lauantai 13. joulukuuta 2014

13. luukku - Mitä kuuluu itse kasvatetuille joulukukille

Näin kun jouluaattoon on aikaa vielä puolitoista viikkoa, laitanpa tänne kuulumisia itse kasvatettuista joulukukista. Super ihana ritarinkukka eli amaryllis lajikenimeltään `Nymph` on avannut ensimmäisen kukkansa. Oih, miten kaunis !


Sen kukkavarsi on pysynyt kivan matalana, kun olen nyt ollut tosi tarkka kastelun kanssa ja pitänyt sitä valoisalla paikalla.

Toinen nuppuvarsi pilkistää vielä sipulista aika pienenä. Tietää pitkää kukinta-aikaa : )
Sain tämän sipulin Korpikangas Siemen-Fröltä blogijuttujen tekoon. Kiitos heille ihanasta amarylliksestä !

Tätä hyasinttimaljakkoa olen pitänyt ulkona ja viileässä huoneessa, jotta se ei ihan vielä kukkisi. Kertaakaan ei ole tarvinnut vaihtaa maljakon vettä. Tämä sipuli kasvoi todella nopeasti nupulliseksi. Kaikki aiemmat ovat olleet paljon hitaampia.


Monikukkainen hyasintti näyttää tältä. Jännityksellä odotan, miten se lähtee kasvuun. Tämä ruukku on ollut koko ajan jääkaapissa, ihan kokeilumielessä.

Kielot vähän huolestuttavat, nimittäin silmut ovat kasvaneet vain millin verran. Ei taida tulla joulukieloja, vaan uudenvuodenkielot. Ihania nekin !
Edit - nyt aamulla huomasin yhdessä kieloruukussa jo sentin mittaiset alut, jee ! Kun kasvu pääsee vain alkuun, niin jatko onkin nopeaa.

Ensi joulun suunnittelua...

Ja taas, kuten joka joulukuussa tähän aikaan... vähän harmittaa, etten sittenkin hankkinut tasetin sipuleita. Nyt pitää jo kirjoittaa ensi vuoden kalenterin syyskuulle, mitä joulukukkia olisi kiva kasvattaa itse. Nimittäin silloin syyskuussa kun on aika ostaa sipulit, ei enää muista joulun aikaa ; )

Lumisin terveisin,
Sari

12 kommenttia:

 1. Ihana ama. :) Miun taseteista viimeiset hehkuvat maljakossa. Olin liian ajoissa. Oli ne hauskoja tuttavuuksia mutta veivät pienissä tiloissa aika paljon tilaa. :) Mie kokeilen kuivattaa ne ja katson kuin pärjäävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tasetit on kyllä ihania, vaikka tuoksu voikin olla joillekin vähän liian voimakas.
   Kerro sitten, miten sait ne menestymään. Itse kerran säästin sipulit joululta kellariin, ja kevätsiivouksessa otin ruukut parvekkeelle ja kastelin ne. Ne tekivät hyvät lehdet, mutta unohdin kastella ruukkuja. Myöhemmin huomasin, että siellä oli ollut nupun alkujakin, jotka tietysti kuivuvat veden puutteesta. Tasetti ei nimittäin pidä kuivahtamisesta, se tuli todistettua ; )

   Poista
 2. Upea amaryllis! Ja edelleen ihailen tuota hyasinttimaljakkoa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tämä amaryllis on upea, melkein yhtä suloisen ihana kuin kerrottu valkoinen ; )
   Kohta kun alennusmyynnit alkavat, kannattaa pitää silmät auki... hyasinttimaljakoita voi olla alennuksessa sisustusliikkeissä ja kukka/puutarhamyymälöissä. Itse aion etsiskellä taas amaryllismaljakkoa, sitä kun en ole vieläkään löytänyt.

   Poista
 3. Onpa kaunis amaryllis, vaikkei olekaan valkoinen;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin... vaikkei olekaan se ihana kerrottu valkoinen ; )

   Poista
 4. Hei empä tiennytkään että amarylliksillekin on oma maljakkonsa! Kumpa vain olisi noita puutarhaliikkeitä lähellä, tulee niin harvoin poikettua kehä III:en sisällä. Keväällä olen päättänyt vierailla Turussa ja Kauppilassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä amarylliksillekin on oma maljakkonsa. Niitä on vähän erimallisia, mutta juuri amarylliksen kasvatukseen toimivia.
   Sehän se vähän minullakin on, että puutarhaliikkeitä ei ole tässä lähellä, vaan aina pitää lähteä ajan kanssa pidemmälle. Turku onkin todellinen puutarhakaupunki, siis puutarhaharrastajien kaupunki. Siellä oli viime keväänäkin kaksi puutarhamessua. Se kertoo jo paljon : )

   Poista
 5. Aivan upea amaryllis! Onneksi olkoon!
  Onkos tosissaan amarylliksille omia maljakoita? Vai pitääkö katsoa sillä silmällä muita tuunauskelpoisia astioita? Piilotin pohdintaani aiheesta aiemmin tuonne "Joulukukat kasvavat ..." -juttusi kommentteihin. Omat preparoimattomat monikukkaiset hyasinttini ovat vielä pygmimallia, mutta kahdessa viikossa jo avanneet ekat kukkansa ja tuoksu jo tuntuu. Olen jouduttanut kehitystä nostamalla ne yöksi lämmittelemään leivinuunin päälle - mielenkiintoista on myös tuo jääkaappikokeilu! :) Onko jääkaappiruukku pussissa ja multa kuivahkona?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä amarylliksille on omia maljakoita. Maljakon yläosan muoto on juuri amarylliksen sipulille sopiva... sellainen on amaryllismaljakko.
   Muistan kommenttisi, vastaankin siihen... heti kun nämä syys/joulukiireet hellittävät. Siis pikapuoliin ; )
   Sipulikukat ovat tosi mielenkiintoisia kasvatettavia. Niiden kasvuun kun vaikuttaa sipulin kasvatusmaan sääolot, sekä nyt kotona kasvupaikan lämpötila ja kastelu. Olen pitänyt tuota monikukallisen hyasintin ruukkua ihan sellaisenaan jääkaapissa, sen voisi kyllä laittaa pussiinkin, mutta sitä pystyy seuraamaan paremmin ilman pussia. Multaa olen kastellut kerran hieman, ettei se kuivu liikaa.
   Jääkaappiolot ovat nimittäin aika samat kuin kellarissa. Kellarissa olevia narsissi-, tulppaani- ja ymsruukkuja olen myös joutunut kastelemaan jo kerran. Ne sitten kukkivat keväämmällä... mistä laitankin Sarin puutarhat -blogiini taas juttua.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Niin minustakin. Minulla oli tätä lajiketta jo viime talvenakin, ja se oli niin ihana.... että nyt oli pakko saada sellainen uudelleen. Viime vuotinen sipuli on kyllä tallella, mutta se käyttäytyi ihan omapäisesti, ja on nyt vasta menossa lepoon. Saa nähdä, miten tämä päättää toimia ; )

   Poista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.