tiistai 3. joulukuuta 2013

3. luukku - Hyasintti lasikuvussa


Hyasintti on vielä nupullaan, mutta pääsi jo lasikuvun sisään. Näin sen tuoksu ei leviä ja ärsytä herkkänenäisimpiä vieraita.


Suloinen tämä parillinen hyasintti ; )

Lasikuvun reunan alla on pieni oksanpala, jotta kosteus ei tiivisty lasikuvun sisäpintaan. Kuvassa näkyy myös herttaköynnöksen versot.Hyasintin hoito-ohjeet:

Hyasinttia (Hyacinthus orientalis) kastellaan hyvin vähän, multa ei saa kuitenkaan koskaan kokonaan kuivua. Kukinta kestää pidempään viileässä, ja siksi sen voi yöksi siirtää vaikka jääkaappiin ; )
Kukkineet hyasintit kannatta säilyttää ja istuttaa ne keväällä pihalle.


Historiaa - hyasintti on kotoisin Turkista eli Välimeren itäiseltä alueelta. Sitä on kasvatettu ja arvostettu paljon  Euroopassa jo 1500-luvulla. 1700-luvun puolivälissä eri lajikkeita oli yli 500, joista löytyi keltaisia, valkoisia, punaisia ja purppuraisia. Myös puolikerrottuja kukkia on ollut. En ole sellaisia koskaan nähnyt, miltäköhän ne näyttävät?
Suomessa on löydetty mainintoja hyasintista 1600-luvun lopulta Turusta. Joulukukaksi se alkoi meillä yleistyä vasta 1900-luvun alussa.  
Vaativuus - helppo
Ekologisuus - kukkii lyhyen aikaa sisällä. Pihalla hyasintti on monivuotinen kevätkukkija, lämpimällä paikalla. Sipulit viljellään Hollannissa, josta ne tuodaan Suomeen kasvihuoneviljelijöille. Suurin osa joulun hyasinteista on kasvatettu kukkiviksi täällä Suomessa.
Myrkyllisyys - hyasintti on lievästi myrkyllinen eli pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita
Tuoksu - tuoksuu voimakkaasti


Aurinkoisin tiistaiterkuin,

Sari

8 kommenttia:

 1. Ihanat kuvat. Tuollainen kupu pitäisikin hankkia, jo ihan herkkänenuisia silmälläpitäen.

  VastaaPoista
 2. Upeat kuvat. Tämä olisi minulle ainoa keino pitää hyasinttia kodissamme.

  VastaaPoista
 3. Kaunis asetelma ja ihana tuo kaunis keppi, joka saa näykyä :)

  Kyläillessä auttaa myös kovasti, jos olohuoneessa tai missä nyt sitten ollaankaan ei ole hyasintteja, varsinkaan aivan vieressä pitkin sohvapöytiä ym. Eli jos tietää vieraansa olevan hajuherkkä ja haluaa häntä huomioida, niin auttaa paljon sekin, että siirtää hyasintit toiseen huoneeseen ja vaikka tuulettaa pikaisesti niiden tuoksua pois :)

  Itselleni hyasinttien luona kyläily saa aikaan useamman päivän kivuliaan migreenin, joka ei lääkkeilläkään lähde pois. Ja sitten kun se vihdoin väistyy, niin altistuu seuraavaalle hyasintille (valitettavasti ihan 5min altistus jo riittää)...

  VastaaPoista
 4. Voi miten kaunis tuo lasikupu<3 Minun onkin pitänyt kysyä sinulta Hyacint Multiflorasta, josta kirjoitit viime vuoden kalenterissasi. Istutitko sen ulos? Jatkuiko sen elämä siellä? En oikein löytänyt tuosta googlettamalla mitään tietoa, vain siitä miten sen sipuli saadaan aikaan, löytyi tietoa. Mielenkiintoinen sipuli!

  VastaaPoista
 5. Valkoiset taitavat tuoksua vähiten:)
  Kaunis asetelma!

  VastaaPoista
 6. Kaunis<3 Jouduin juuri heittämään hyasintit pois kun alkoivat tuoksumaan meidän jokaisen nenään niin että hengitys alkoi käymáän tukalaksi. Pitääkin kokeilla josko tuollainen lasikupu-homma auttaisi asiaa:)

  VastaaPoista
 7. Kruunu Vuokko - tuo kupu on tosi kaunis erilaisine koristeineen. Ennen hyasinttia, siellä oli kauniita kiviä ja simpukoita : )

  Leena Lumi - lasikupu on kyllä kätevä estämään tuoksun leviämistä. Tosin erittäin herkkänenäinen voi haistaa hyasintin silti. Kokeilemallahan sen sitten tietää : )

  Anonyymi - kiitos kommentista ! Sitä aina toivoo, että vieraat etukäteen kertoisivat tuoksuherkkyydestään yms, niitä kun on niin monen asteisia. Asian vakavuutta on vaikea ymmärtää, jos sitä ei selitetä noin hyvin kuin sinä sen kerroit. Kommenttisi oli hyvä muistutus : )

  Minna - en tiedä vielä jatkoiko monikukallinen hyasintti eloaa pihalla. Sen näkee vasta keväällä ; ) Minulla on ollut sellainen aiemminkin, mutta se ei ainakaan ole kukkinut pihalla.

  Cheri - kiitos : ) Lasikupuun on niin helppo tehdä kaunis asetelma, kun kupu on itsessään jo tosi kaunis.

  pioni - hyasintin tuoksu on minusta vähän mysteerijuttu ; ) Välillä ne tuoksuvat ja välillä ei. Tuoksuun taitaa vaikuttaa huoneen lämpötila, ja kukan ikä.

  Sissi - lasikupua kannattaa kokeilla, sillä se vähentää tuoksun pääsyä asuntoon. Minullakin on nyt vain yksi hyasintti, jotta tuoksua olisi mahdollisimman vähän.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.