkien kanssa toistuvaa mäntysuopaa ja tolua ja useamman minuutin upotusaikaa ja kaikkea ripsiäisen rontteihin, mutta valitettavasti oli pakko lopulta turvautua nikotiinijohdannaisiin)

  VastaaPoista
 10. Anonyymi - perhosamaryllis voi kasvattaa uusia lehiä talvellakin, tai lehtien alkujen kasvu pysähtyy valon vähetessä ja jatkuu taas keväällä.
  Minullakin on perhosamarylliksessä ötököitä. Niitä on aika vähän onneksi ja olen vain käsin "listinyt"ne ; )
  Kuun vaiheiden mukaan kastelu ennalta ehkäisee, sen olen kokenut kantapään kautta.
  En nyt muista, olisiko sisäkukkien tuholaisista ollut juttua. Kiitos juttuvinkistä, taidanpa laittaa sellaisen, heti kun keksin kuvat juttuun ; )

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.