tiistai 10. joulukuuta 2013

10. luukku - Skimmia ruukussa

Skimmia on siitä erikoinen joulukukka, että sen koristearvo on noissa nupuissa. Ja harvoin se edes aukaisee nuppuja kotioloissa. Skimmialle sopii kivasti musta silkkipaperi ruukun ympärille. Sitä jäi nimittäin viime joululta joulukuusen ruusukoristeista. Säästäväisyys ja ekologisuus ennen kaikkea ; )
Viime jouluna teinkin postauksen leikkoskimmiasta. Sitä myydään kukkakaupoissa ihan leikkokukkana. Siinä postauksessa näkyy myös skimmian avautunut kukka.
Skimmia-postausta oli eräs lukija toivonut, eli tässä se nyt on. Sain skimmian Huiskulasta tämän blogijutun tekoon, kiitos siis heille ! 

Skimmian hoito-ohjeet:

Skimmia ( Skimmia japonica) viihtyy valoisalla paikalla, kesällä puolivarjossa. Parhaiten sen saa viihtymään hieman viileähkössä paikassa. Se ei ole arka kylmälle. Skimmiaa kastellaan tasaisesti ja pintamulta saa kuivahtaa vain kevyesti.


Historiaa - skimmia on kotoisin Itä-Aasiasta. Se on ollut kuulemma pitkään suosittu talven ja joulun kasvi Keski-Euroopassa.  Meillä Suomessa skimmiasta on tullut joulunajan kukka vasta 1980-luvun lopullla.
Vaativuus - helppo
Ekologisuus - hyvässä hoidossa pitkäikäinen viherkasvi. Skimmiat viljellään ulkomailla.
Myrkyllisyys -  skimmia on lievästi myrkyllinen, mutta pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita
Tuoksu - ei tuoksu

Lumisateisin terveisin,

Sari

7 kommenttia:

 1. Oi, ihanaa! Minä toivoin ja nyt sen sain, kiitos paljon :) Ihanan syntinen kukka minusta, vielä tuon mustan silkkipaperin kanssa kaksin verroin upeampi..

  VastaaPoista
 2. Ihastuttava kukkiva joulukalenteri. Olen seurannut mukana koko ajan, kommentoimatta. Nyt on kuitenkin pakko kysysä onko sinulla tietoa selviääkö skimmia puutarhassa? Katselin just samaa kasvia kukkakaupassa ja lapusta löytyi kuva, jonka mukaan kasvin voi kaivaa puutarhaan. Kaupassa ei osattu neuvoa. Nyt käännynkin sinun puoleesi!

  VastaaPoista
 3. On muuten tosi kivan näkäinen. Vähän erilainen joulukukka.

  VastaaPoista
 4. Skimmia kuuluu omiin suosikkeihini, vaikka en välttämättä miellä sitä ainakaan pelkästään joulukukaksi. Mutta miksi kukan pitäisi ollakaan vain joulukukka, varsinkaan pitkäkestoisemman kukan?

  Syksyllä olen sellaisen joskus ostanut ja se kesti todella kauan nupullisena ja vihreänä tietysti vielä pidempään. Silloisessa asunnossa tosin oli tarjolla kylmempiä ikkunapaikkoja kuin nyt.

  VastaaPoista
 5. Tämä on minulle vieraampi joulukukka, kaunis tosin! Tuleeko sinulle mieleen syreeni?
  Kaunis tuo musta paperi ympärillä, jotenkin karun kaunis :)

  VastaaPoista
 6. Skimmia on hieno kukka hieman nuppineulatyynyä muistuttavine nuppukukkineen. Sitä näkeekin nykyään melko usein kukkakaupoissa myytävissä joulukoreissa.

  VastaaPoista
 7. Sametti Hortensia - ole hyvä : ) Itse asiassa minun pitäisi kiittää sinua, sillä muuten en olisi tehnyt tästä postausta, kun viime jouluna oli se leikkoskimmia.
  Lopputulos oli yllättävän kaunis, eli kiitos sinulle !

  MINNA - kiva kun kommentoit nyt : )
  Minulla ei ole skimmiasta kokemusta pihalle istutettuna. Olen lukenut, että se on talvehtinut lumen suojissa leutona talvena, lämpimällä paikalla. Luulen kuitenkin, että se kuuluu niihin arkoihin kasveihin, jotka eivät koskaan ole näyttäviä... vaan ne selviävät talvestamme juuri ja juuri ; )
  Toisaalta, aina kannattaa kokeilla... sittenhän tietää ; )

  Saga - skimmia sopii myös niille, jotka eivät voi sietää näitä meidän perinteisiä joulukukkia : )

  Anonyymi - itse asiassa skimmiaa myydään jo syksyllä ulos syysistutuksiin. Se pysyy piktkään kauniina esim lasitetuilla parvekkeilla: )
  Aion kokeilla nyt, miten pitkälle saan tuon omani säilymään kauniina.

  Eleonora - niin muuten muistuttaakin ihan syreenin nupputerttua. On vaan vähän tummempi.
  Minusta tuo musta silkkipaperi korostaa kivasti skimmian olemusta ja väritystä. Sopisi hyvin vaikka miehelle joulukukkalahjaksi ; )

  Kruunu Vuokko - en yhtään ihmettele, että sitä käytetään kukkakoreissa. Onhan sillä kauniit lehdet ja muutenkin olemus lehtevä... verrattuna amaryllikseen ja hyasinttiin ; )

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.