keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Miten joulukaktuksen saa kukkimaan uudelleen ?

Valkoinen joulukaktukseni, tai oikeammin marraskuunkaktukseni, kukki näin ihanasti viime talvena. Moni miettii, miten joulukaktuksen saisi kukkimaan uudelleen. Se on onneksi helppoa.Joulukaktusten uudelleen kukittaminen:

Talvikaktukset eli joulu- ja marraskuunkaktukset vaativat lyhyen päivän, jotta nuppuja voisi muodostua. Kaktus kannattaa siirtää huoneeseen, jossa on valoisaa aikaa vain 10-12 tuntia. Muuten kaktuksen tulee olla täyspimeässä. Kuulemma katuvalotkin voivat häiritä nuppujen muodostumista.
Toinen keino saada talvikaktukset kukkimaan uudelleen, on pitää niitä syksyllä viileässä useamman viikon. Joten jos siirtää ne kesäksi ulos, ne saavat samalla syksyn viileän jakson.Talvikaktus Talvipuutarhassa


Joulukaktuksen hoito-ohjeet:


Nupullista marraskuun- ja joulukaktusta kastellaan säännöllisesti eli mullan pinta saa kevyesti kuivahtaa kastelujen välillä. Kukinnan jälkeen kastelua vähennetään ja mullan pinta saa kuivahtaa enemmän.  
Kun joulukaktus alkaa keväällä kasvattaa uusia lehden alkuja, on aika vaihtaa sille multa ja lisätä kastelua.
Kesällä, yöpakkasten mentyä, se siirretään pihalle tai parvekkeelle puolivarjoiseen paikkaan. Kun joulukaktus kasvattaa lehtiä, sitä lannoitetaan ja kastellaan säännöllisesti.
Syksyllä ennen pakkasia, kaktus otetaan takaisin sisälle. Nuppuja alkaa muodostua parin viikon päästä, etenkin jos valoisaa aikaa on max 10-12 tuntia.
.
Joulukaktus ei ole myrkyllinen eikä se tuoksu.Mukavaa lokakuun loppua !

Terveisin Sari

Ps. amarylliksessäni ei vielä näy nuppua. Taitaa keskittyä ensin juurien kasvattamiseen ; )

Pss. suunnittelen täällä jo vähän joulupostauksia...

Onko teillä toiveita aiheista tai kasveista ? 


9 kommenttia:

 1. Kiitos ohjeista! Minun kaikki ihant joulukaktukseni härnäävät minua: ne kukkivat AINA kun tuon ne syys-lokakuulla ulkoa sisälle. Ei ikinä joulun aikaan tms.

  Tuota pimeän juttua en tiennytkään: Kiitos!

  VastaaPoista
 2. PS. Mitä ikinä keksit kertoa jouluruususta♥

  Kiitos samoin sinulle!

  VastaaPoista
 3. Kommentoin miehelleni, kun aukaisin blogisi, että huh 56 päivää jouluun, johon hän sanoi: ja 100 päivää olympialaisiin. Niin on erilaiset intressit naisilla ja miehillä:)
  Minulla on jo hieman nuppuja joulukaktuksessa, mutta taitaa taas kukkia ennen joulua.
  Minäkään en tiennyt tuosta pimeästä
  mitään, mutta nytpäs tiedän, kiitos!

  VastaaPoista
 4. Leena Lumi - niin minunkin valkea kaktukseni kukkii heti sisälle päästyään, tosin aika niukasti. Siirsin sen huoneeseen, missä ei olla ja nyt se on täynnä nuppuja. Ensi vuonna aion siirtää sen huoneeseen myöhemmin, jos vaikka onnistuisi saamaan sen kukkimaan jouluna : )
  Jouluruususta kerron ilman muuta... se on yksi lemppareistani, valkean amarylliksen ohella!

  Hanne - hauskan erilaiset intressit ; ) Niin minunkin kaktukseni kukkii varmaan marraskuussa. Ensi syksynä aion kokeilla saisiko sen kukkimaan vähän myöhemmmin. Vaikka oikeastaan onko sen välilä milloin se kukkii... se on joka tapauksessa tosi kaunis : )

  VastaaPoista
 5. Amaryllis kiinnostaa aina. Samoin joulutähti, viime vuonna minulla oli ensimmäistä kertaa valkoinen joulutähti.

  VastaaPoista
 6. Vain 55 päivää jouluun!! Mihin tämä aika oikein hupenee..

  Joulukaktukset on ihania, ne tuovat mieleen mummoni <3

  VastaaPoista
 7. Sussi - valkoinen joulutähti on juhlava. Amarylliksestä aion postailla, se kun on niin ihana. Joulutähti ei kyllä kuulu lemppareihini, mutta eihän sitä voi jättää jouluna huomiotta ; )

  Heidi-Maaria - sanos muuta! Joulu on siis ihan kohta... ; )
  Minunkin mummollani oli iso joulukaktus vierashuoneen ikkunalla. Siinä se aina kukki komeasti... eli ei tainnut olla yövieraita nuppujen muodostumisen aikaan ; )

  VastaaPoista
 8. Skimmiasta toivoisin juttua, rakastan kyseistä kasvia...kiitos <3

  VastaaPoista
 9. Sametti Hortensia - laitan skimmian listalle : ) Siitä on kyllä ollut joulublogissani juttua aiemmin... enemmänkin leikkokukkana.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.