lauantai 7. joulukuuta 2013

7. luukku - Valkea joulutähti

Täytyy tunnustaa, että joulutähti ei ole lempparini joulukukista. Mutta pitäähän nyt Kukkivassa Joulukalenterissa olla ainakin yksi joulutähti; ) 

Suunnittelin laittavani Itsenäisyyspäivän asetelmaan PIENEN valkean suomalaisen joulutähden. Kuinkas kävikään.... minulla onkin nyt ISO joulutähti.Se sai kunnian olla Itsenäisyyspäivän asetelman vieressä. 

Pyyhin joulutähden ruukun puhtaaksi ja solmin ruukun ympärille kauniin vihreän nauhan. Tämä vihreä näyttää olevan lempivärini ; )


Joulutähden värittyneiden ylälehtien keskellä on pieniä nuppuja. Niistä näkee joulutähden elinvoimaisuuden. Tällä nuput ovat hyväkuntoiset, se olikin juuri saapunut Huiskulan puutarhalta Turusta.
Sain tämän Huiskulasta, kiitos taas heille : )

Joulutähden hoito-ohjeet:

Joulutähti ( Euphorbia pulcherrima) viihtyy valoisalla ja vedottomalla paikalla. Tavallinen huoneenlämpö on sille paras, sillä jo alle 18 asteessa se alkaa kärsiä. Joulutähden kylmän ja vedon arkuus on muuten hyvä muistaa, kun kuljettaa sitä ulkona ja autossa, tai kun tuulettaa kotona.
Joulutähteä kastellaan, kun mullan pinta on kevyesti kuivahtanut. On tärkeää kaataa kaikki ylimääräinen vesi suojaruukusta pois.
Uudelleen "kukkimiseen" eli ylälehtien värittymiseen vaaditaan 6-8 viikon pimennysjakso. Valoisa aika saa tällöin olla max 10 tuntia päivässä.


Historiaa - joulutähti on kotoisin Meksikosta ja Keski-Amerikasta. Amerikassa sitä käytettiin joulukukkana jo 1900- luvun alkupuolella.  Meillä Suomessa joulutähdestä tuli suosittu joulukukka vasta 1970-luvulla.
Vaativuus - helppo
Ekologisuus - hyvässä hoidossa pitkäikäinen kukka, joka muuttuu harrastelijalla viherkasviksi. Suurin osa joulutähdistä on kasvatettu Suomessa eli kuljetusmatka on tällöin lyhyt.
Myrkyllisyys -  paikallisesti ärsyttävä kasvi eli sen kasvineste iholla voi aiheuttaa ihonärsytystä
Tuoksu - ei tuoksu

Mukavaa viikonloppua !

Terkuin Sari

12 kommenttia:

 1. Minäkään en ole kovin joulutähden suosija, mutta valkoinen käy ja pinkki;)

  VastaaPoista
 2. Täällä kolmas, joka ei niin pidä joulutähdestä, mutta sen sijaan Princettia hurmaa minua pienenä tai isona, kunhan se on pinkki tai valkoinen.

  VastaaPoista
 3. Kiitos ihanasta blogistasi! Sinulla on täällä ihania kuvia ja ideoita.

  Kohti Joulua –joulublogi

  VastaaPoista
 4. mun lemppari justiinsa on tämä valkoinen tähti, se on jotenkin juhlallinen väriltään ja olemuksestaan ja tykkään kun se ei tuoksu, koska joulu on muutenkin tuoksuja täynnä, sitä vaan tulee liikaa, joten joulutähti on tästä syystä ihan jees.

  VastaaPoista
 5. Kiitos joulukuun kalenteriluukuista!

  Valkoiset joulukukat ovat minun mieleeni, ja juuri joulutähti on jouluruusun jälkeen kakkosena lempparilistallani.

  Säästän joulutähdet ja tulilatvat aina kesään asti ja istutan sitten piharuukkuun. Takaisin sisälle en kylläkään enää sitten tuo, vaan syksyn kylmyys saa tehdä tehtävänsä. - Jouluruusua en ole saanut pihalla monivuotisena kasvamaan, vaikka sen kyllä pitäisi näillä leveyksillä periaatteessa onnistua.

  VastaaPoista
 6. Nykyään pidän joulutähdestä kovasti. Ennen en ollut siitä niin innoissani,sen kylmänarkuuden takia. Valkoinen on ehkä kaikkein kaunein.

  VastaaPoista
 7. Valkoinen joulutähti on minusta juhlava ja sopii hyvin itsenäisyyspäivään.

  VastaaPoista
 8. pioni - oih, unohdin ihan pinkin. Minusta sekin on tosi kaunis : )

  Leena Lumi - Princettiat ovatkin kauniita eri pinkin sävyissään. Tänä vuonna minulta jäi se ostamatta... ihmeellistä ; )

  Karo - kiitos kauniista sanoistasi : ) Rakastan joulukukkia ja kukkajuttuja yleensäkin... joten tämä kukkivan joulublogin pito on hauskaa, kiireidenkin lomassa ; )

  lumiukko - tuo on kyllä totta! Valkoinen joulutähti on juhlava joulukukka, etenkin vähän isompi kokoiset. Ja tuo tuoksuttomuus on joillekin tärkeä valintakriteeri... eli kyllä joulutähdessä on monta tosi hyvää ominaisuutta : )

  Ruiskaunokki - onpas mielenkiintoista laittaa joulutähti ja tulilatva kesäkukaksi! Minulla harvoin joulutähti säilyy edes tammikuulle... ehkä ne vaistoavat etten niin välitä niistä ; )
  Sen sijaan jouluruusut olen saanut talvehtimaan hyvin ulkona. Niitä ei kannata istuttaa liian märkään kohtaan, eikä paahtavaan aurinkoon.

  Kruunu Vuokko - joulutähden herkkyys kylmälle ja vedolle on kyllä seikka, mikä täytyy muistaa. Harmittaa, jos juuri ostettu joulutähti menee pilalle heti, kun vähän tuulettaa ; )
  Tämä iso valkoinen joulutähti on vähän muuttanut mieltäni... se on aika kaunis, vaikka onkin joulutähti ; )

  Sussi - minusta itsenäisyyspäivän kukan pitää olla Suomessa viljelty... ja joulutähti täyttää senkin vaatimuksen ; )

  VastaaPoista
 9. Joulutähti ei ole minunkaan lemppari, mutta valkoisena olen sellaisen itsekin joskus ostanut. Usein joulutähti kuitenkin löytyy, kun vaihtoehdot ovat lähinnä se ja amaryllis :D No ei vaan, onhan nykyisin muitakin, mutta kotimaisuus on kyllä joulutähden valtti.

  Joulutähdestä tulee mieleen isomummola, jossa oli jouluisin valtava määrä tähtiä, joita mummolle oli tuotu. Siellä väri oli kirkkaanpunainen.

  VastaaPoista
 10. Anonyymi - joulutähdessä on muuten sellainenkin etu, että se on aika isokokoinen eli näyttävä.... jos siis sellaista haluaa ; )
  Mummoille taidetaan aina ostaa värikkäitä kukkia, kuten joulutähdestäkin kirkkaanpunaisia. Muuttuukohan värimieltymykset iän mukana... varmaankin ; )

  VastaaPoista
 11. Voi myös olla, että vanhemille ihmisille se kirkas punainen on se oikea joulun väri. Lisäksi ennen kukkien väriin liitettiin ehkä muutenkin enemmän merkityksiä (esimerkiksi valkoista kukkaa ei ehkä haluttu viedä tuliaisiksi, kun se oli hautajaiskukkien väri).

  Mutta mummolamuisto oli vähän kauempaa (ja mummokin jo kuollut), joten voi yksinkertaisesti vain olla niin että silloin oli kaupoissa (varsinkin maaseudulla) tarjolla vain punaista joulutähteä.

  VastaaPoista
 12. Anonyymi - aika kuluu... ja mieltymykset sekä tavat muuttuvat. Nykyajan mummoa ei voi verrata entisajan mummoon, ainakin sellainen kokemus minulla on ; )
  Tiedän muutaman yli 70-vuotiaan, joka ei voi sietää punaista joulutähteä: )

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.