lauantai 18. tammikuuta 2014

Amaryllikset tammikuussa

Joulun amaryllikset kukkivat nyt toisella kukkavarrellaan. Tämä itse kasvatettu `Nymph`amaryllis on veikeä. Sen ensimmäinen kukkavarsi oli kukassa joulukuun puolessa välissä.


Vaihdoin mullan 15.12 jonkin edellisen joulun amaryllikseen, ja tietty kastelin sen. Se teki hurjan pitkät lehdet, jotka oli pakko sitoa yhteen. Lehdissä näkyy polttovioituksia, kun lehti oli kaatunut jouluvaloa vasten. Arvelinkin, ettei tämä vielä ollut saanut kolmen kuukauden lepoaikaa, siksi se teki pelkät lehdet.
Yllätys oli suuri, kun siitä alkoi pilkistää nuppu....

... kuten tästä kuvasta näkyy paremmin.
Valkea amaryllis kukkii nyt myös toisella kukkavarrella. Sekin on tosi kaunis. Joulun jälkeen alelaatikosta ostettu amarylliksen sipuli on tehnyt kaksi nuppuvartta.... kukkien pitäisi olla vähän erikoisemman punertavat. Ihan edessä on edellisvuosien sipuli, jolle vaihdoin mullan 14.1.. Vielä siinä ei näy mitään kasvua. Kellarissa odottaa vielä kaksi sipulia... jatkamassa lepoaikaa.

Ohjeet amaryllisten eli ritarinkukkien hoitoon löytyy vanhasta postauksesta Amaryllisten ja ritarinkukkien hoito, klik.

Joulukielot tekevät lehtiä... taidankin pitää näitä valossa viileässä huoneessa. Kukat ovat kuivuneet, ja osa jo varissut pöydälle. Ensi jouluksi aion taas kasvattaa joulukielot.. jos vaikka ajoitus osuisi vähän paremmin ; )


Mukavaa talven jatkoa !


Terkuin Sari

8 kommenttia:

 1. Komeat amaryllikset :)
  Kasvit tekee välillä hauskoja yllätyksiä, niin kuin tuo amaryllis johon et kukkaa arvellit tulevan..

  VastaaPoista
 2. Oi kun ihanat amarillykset.
  Hieni idea kielon kasvatus.
  Minäkin taidan tehdä sen syksyllä.

  VastaaPoista
 3. Amaryllis osaa yllättää:) Minulla on myös joulunaikaan kukkineessa nyt toinen kukkavana.

  VastaaPoista
 4. Heidi-Maaria - sanos muuta! Yllätykset on aina niin kivoja, siis tällaiset positiiviset yllärit ; )

  sylvi - kielojen kasvatus jouluksi on yllättävän helppoa, kunhan vain muistaa kastella niitä sisällä. Juovat nimittäin vettä yllättävän paljon ; )

  Sussi - kyllä nämä amaryllikset on aina vaan niin ihania. Ja helppoja kuin mitkä. Tosin kukinnan ajoituksessa ne käyttäytyvät hyvin yksilöllisesti, kuten kaunottarilta voi hyvin odottaakin ; )

  VastaaPoista
 5. Päivi täällä ihmettelee, mikä joulutähdelle tuli :( se on makkarissa, jossa ei asuta, ei tuuleteta ja on hyvä valoisa paikka. Lehdet on `rullalla`alaspäin, kuivanut eikä ylikasteltu ole, koskaan ei tuollaiseksi ole muuttunut... yleensä kesällä elää vielä hyvin jouluksi saatu.Yksi sisätähti on 3v. ollut jo ! Joskus vien pihallekin kesäksi. Aaaaaaapuva Sari ! Mukavaa kevään odotusta

  VastaaPoista
 6. Päivi - no kuulostaapas oudolta. Nyt kun oli aika kovat pakkaset, niin eihän vain ikkunoista vetänyt. Joulutähdet on tosi arkoja vedolla ja kuulemma kärsivät jo alle 15 asteen lämmössä.
  En oikein osaa muuta ehdottaa kuin näitä perinteisiä joulutähden hoidon ongelmia: liian kylmää, liian märkä multa, liian kuiva multa, liian pimeää, vetoinen paikka...
  Ihanaa kevään odotusta sinullekin !

  VastaaPoista
 7. Kiitos Sari ! Mie romahin ja katkasin kaikki kukkatertut sillon 25.1. ja nyt JO varret puskevat uutta vihreää lehteä ! Koitanpa tänä jouluna taas uuestaan. Pirtsakka helmikuuta, Päiviltä

  VastaaPoista
 8. Päivi - kiitos!
  No vautsi, onpas sillä kasvuintoa... taitaa olla kevättä ilmassa ; )
  Hauskaa helmikuun jatkoa sinullekin !

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.