maanantai 1. joulukuuta 2014

1. luukku - Hyasintti tonnikalapurkissa


Muistatte ehkä nämä hyasintit, joista toisella oli iso sipuli ja toisella pieni. Istutin ne tonnikalapurkkeihin, kun niiden ruukut olivat aika tylsän näköiset ; )Istutusohje:

Purkista on otettu kansi pois, ja tietysti syöty tonnikala. Sitten se pestään ja pohjalle laitetaan hieman multaa. Hyasinteiltä otetaan ruukku pois ja varovasti poistetaan multaa juurien seasta. Sitten ne istutetaan purkkeihin ja juuret peitetään mullalla. Lopuksi kastellaan hieman pienellä vesimäärälllä.
Kuvasta näkyy hyvin, mikä ero pienen sipulin ja suuren sipulin kukkatertussa on.

Hyasintin hoito-ohjeet:

Hyasinttia (Hyacinthus orientalis) kastellaan hyvin vähän, multa ei saa kuitenkaan koskaan kokonaan kuivua. Kukinta kestää pidempään viileässä, ja siksi sen voi yöksi siirtää vaikka jääkaappiin ; )
Kukkineet hyasintit kannatta säilyttää ja istuttaa ne keväällä pihalle.


Historiaa - hyasintti on kotoisin Turkista eli Välimeren itäiseltä alueelta. Sitä on kasvatettu ja arvostettu paljon  Euroopassa jo 1500-luvulla. 1700-luvun puolivälissä eri lajikkeita oli yli 500, joista löytyi keltaisia, valkoisia, punaisia ja purppuraisia. Myös puolikerrottuja kukkia on ollut. En ole sellaisia koskaan nähnyt, miltäköhän ne näyttävät?
Suomessa on löydetty mainintoja hyasintista 1600-luvun lopulta Turusta. Joulukukaksi se alkoi meillä yleistyä vasta 1900-luvun alussa.  
Vaativuus - helppo
Ekologisuus - kukkii lyhyen aikaa sisällä. Pihalla hyasintti on monivuotinen kevätkukkija, lämpimällä paikalla. Sipulit viljellään Hollannissa, josta ne tuodaan Suomeen kasvihuoneviljelijöille. Suurin osa joulun hyasinteista on kasvatettu kukkiviksi täällä Suomessa.
Myrkyllisyys - hyasintti on lievästi myrkyllinen eli pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita
Tuoksu - tuoksuu voimakkaasti

Aurinkoisin terveisin,

Sari


11 kommenttia:

 1. Onpa kätevä istutustapa :D voisin itsekkin kokeilla :)

  VastaaPoista
 2. Minkä värinen Hyasintti on muuten lievästi allergiselle hyvä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki värit tuoksuvat voimakkaasti. Jotkin lajikkeet vähän miedommim kuin toiset. Tuoksu voi olla allergiselle hankala asia, tosin monet astmaatikot kestävät hyasintin tuoksua täysin ongelmitta.

   Poista
 3. Ihanaa, joulukalenterisi aloitti ♥ Kiitos. Hienot säilykerasiat :)

  VastaaPoista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommenteista !
  Tonnikalapurkit oli yllättävän kauniin väriset... ihan säälitti heittää niitä roskiin. Näin hyasinttiruukkkuina ne pääsevät kivasti esille ; )

  VastaaPoista
 6. Hienot kierrätysruukut ja samanlaisilla ruukuilla noista tuli yhteenkuluva kokonaisuus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttää tosiaan kokonaisuudelta... verrattuna niihin erilaisiin ostoruukkuihin. Nyt näkyy myös hyvin sipulien kokoero : )

   Poista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.