torstai 4. joulukuuta 2014

4. luukku - Havuköynnös kuusen oksista

Tänään tein kuusen oksista havuköynnöksen portaiden kaiteeseen, ihan ensimmäistä kertaa. Homma sujui sutjakkaasti, kun "puutarha-apulainen" leikkasi havut sopivan mittaisiksi ja sitomisen sai tehdä paljain käsin sisällä lämpimässä. Harvemmin sitä muuten tulee otettua kottikärryjä keittiönpöydän ääreen ; )

Ensin leikkasin kaiteen pituisen pätkän narua. Laitoin narun kaksinkerroin, jotta se on vähän paksumpi. Asettelin narun päähän pari havun pätkää ja kiepautin metallilangalla ne kiinni naruun. Seuraavat havut latoin limittäin edellisten päälle ja taas kiedoin metallilangalla ne kiinni. Näin sidoskohta jää aina seuraavien havujen alle piiloon.Metallilankaa vedetään tosi tiukasti ja pariin kertaan havunipun ympäri, niin havut pysyvät paikallaan. Puolassa oleva metallilanka on kätevä tässä hommassa. Lanka katkaistaa vasta, kun köynnös on valmis. 


Havuköynnöksestä tuli tosi hieno ! Laitettiin siihen heti samantien pienet led-valot tuikkimaan. Kuvassa maassa ei ole lunta, vaan huurretta : )

Naapurustossa kaadettiin juuri sopivasti isot pihakuuset ja saatiin hakea havut sieltä, kätevästi kottikärryillä. Kävi kyllä hyvä tuuri noiden havujen kanssa, sillä näin paljoa ei oltaisi raaskittu hakea mökin kuusista. Kiitos vielä kerran Pirjo havuista !


Havuntuoksuisin terveisin, 
Sari

10 kommenttia:

 1. Upea havuköynnös. Itsekkin olen joskus tehnyt köynnöksen köysipohjaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aidoista kuusen havuista tehty köynnös on tosi jouluinen. Olin jo useamman vuoden haaveillut siitä.... mutta kuusen oksat aina puuttuivat ; )

   Poista
 2. Pidän mielessä, jos tulee mieleen tehdä kaiteisiin :)
  Mukavaa torstaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Havuköynnös on yllättävän nopea tehdä. Meillä meni aikaa siihen ehkä vajaa tunti tai jopa puoli tuntia. En älynyt katsoa kelloa, moneltako aloitin ; )
   Hyvää viikonloppua sinullekin !

   Poista
 3. Kiitos selkeistä ohjeista! Olemme ajatelleet kokeilla tuollaisen tekemistä. Osaatko sanoa, mahtaako pysyä kauan hyvänä ja varistaako neulasia? Paikallisen K-kaupan ovenpieliin on jo pari viikkoa sitten laitettu havuköynnökset ihan oikeista havuista ja ei vielä näy neulasia maassa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Havuköynnös pysyy kauan hyvänä, kun se on ulkona. Todennäköisesti neulaset alkavat varista vasta kevään korvilla. Ja jos ulkona olisi pakkasta koko ajan, köynnös kestäisi paljon pidempään.
   Sisällä sen sijaan neulaset alkaisivat nopeasti varista, koska siellä on liian lämmintä.
   Suositten aitoa havuköynnöstä, jos vaan saa hankittua jostain paljon havuja : )

   Poista
  2. Kiitos neuvoista! Meillä riittää metsää, joten taitaa olla edessä havujen noutokeikka viikonloppuna :)

   Poista
  3. Oi teitä onnekkaita, kun teillä on omaa metsää !
   Mukavaa viikonloppua : )

   Poista
 4. Just mietin että laitanko narua vai köyttä, johon sidon havuja! Haluan köynnöksen terassin pylväiden väliin, toivottavasti saan sen viikonlopulla tehtyä.
  Pienikin kerros lunta valaisee koko maailman! Ihanaa, kun voi laittaa valoja sisälle ja ulos. Tulee jo ihan jouluinen tunnelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Köysi voi muuten tehdä havuköynnöksestä liian painavan, tai turhan painavan. Tätäkin köynnöstä kun ripustettiin paikalleen, niin siinä huomasin, että jos se olisi ollut painavampi, sitä olisi ollut hankala saada pysymään paikallaan.
   Parhaillaan satelee lunta, ja voi että miten ihanan jouluinen tunnelma siitä tulee. Meillä on siis sadellut vettä tätä ennen ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.