tiistai 17. joulukuuta 2013

17. luukku - Kimppu valkoisia tulppaaneja ja metsän vihreää

Tein valkoisista tulppaaneista kimpun... näin täydenkuun kunniaksi ; ) 

Kimpussa on 10 valkoista tulppaania, ja tietenkin kotimaisia Huiskulan puutarhalla viljeltyjä. Kolme pistaasin oksaa, mustikan varpuja ja liekoa. Nuo mustikan varvut ja liekon versot on haettu metsästä aikoja sitten. Niitä on säilytetty ulkona parvekkeella ja osaa autokatoksessa. Sieltä on sitten hyvä ottaa materiaalia, kun inspiraatio taas iskee ; )

 Kimppu asettuu maljakkoon kauniisti, kun sen kokoo käteen spiraalimalliin eli kaikki versot laitetaan samaan suuntaan. Lopuksi kimppu sidotaan, varret lyhennetään ja maljakkoveteen osuvat lehdet poistetaan. Koska en ole floristi, sidoin kimpun kumilenkillä... se on niin näppärää ; )

Tulppaanit laitetaan maljakkoon, jossa on vähän viileää vettä.


Historiaa - tulppaanit ovat kotoisin Turkin, Afganistanin ja Iranin seuduilta. Niiden sipuleita tuotiin Eurooppaan jo 1500-luvulla.  Meillä Suomessa tulppaaneja on ollut säätyläiskodeissa jo 1800-luvun alkupuoliskolla. 
Vaativuus - leikkokukka, joka kestää noin viikon
Ekologisuus - kotimaiset tulppaanit ovat ekologisempia kuin ulkomaiset. Tulppaanin viljely ei vaadi suuria lämpötiloja. Suuri osa tulppaaneista kasvatetaan Suomessa, tosin sipuli on viljelty Hollannissa.
Myrkyllisyys -  tulppaani on lievästi myrkyllinen, mutta pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita
Tuoksu - mieto tuoksu


Valoisaa täydenkuun iltaa !


 Terkuin Sari

Ps. sain nuo valkoiset tulppaanit Huiskulasta. Kiitos heille !


2 kommenttia:

  1. Se on täydellinen!
    Valkoiset tulppaanit ja metsän antimet.

    VastaaPoista
  2. pioni - kiitos : ) Vähän kyllä mietin, tulikohan siitä jo liian metsäinen... toisaalta metsän antimet sopivat niin jouluun. Ainakin minun mielestäni ; )

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.