maanantai 9. joulukuuta 2013

9. luukku - Vanha huonekuusi

Huonekuusi eli Araucaria pääsi tänään suihkuun ja nyt se on valmis joulun viettoon. Tämä onkin sille jo neljäs joulu kotonani.


Huonekuusi kasvaa, vaikka on pimein aika vuodesta. Sen uusi kasvu on vaaleanvihreää, kuten tavallisella kuusellakin.

Vihreä nauha on niin kaunista, että laitoin sitä huonekuusen ruukun koristeeksi.  Samaa nauhaa oli valkoisella joulutähdellä.  Taidan koristella huonekuusen vasta vähän lähempänä joulua.
Valkean paperin alla on tavallinen iso muoviruukku ja aluslautanen. Paperi kätkee ne kivasti. Se on muuten kierrätettyä paperia eli jonkun ostoksen pakkauspaperia, joka on säästetty.

Edit - Pääset näkemään, miltä huonekuusi näyttää 2014, Sarin puutarhat -blogistani Huonekuusi joulupuuna, klik.


Huonekuusen hoito-ohjeet:

Huonekuusi (Araucaria) viihtyy hyvin valoisalla paikalla, tosin suorasta auringonpaisteesta se ei pidä. Sitä kastellaan säännöllisesti. Multa ei saa kuivua kuin pinnalta kevyesti. Suojaruukusta kannattaa kaataa ylimääräinen vesi pois. Kun se kasvaa, sitä lannoitetaan miedolla lannoitteella.
Lämpötila huonekuuselle on se haastavin juttu. Eli näin talvella se viihtyy parhaiten viileässä huoneessa. Se voi huonosti patterin tai takkatulen vieressä. Itse pidän huonekuusta parvekkeen oven edessä, siinä kun ei ole patteria. Ja siinä se on viihtynyt kaikkein parhaiten : )
Huonekuusi rakastaa kosteaa ilmaa eli sitä kannattaa sumutella, etenkin nyt talvella. Siitä lähtee muuten ihana havuntuoksu, kun sitä sumuttelee.
Kesäksi huonekuusen voikin siirtää ulos puolivarjoon. Tuo minun huonekuusi on kesät sisällä ja voi hyvin : )


Historiaa - meillä Suomessa huonekuusi on ollut hyvin yleinen 1800- ja 1900-luvun vaihteessa saleissa.
Vaativuus - helppo, kunhan sille löytyy riitävän viileä paikka
Ekologisuus - hyvässä hoidossa pitkäikäinen viherkasvi. Viljellään ulkomailla, josta ne tuodaan meille myyntiin.
Myrkyllisyys -  tiettävästi huonekuusi on myrkytön
Tuoksu - ei tuoksu

Mukavaa alkanutta viikkoa !

Terkuin Sari

6 kommenttia:

 1. Meillä juuri esikoinen koristeli huonekuusemme punaisin kevyin joulupalloin<3 Olen oikein ihmetellyt, että miten se viihtyy niin hyvin täällä alakerrassa ja vielä melko lähellä takkaa, jota lämmitetään joka päivä?? Enkä ole koskaan sitä edes suihkutellut, kastelen vaan silloin tällöin kuten muitakin;D Olen muuten matkinut sinulta nuo paperiset ruukun suojukset, jokainen silkkipaperi on sievästi viikattuna talletettu kaappiin odottamaan ruukkuaan:)

  VastaaPoista
 2. Hienosti olet saanut kuusen säilymään ja tosi kauniilta se näyttääkin.

  VastaaPoista
 3. Tohtisikohan tuon kasvatusta kokeilla? Hyvin olet ainakin sinä kasvatuksessa onnistunut.

  VastaaPoista
 4. Minna - ehkäpä lämpötila laskee vaikka yöllä, niin huonekuusi viihtyy lämpimässäkin kohdassa... joku taika paikassanne täytyy olla ; )
  Pallot sopivatkin kivasti huonekuusen oksille : )
  Paperiset ruukunsuojat ovat tosi käteviä, ja hurjan ekologisia!

  Saga - sillä näyttää olevan mieleinen paikka ; ) Tosin kun käy parvekkeella, niin aina vähän töytäisee sen oksia. Onneksi se ei näytä paljoa haittaavan.

  Kruunu Vuokko - alun perin huonekuusen ruukussa kasvoi useampi taimi. Yksi iso kuoli kokonaan muistaakseni pari kesää sitten. Nyt näillä jäljelle jääneillä on enemmän tilaa ja valoa. Käytän tämän pari kertaa vuodessa suihkussa... mutta sumutusta se ei saa koskaan ; )
  En ole muuten vielä kertaakaan vaihtanut tälle multaa. Täytyypäs muistaa tarkistaa mullanvaihdon tarve ensi keväänä ; )

  VastaaPoista
 5. Taidan kokeilla huonekuusta uudelleen. Viileässä makuuhuoneessa tykkäisi ehkä asustella...

  VastaaPoista
 6. pioni - kokeile ihmeessä! Itse olen suorastaan yllättynyt, miten helppo huonekuusi on. Oleellista näyttää olevan oikea paikan valinta.
  Minun huonekuuseni, joka on siis parvekkeen oven edessä, saa hajavaloa eri ikkunoista. Siihen ei koskaan paista aurinko suoraan. Sillä paikallaan, se on voinut kaikkein parhaiten : )

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.