keskiviikko 3. joulukuuta 2014

3. luukku - Kastellakko vai ei...


Usein kuulee sanottavan, että sipulikukkia ei tarvitse kastella, koska niilla on kaikki tarvittava sipulissa. Siis kastellakko amaryllistä ja hyasinttiä vai ei ?

Lehtien kärjet ovat kellastuneet kesken kukinnan....

... ja kukatkin ovat selvästi kärsineet. Näin käy kun jättää hyasintit kokonaan kastelematta.

Eli sipulikukkia pitää kastella, mutta hyvin pienellä vesimäärälllä. Kun hyasinttiä kastelee, ei mullan tarvitse kastua kokonaan. Mitä lämpimämpi paikka, sitä useammin joutuu kastelemaan. Jos hyasintin juurista on pesty multa pois, se lisää kastelun tarvetta. Ja jos kaikki juuretkin leikataaan pois, todennäköisesti osa kukista ei jaksa avautua huoneenlämmössä.... sitä en ole kylläkään hennonnut kokeilla ; )

Amarylliksen eli ritarinkukan kastelussa on sama logiikka. Olen joskus kuullut ohjeen, että amaryllikselle kannattaa antaa vain kaksi ruokalusikallista vettä kerran viikossa. Tietenkin mm. huoneenlämpö vaikuttaa asiaan.
Sain näin upean amarylliksen, joka oli kukkakaupassa koristeltu aika kivasti. Nyt on pakko purkaa koristelut, jotta pääsee kastelemaan multaa....


Jouluterveisin Sari


PS. Otin jo joulukieloruukut sisälle komeroon.

10 kommenttia:

 1. Tätä asiaa olen taas pohtinut ja annoin amaryllikselle tilkan juotavaa. Hyasintit pärjäävät paremmin, sillä ne ovat vielä viileässä. Joka vuosi näitä sipulikukkia tulee hoideltua ja aina homma tuntuu konstikkaalta. Kiitos taas vinkeistä ja uskon vahvistuksesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu välillä tosiaan konstikkaalta kastella näitä kukkivia sipulikukkia... niille kun pitäisi antaa vettä käsittämättömän vähän, siis jos vertaa muihin sisäkukkiin ; )
   Kukinnan jälkeen kastelua kannattaa sitten lisätä, ja aloittaa lannoitus. Etenkin jos aikoo säilyttää sipulit ja kukittaa ne uudelleen.

   Poista
 2. Kivannäköisesti pakattu amaryllis, eivät tosin ole ottaneet tuota kastelu huomioon;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin kauniisti pakattu amaryllis on kiva ostaa lahjaksi, tai vaikka kotiinkin. Näyttää jo nupullisena hienolta. Kun kukat aukeavat... raaskii tuon paperin ottaa jo pois ; )

   Poista
 3. Hmm. Mulla on amarylliksen varret aina hujopit (ovat kaakkoisikkunalla), joten taidan kastella liikaa.

  Onkohan sama ongelma perhosamarylliksen kanssa, kun se on jotenkin kituvan oloinen ja säännöllisin väliajoin siihen iskee ripsiäiset ja pudottaa lehtensä. Sitten ne taas kasvaa pudotakseen jälleen. Olen yrittänyt lisätä kastelua, kun ripsiäiset kai usein viihtyvät kuivassa, mutta ehkäpä kuitenkin kastelen liikaa.

  Jos sen meno ei tuosta parane, niin se taitaa saada kyytiä, jos vain kykenen... (on vaan ripsiäiskasvattamo, josta leviää muuallekin sitten)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkivaa amaryllistä kannattaa kastella todella kohtuudella, eli ehkäpä olet antanut vähän liikaa vettä. Kun kukinta on ohi ja lehdet alkavat kasvaa, kastelua lisätään... ja aloitetaan lannoitus.
   Perhosamarylliksestä kannattaa häätää ripsiäiset, sillä se kärsii niistä. Sain häädettyä kriinumista ja perhosamarylliksestä ne Provado Care -puikoilla. Ne painetaan multaan. Toimi todella hyvin. Ripsiäiset viihtyvät kuivassa huoneilmassa, ja tosiaan leviävät helposti muihin kasveihin.
   Olen ymmärtänyt niin, että perhosamaryllistä pitää kastella enemmän kuin tavallisia amaryllistä. Sen hoidon niksejä vielä itsekin opettelen ; )

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta. Olen laittanutkin perhosamaryllikeen noita puikkoja jaa saan hetkeksi ripsiäiset pois, mutta vähintään puolen vuoden, vuoden sisään ne taas tulee. Aina se pudottaa lehdet sitten, kun juuri olin saanut sen toipumaan. Täytynee laittaa tabletteja säännöllisesti sille. Ehkä lisäksi istutan sen keväällä uudelleen, jos sillä on liian tiivis multa.

   En muuten ole nähnyt noita provado-puikkoja enää kaupoissa. Onko ne kadonneet kokonaan myynnistä (tuliko EU:ssa jotain pyretriinirajoituksia vaikka pyretriini + rypsiöljy spraytä kyllä oli kaupan hyllyssä)?

   Poista
  3. Jos ripsiäiset tulevat puolen vuoden kuluttua jo takaisin perhosamaryllikseesi, olisikohan ripsiäisiä jossain toisessa kasvissa majailemassa. Kannattaa tutkia kaikki kasvit ja torjua ötökät, että ne saa totaalisesti ja kerralla pois.
   Ja heti kun huomaa ekat ripsiäisten vioitusjäljet, kannattaa laittaa Provado-puikot huolella ohjeen mukaan. Niitä on nimittäin nyt taas saatavilla :)

   Poista
  4. Olen kaikki kasvit aina tutkinutkin ja suihkuttanut kylppärissä vedellä ja/tai toluliuoksellla tai uppokastellut ruukkua jonkina aikaa ja laittanut puikot. Sumuttelenkin välillä, näin talvella yritän muistaa tehdä sitä säännöllisesti. Ja kastella kuun mukaan :) Perhosamarylliksen lisäksi niitä on myös helposti fiikuksissa ja flamingokukassa.

   Meillä ei lähikaupoissa ja marketeissa ole provadoja näkynyt, mutta täytyy tehdä etsintäkierros, nyt kun tiedän, että niitä voi löytää jostain.

   Poista
  5. Tolua ei enää suositella luomu torjunta-aineeksi, sillä sitä ei olekaan tutkittu torjunta-aineena. Sen sijaan kannattaa käyttää pyretriinipohjaisia torjunta-aineita. Ne tehoavat hyvin ötököihin, ja ovat luomua, jos niissä ei ole muita aineita. Niitä löytyy myös tiivisteenä eli itse saa laimentaa sumutinpullon veteen.
   Varmaankin joulun jälkeen, Provado -puikot taas mahtuvat markettien valikoimiin ; ) Meillä niitä kuulemaa on ihan rautakaupan puutarhaosastollakin.
   Toivottavasti saat ötökät hävitettyä!

   Poista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.