perjantai 20. joulukuuta 2013

20. luukku - Terassisyklaami joulukukkana ; )

Kenties muistatte tämän terassisyklaamin Sarin puutarhat -blogistani. Se toimii nyt hyvin joulukukkanakin... ja edelleen parvekkeella. Jotain hyvää näistä lämpimistä keleistä ; )


Samoin laventeli voi vielä näin hyvin. Lasitetulle pavekkeelle ja terassille ei pienet pakkaset onneksi pääse. Kun oli kunnon pakkaset joku aika sitten, nämä kukat olivat kellarissa. Pakkasten mentyä sääennuste lupasi pitkää lämmintä jaksoa, joten kiikutin ruukut takaisin parvekkeelle. Kun varsinaiset pakkaskelit saapuvat, heitän tämän terassisyklaamin kompostiin.... tai voisihan sitä kokeilla säilyttää talven yli viileän huoneen ikkunalla.  Tältä näytti uusmaalainen jouluruusu tänään. Super hyper ihana ! Pidän sitäkin parvekkeella, niin se pysyy kauniina pitkään : )

Syklaamin hoito-ohjeet:

Syklaamia (Cyclamen ) kastellaan lannoitevedellä mieluummin lautasen kautta, ettei lehtien tyvet turhaan kastu. Kukinta kestää pidempää viileässä paikassa. Ihantellinen kasvupaikka sille olisi puolivarjoisa, lämpötila noin 15 astetta ja hyvä ilmankosteus.


Historiaa - syklaami on kotoisin itäisen Välimeren alueen suunnalta. Ensimmäiset syklaamit tuotiin Englantiin jo 1500-luvulla. Niitä jalostettiin ahkerasti 1800- luvun jälkipuoliskolla. Viime vuosina jalostustyö on keskittynyt myös lehdistön kuvioihin, eikä pelkkiin kukkiin. Syklaamin mukuloita on muinon käytetty myös rohdoksena. 
Meillä Suomessa syklaamia näkyi jo 1800-luvun jälkipuoliskolla säätyläiskodeissa.
Vaativuus - helppo kertakäyttökukkana, vaativa pitkäikäisenä kasvina
Ekologisuus - syklaami kukkii kuukausia hyvissä olosuhteissa. Niitä viljellään myös Suomessa.
Myrkyllisyys - syklaami on lievästi myrkyllinen, eli pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita. 
Tuoksu - ei tuoksu

Hauskaa viikonloppua !

Terkuin Sari


Ps. vanha murattisyklaami tekee nuppuja ja lehtiä nyt. Laitan siitä kuvia Sarin puutarhat -blogiini lähiviikkoina, kunhan nuput vielä vähän kehittyvät pidemmälle : )

4 kommenttia:

  1. pioni - lasitettu terassi olisi paljon kivempi. Siellä olisi enemmän tilaa. Tai ajattele, jos olisi aito viherhuone, tai lämmitetty kasvihuone, joka talvella pysyisi plussan puolella.... se olisi aivan mahtavaa! Täytyypäs muistaa lotota ; )

    VastaaPoista
  2. Viherhuone olis kyllä aivan ihana, munkin tarttee lotota;)

    VastaaPoista
  3. pioni - pidetään peukkuja, että saadaan kummatkin vähintään se viherhuone ; )

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.