maanantai 16. joulukuuta 2013

16. luukku - Muratti

Tämä muratti on toissa joulun kukkaistutuksesta. Silloin se oli tosi pieni alku... ja nyt jo näin iso. Olen laittanut sille paksusta metallilangasta kaarituen. Kuten kuvasta näkyy, taas sen versoja pitäisi ohjata muotoon ; )

Se kasvattaa nyt pimeimpään aikaa uusia lehtiä. Sitä siis pitää muistaa vähän lannoittaa.


Tältä näyttää nyt hyasinttimaljakko. Kohta tuo vaaleanpunainen hyasintti avaa nuppunsa. Takana on muuten ekat hyasintit, olen vain leikannut niiden lakastuneet kukkavarret pois. Näyttävät vielä niin kivoilta, että ovat saaneet jäädä esille. Otan ne myöhemmin kellariin, kevättä odottamaan ; )


Muratin hoito-ohjeet:

Muratti (Hedera) viihtyy puolivarjossa ja varjossa. Sitä kastellaan usein, mullan pinta saa kuivahtaa kevyesti ennen kastelua. Murattia kannattaa lannoittaa säännöllisesti, kun se kasvattaa uusia lehtiä. Se viihtyy parhaiten kosteassa huoneilmassa eli pitää vedellä sumuttelusta. Muratteja on vihreä- ja kirjavalehtisiä, myös lehtien koko vaihtelee.
Lämpimässä ja kuivassa huoneilmassa muratit saavat usein ötököitä, etenkin punkkeja. Siksi niiden lehtiä on hyvä tutkia lähemmin. Jos lehdissä näkyy pienen pieniä pisteitä, on syytä myrkyttää ötökät lehden ala- ja päälipuolelta. Kasvin sumuttelu ennaltaehkäisee punkkien ilmestymistä, ja kastelu kuun vaiheiden mukaan.
Tuota murattiani en sumuttele, kuten en muitakaan kasveja... näyttävät viihtyvän ilman sitä. Mutta kastelen kuun vaiheet huomioiden, ja muratissa ei ole koskaan ollut ötököitä... onneksi : )


Historiaa - muratti kasvaa Etelä- ja Keski-Euroopassa hyvin yleisenä kasvina ulkona. Sen vihreitä lehteviä oksia on käytetty monissa maissa joulukoristeina. Meillä Suomessa murattia on 1800-luvun loppupuolelta lähtien käytetty hautajaiskukka-asetelmissa, mistä se todennäköisesti sai kuolemaan viittaavan maineen. Nykyään murattia käytetään joulukukka-asetelmissa. 
Vaativuus - helppo
Ekologisuus - pitkäikäinen viherkasvi. 
Myrkyllisyys -  muratti on lievästi myrkyllinen, mutta pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita
Tuoksu - muratti ei tuoksu

Vesisateisin terveisin,

  Sari

3 kommenttia:

 1. OIjoi, mie oon ihan täysin murattifani, koti täynnä murattiaiheita :)). Tuo sun murattikranssi, se on niin kaunis kun vain olla voi!
  -Helena ja Blackie Kahden Naisen Loukusta-

  VastaaPoista
 2. Tykkään myös muratista, mutta en saa sitä pysymään (sisällä) hengissä. Jossain vaiheessa se varmaan kuivahtaa liiaksi ja alkaa sitten pudottamaan lehtiään.

  VastaaPoista
 3. Helena ja Blackie - ihan naurattaa... sillä en erityisemmin pidä muratista. Murattini on vaan pysynyt hengissä ja kasvattanut pitkiä versoja. Se on ollut pakko sitoa kaarelle, jotta se ei vie liikaa tilaa.
  Onhan se kyllä kaunis, täytyy myöntää : )

  Anne W - voi hyvinkin olla, että murattisi multa on päässyt kuivumaan liikaa. Sisällä on niin tasalämmintä, että sitä saa kastella aika usein.
  Tietysti myös ötökät lehdissä voivat tehdä sen, että lehdet kuivuvat.
  Ulkona muratti onkin paljon helpompi : )

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.