tiistai 2. joulukuuta 2014

2. luukku - Pieni ruukkuhavu


Joulun aikaan moni ostaa pieniä ruukkuhavuja kotiin. Välillä ne korvaavat jopa joulukuusen. Huoneenlämmössä ne kuivuvat helposti ja osa menee nopeasti rumaksi... yksi niksi ongelmaan voi olla.Havukasvi kannattaa istuttaa isompaan ruukkuun, niin kastelu on helpompaa. Otin tältä kiinankatajalta ruukun pois ja juuristo näytti tältä. Ei siis mikään ihme, jos multa kuivuu nopeasti.
Istutin katajan isoon kangasruukkuun ja vein sen parvekkeelle... Pieni havupuu parvekkeelle -postaus Sarin puutarhat -blogissa

Joulusypressien ja ruukkuhavujen hoito-ohjeet:

Sypressejä ja muita ruukkuhavuja kastellaan säännöllisesti ja usein. Jos multa pääsee kuivumaan, neulaset kuivuvat heti. Hyvä paikka niille on valoisa ja viileä kohta. Huoneenlämmössäkin ne saattavat mennä, mutteivät patterin eikä takan vieressä. Mitä lämpimämpi paikka, sitä enemmän joutuu kastelemaan.  Joulusypressiä voi myös sumutella vedellä.

Historiaa - ruukkuhavut ovat aika uusia joulukasveja
Vaativuus - helppoja, kunhan löytää viileän paikan niille ja muistaa kastella
Ekologisuus - kasvit viljellään ulkomailla. Osa ruukkuhavuista säilyy hyvin ja on monivuotisia, kunhan muistaa kastella niitä ja kasvupaikka on hyvä.
Myrkyllisyys - joulusypressit eivät ole myrkyllisiä.
Tuoksu - tuoksuu hieman.

Mukavaa illan jatkoa !
Terkuin Sari

16 kommenttia:

 1. Hei Sari, löysin blogisi kun etsin hernesypressin hoito-ohjeita. Ihastuin sypressiin kukkakaupassa niin että unohdin kysellä miten hoidan sitä. Sattumalta päädyin blogiisi, ja hyvä niin koska blogistasi löytyi oikein hyvät ohjeet ja vinkit. En ole mikään viherpeukalo mutta höyrähdän aina joulunaikaan kaikkiin ihaniin jouluistutuksiin ja kukkiin. Orkideat ovat suosikkejani mutta talven pimeydessä en saa niitä kukkimaan pitkään.. lisävalaistuksella saisin kukinnan jatkumaan monta kuukautta. Osaatko neuvoa millainen valaisin kannattaisi hankkia kukkiville kukille? Eräs orkideamyyjä neuvoi hankkimaan loisteputken, eikä mitään ns.kukkalamppua.
  Toinen asia jonka olen kuullut on että jotkin kukat eivät viihdy joulukuusen läheisyydessä. Pitääköhän tällainen tieto paikkansa?

  Kiitos hyvästä blogista ja ihanista kuvista!!

  Kaunista joulun odotusta myös sinne ��

  Yt. Minni-hiiri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta palautteesta : ) On kiva kuulla, että blogista on hyötyäkin, ja palaute kannustaa jatkamaan blogin pitämistä.
   Kukkavaloja on myynnissä eri tehoisia ja laatuisia... loisteputkina ja tavalliseen valaisimeen sopivina ns.hehkulamppuina. Sininen valo kasvattaa lehtiä ja punainen valo (spektrin aallonpituus) kukittaa eli kumpaakin on hyvä olla. Hyviä kukkavaloja kannattaa kysellä isoista valaisinliikkeistä ja isoista puutarhamyymälöistä, tai ehkä varmimmin nettikaupoista. Tähän asiaan palaan ehkä Sarin puutarhat -blogissa.
   Joulukuuseesta lähtee etyleeniä, mikä kehittää kukkia nopeammin eli kukat kestävät vähän lyhyemmän aikaa. Omenista taitaa lähteä vielä enemmän etyleeniä. Onko sillä käytännössä suurta merkitystä... niin siitä en ole kuullut.
   Hyvää joulun odotusta sinullekin !

   Poista
 2. Onko sulla Joulutähtiä? Jos on niin olisi kiva kuulla mitä niille kuuluu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime joulun joulutähdet olen heittänyt aikaa sitten kompostiin. Yleensä saan ainakin yhden pysymään hengissä pitkään, mutta ne eivät näytä kovin kauniilta, koska en voi pitää niitä ikkunalla. Minulla on ongelmana ikkunoista tuleva veto, mikä on haitaksi näille kylmän ja vedon aroille kasveille.
   Oikeastaan ihan hyväkin asia... siten saan tilaa kevään kylvöastioille ; )

   Poista
 3. Pienet ruukkuhavut tuovat kuusen lisäksi kotiin jouluista tunnelmaa ja eivät välttämättä paljon koristeita oksilleen kaipaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, näin joulun aikaan pienet havut lisäävät kivasti joulutunnelmaa pelkällä vihreydellään. Itse vihreys on jo kaunista, etenkin kun ulkona vihreää on aika vähän ; )

   Poista
 4. Juuri tänään ostin pienen sypressin ja mietin kuinka hoidan sitä ja taas kerran saan suoraan sinulta vastauksen. Kiitos ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas kiva kuulla, että postauksesta oli heti jotain hyötyä ; ) Jos joulusypressiä hoitaa hyvin ja huolella, se voi pysyä hengissä kevääseen asti. Ja sitten sen voikin istuttaa vaikka pihalle. Tosin vain eteläisessä Suomessa se voi talvehtia suojaisella paikalla.

   Poista
 5. Pikkuhavu on tosiaan hyvä korvike isolle joulukuuselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieni ruukkuhavu mahtuu pieneenkin asuntoon, vaikka pöydälle. Tosin viihtyäkseen pidempään se vaatii valoisan paikan. Ja jos näin lämpimät kelit jatkuvat, niin suurin osa ruukkuhavuista pärjää hyvin parvekkeella ja etenkin lasitetuilla parvekkeilla, siis täällä eteläisessä Suomessa ; )

   Poista
 6. Ostin tänään Plantagenistä Joulutähden ja tein siitä tekstin blogiini lihikset00.blogspot.fi :) voit käydä katsomassa tekstin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin kävin hakemassa joulutähden tiistaina. Vielä en ole ehtinyt laittaa siitä juttua, mutta kohta puoliin. Joulutähti taitaa olla muuten ainut joulukukista, jota on vain joulun aikaan myynnissä.

   Poista
  2. Minkä värisen Joulutähden ostit?

   Poista
  3. Sain aika ihanan valkoisen monilatvaisen jolutähden. Laitan siitä jutun tänne Joulukalenteriin ehkäpä tänään : )

   Poista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.