torstai 25. syyskuuta 2014

Jouluhyasintin sipulin istutus

Tänään alkoi hyvä istutusajankohta kuun vaiheiden mukaan, joten istutin heti tämän monikukallisen hyasintin sipulin. Kuvan kukkivasta sellaisesta näet vanhasta postauksesta, klik.


Tältä näyttää monikukallisen sipulin pohja. Sivussa olevista aluista kasvaa kukkivia versoja. Juuriosa on hieman kuopallaan ja viime vuodesta viisastuneena varmistin, että kuoppaankin tulee multaa.


Hyasinteille laitoin ihan tavallista multaa, johon sekoitin hieman kakstusmultaa. Sipulia ei peitetä kokonaan, vaan se saa jäädä yläosastaan näkyviin.


Hyasintin kasvatus jouluksi:

Istuta hyasintin sipuli multaa niin, että sipuli jää selvästi näkyviin. Multaa kastellaan ja ruukku viedään pimeään ja viileään (noin 7-10 astetta).
Välillä kannattaa käydä katsomassa sipuleita, ja jos multa näyttää kuivalta, sitä kastellaan pienellä vesimäärällä.
Sipuli on kellarioloissa noin 9 viikkoa. Kun sipulista kasvava uusi alku on noin 4-6 cm pitkä, ruukku otetaan valoon huoneenlämpöön. Edelleen kastellaan vain hyvin vähän. Hyasintti kukkii noin 3 viikon kuluttua.

Käytä vain preparoituja hyasintin sipuleita:

Vain preparoidut eli erikoiskäsitellyt hyasintit sipulit kukkivat jo jouluksi. Muut ulos tarkoitetut hyasintin sipulit kukkisivat vasta keväällä.
Sain tämän sinisen monikukallisen hyvasintin sipulin Korpikangas Siemen-Fröltä, blogijutun tekoon. Kiitos taas heille :)


Joulu lähestyy... enää kolme kuukautta jouluun, jee !

Sadeterkuin Sari10 kommenttia:

 1. Ajatella, jouluun on enää vain 91 päivää! Eli tässähän tulee kiire! :)
  Kiva blogi!
  -Hellu ja Blackie Kahden Naisen Loukussa-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä... meinaa ihan kiire tulla ;)
   Kiitos! Koetan keksiä tänne kaikenlaista kivaa jouluun ja kukkiin liittyvää. Tulevan joulun suunnittelu on enää hieman kesken ;)

   Poista
 2. Ihanaa, kiitos ohjeista! Kerrotko vielä mikä hyasintti tämä on, yritin tuosta pussista tihrustaa...osaatko neuvoa mitä tekisin kolmelle viime jouluiselle hyasintille, jotka ovat alkaneet kasvaa kuistilla? Kannattaisiko multiin laitella vai veteen ja tulisiko hatuttaa? Vai istutanko ulos? Kiitos etukäteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korpikangas myy tuota sipulia Hyödettävänä "Jouluhyasintti, monikukallinen" -nimellä. Minulla on sininen eli sinikukallinen, niitä on myös valkoisia ja vaaleanpunaisia.
   En ehkä uskaltaisi istuttaa niitä ulos, kun ovat jo kasvussa. Voit joko istuttaa ne multaan tai laittaa hyasinttimaljakkoon veteen. Sipuli ei saa osua veteen. Pidä niitä viileässä ja täysin pimeässä, vaikka hatutettuna. Kun vihreät alut ovat noin 4-6 cm pitkiä, voit ottaa hyasintit valoon ja huoneenlämpöön.
   Toivotaan, että saat niistä ihanasti kukkivat jouluhyasintit : )

   Poista
  2. Voi iso kiitos Sari kun viitsit vastata! Kokeilenpa tuota metodia, vihreät alut taitaa olla jo tuon 4-6 cm joten hatutan vain yhden kokeeksi hih.

   Poista
  3. Kerrothan sitten, miten hyasinteillesi kävi : )

   Poista
 3. Minäkin laitoin kuun puoli välissä hyasintin sipulit kasvamaan,ensimmäistä kertaa.Ostin ikeasta pieniä laseja,joiden pohjalle laitoin vähän vettä.Laitoin jääkaapin alaosaan,tumma pyyhe päälle.En tiedä onnistuuko.Juuria näkyy,osassa enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hyvä merkki, jos juuret ovat lähteneet jo kasvuun : )
   Jääkaapissa on lämpötila juuri sopiva hyasinteille, ja sinne ei edes tule pakkasta. Välillä kannattaa katsoa, että juurilla on vettä, ja sipuli ei saisi kuitenkaan osua veteen.
   Mukavaa jouluhyasintin kasvatusta !

   Poista
 4. Hyasinttien kasvatus onnistui jääkaapissa.Kukinnot ovat vain pienempiä kuin kaupasta ostetuissa.Johtuneeko sitten sipuleiden koosta.Tyttäreni sanoi,että ovat itse kasvatetun näköisiä,persoonallisia:)Sipulini olivat markettisipuleita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että hyasintin kasvatus onnistui jääkaapissakin : ) Minäkin kokeilin sitä monikukallisien hyasintin kanssa ja sekin onnistui. Laitan siitä kuvia tänne vähän myöhemmin, kun nuput aukeavat.
   Hyasinttiin kasvaa paljon kelloja eli muhkea kukkaterttu yleensä vain isosta sipulista. Tosin lajikekin siihen vaikuttaa, ja ehkä myös Hollannin sää sipulin kasvatusaikaan ; )
   Joka tapauksessa itse kasvatettu hyasintti on paljon hienompi ja arvokkaampi kuin kaupasta ostettu... sillä on jo tunnearvoakin. Vaikka olisikin persoonallisen näköinen ; )

   Poista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.