keskiviikko 4. joulukuuta 2013

4. luukku - Hänen Ylhäisyytensä Jouluruusu

Tämä jouluruusu on lumoavan upea, isoine hohtavan valkoisine kukkineen. Ihan uskomattoman kaunis... ja kaiken huipuksi vielä kasvatettu Suomessa ! Kestää puolitoista vuotta, että taimesta saadaan kukkiva. Se selittää jouluruusujen hinnan. Kaikki jouluruusut kasvatetaan ulkomailla, paitsi tämä uusmaalainen ja muutama muu ahvenanmaalainen harvinaisuus ; )

Sain tämän uusmaalaisen jouluruusun Huiskulan kukkatukusta. Jälleenmyyjäluettelo löytyy Huiskulan nettisivuilta, ihan vain vinkkinä. Sydämellinen kiitos Huiskulalle... saan näin tehtyä vähän monipuolisempia postauksia tänne Kukkivaan Joulukalenteriin : )

Postaus pihalla kukkivista jouluruusuista löytyy Sarin puutarhat -blogista, kilk.

Jouluruusun hoito-ohjeet:

Jouluruusu (Helleborus) viihtyy parhaiten viileässä huoneessa tai viileällä ikkunalla. Kukat lakastuvat nopeasti patterin vieressä ja liian lämpimässä. Se ei myöskään pidä auringon paahteesta.
Jouluruusua kastellaan, kun mullan pinta on kevyesti kuivahtanut. Ylimääräinen vesi kaadetaan lautaselta aina pois. Kuivuudesta kärsivästä jouluruususta kukat ja nuput kuivuvat, muuten jouluruusu kestää kuivahkoakin multaa, viileässä ; )
Lehdet menevät huonoksi talvella, mutta se ei haittaa, sillä jouluruusu kasvattaa heti uudet lehdet tilalle. Ja keväällä kun maa on sulanut ja pakkaset ohi, voi jouluruusun istuttaa pihalle puolivarjoiseen ja multavaan, mutta läpäisevään paikkaan. Se onkin monivuotinen ikivihreä perenna, ainakin täällä eteläisemmässä Suomessa. 


Historiaa - jouluruusu on kotoisin Etelä- ja Keski-Euroopasta. Siitä on jalostettu erilaisia muotoja jo 1800 -luvun jälkipuoliskolla, jolloin se oli Euroopassa suosittu puutarhakasvi. 
Vaativuus - helppo
Ekologisuus - kukat kestävät pitkään viileässä paikassa. Pihalle istutettuna se on monivuotinen aikaisin keväällä kukkiva perenna. Tämä uusmaalainen jouluruusu oli kasvatettu Suomessa eli kuljetusmatka on ollut lyhyt.
Myrkyllisyys - jouluruusu on myrkyllinen, mutta pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita. Vielä kesällä sitä pidettiin vaarallisen myrkyllisenä, joka voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen ja jo pienenkin määrän syöminen voi aiheuttaa oireita. Viimeisin tieto löytyy aina Myrkytystietokeskuksesta !
Tuoksu - ei tuoksu


Mukavaa keskiviikkoa !

Terkuin Sari

7 kommenttia:

 1. Jouluruususi on upea :)

  VastaaPoista
 2. Jouluruusu on ehkä kaikkein kaunein joulukukka!

  VastaaPoista
 3. Kruunu Vuokko - eikös olekin, kerrassaan hurmaava : )

  Anonyymi - sen kukat ovat ihan käsittämättömän isot ja valkeat.

  pioni - olen melkein samaa mieltä... kerrottu valkea amaryllis menee hitusen jouluruusun edelle ; )

  VastaaPoista
 4. Jouluruusun nappasin mukaani minäkin - tosin siinä ollut ainoa kukka lakastui jo. Ja muutama lehti kellastuu - liekö saanut liiaksi kostuketta... :(
  Täytyypä hoitaa paremmin, josko se siitä innostuisi uusintakukintaan. Kiitti ohjeista :)

  VastaaPoista
 5. Kyllä se tämäkin on vaan niin niin kaunis, ja tietenkin valkoisena :)

  VastaaPoista
 6. Väkertäjä - jouluruusun kukat kestävät pitkään viileällä ikkunalla, esimerkiksi kohdassa, missä ei ole alla lämpöpatteria. Sen voi vaikka yöksi siirtää tällaiseen kohtaan... tosin siinä on oma vaivansa ; )

  Eleonora - jouluruusu on kyllä hurmaava. Minulla oli viime vuonna vihertäväkukkainen, ja sekin oli omalla tavallaan viehättävä : )

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.