torstai 9. lokakuuta 2014

Amarylliksen eli ritarinkukan sipuli multaan


Näin lokakuussa on yleensä aika istuttaa amarylliksen eli ritarinkukan sipulit. Istutuksesta kukintaan menee aikaa noin 6-10 viikkoa. Kasvatus on super helppoa eli sipuli istutetaan multaan niin, että sipulia jää reilusti näkyviin. Kastellaan ja ruukkua pidetään valoisalla ikkunalla. Uuden amarylliksen sipulin istutusohjeet, klik

Istutusaika ja kuun vaiheet

Hain tänään sipulin postista.... mutta istutuksen taidan siirtää suosiolla ensi viikolle tai lokakuun viimeiselle viikolle. Tänään alkoi vähenevä kuu, mikä ei ole hyvä aika istuspuuhaan.
Tiistaina 14.10. on ratataso laskeva ja kukkapäivä, joten tähtään istuttamisen sille päivälle... ihan jo testatakseni toimisiko se, vaikka onkin vähenevä kuu : )Vanhat amaryllikset

Osa vanhoista amarylliksistä on jo kellarissa. Parvekkeella on muutama, jotka eivät meinaa millään lähteä lakastuttamaan lehtiään. Ne on kohta pakko siirtää pelargonien talvetushuoneeseen. 

Sitten on tämä kuvassa näkyvä miniamaryllis, joka vain kasvattaa lisää lehtiä. Sillä on kyllä ihan omanlainen rytmi. Taustalla on kriinumi, joka nyt teki upeat uudet lehdet, kun sain häädettyä siitä ripsiäiset. Senkin pitäisi jo mennä lepotilaan. Hankalia nämä muutamat... kun ei oikein henno pakottaa niitä lepotilaan ; )

Ohjeet amaryllisten vuotuiseen hoitoon  vanhasta postauksesta Amaryllisten eli ritarinkukkien hoito, klik

Sain postissa tulleen amarylliksen sipulin Korpikangas Siemen-Fröltä näiden blogijuttujen tekoon. Kiitos jälleen heille avusta : )

Edit - joulukielot

Vieläkin annan kielon juurien kasvaa pihalla... maa ei jäädy vielä pitkään aikaan sääennusteen mukaan.

Aurinkoisin terveisin,
Sari


7 kommenttia:

 1. Tulppaanin sipulit on vielä istuttamatta, pakko varmaan tehdä ensi viikolla. Nyt pitäisi löytää mehevä amarylliksen sipuli ja kokeilla itse kasvatettua joulukukkaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on vielä tulppaanin sipulit istuttamatta ja ajattelin ostaa lisää narsissejakin, siis pihalle. Istutuspuuhan jätän suosilla lokakuun viimeiselle viikolle, kun kuun vaihekin on silloin taas suotuisa.
   Itsekasvatetussa jouluamarylliksessä on todellista joulun taikaa ; )

   Poista
 2. Täytyis varmaan mennä ostoksille...

  VastaaPoista
 3. Minulla on myös amarylliksiä, jotka eivät suostu levolle, lehdet ovat vihreät. Muutaman kerran ovat kukkineet pääsiäisenä.

  VastaaPoista
 4. pioni - mene ihmeessä ; ) Tänä vuonna on paljon erilaisia lajikkeita myynnissä, verrattuna viime vuoteen. Taidan ehkä vielä ostaa yhden erikoisemman amarylliksen... tosin noita vanhoja on jo sen verran, että säilytystilat käy vähän ahtaaksi ; )

  Sussi - Amaryllikset ovatkin todellisia yksilöitä. Eivät yhtään käyttäydy samalla tavalla massana ; )
  Ajattelin kokeilla yhden amarylliksen kastelun jatkamista normaalisti. Saa nähdä, miten se sitten käyttäytyy. Olen saanut vanhat sipulit kukkimaan vasta lepokauden jälkeen, joten tuskin se ainakaan kukkii.
  Tänä kesänä muutama amaryllis meni lepoon jo kesällä eli niistä voi jokin vaikka kukkia jo jouluna. Muuten ne minullakin kukkivat vasta kevätpuolella : )

  VastaaPoista
 5. Hurmaavaa! Amarylliksen sipuleita! Ihanaa!
  Tunnen jo mullan tuoksun ja sen pehmeyden sormissasi!
  Jaa...taidan lähteä väsäämään vaikka kranssin oliivin oksista porttiin...
  Nauti joulun odotuksesta ja unelmoinnista! Lämpöä korillinen vielä täältä Hibiscuksen katveesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hetki sitten tutkin vanhoja joulukoristeita ja nauhoja ja adventtinumeroita... kyllä tämä joulun odotus on sitten ihanaa aikaa : )
   Ja suuri kiitos korillisesta lämpöä, sillä tänään sitä todella tarvitaan. Ulkona onkin jo tosi kylmä. Taidanpa sytyttää muutaman kynttilän : )
   Oikein ihanaa lokakuun jatkoa sinulle !

   Poista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.