perjantai 5. joulukuuta 2014

5. luukku - Juhlava valkoinen joulutähti

Valkoinen iso joulutähti on todella juhlava ihan sellaisenaan. Huomaan vuosien myötä alkaneeni pitää enemmän joulutähdestä, siis tästä valkoisesta. Näitäkin on eri lajikkeita ja tietysti kokoluokkia. Tämä minun on monilatvainen L-koko. Lehdistö on niin hyvä, ettei ruukkua edes näy : )


Joulutähteä ostettaessa kannattaa valita sellainen yksiklö, jolla on värikkäiden lehtien keskellä kukkapallukat tallella. Joulutähden oikeat kukat ovat siis näin vaatimattoman näköisia. 
Kotimaiset joulutähdet ovatkin parhaita, koska ne saadaan nopeasti viljelmiltä kauppoihin. Tämä minun valkoinen joulutähti on viljelty Turussa, Huiskulan puutarhalla. Sain sen heiltä blogijuttujen tekoon, mistä sydämellinen kiitos heille!

Muuten..., myytävistä joulutähdistä valkoisia on 27% ja punaisia 68%. Ja Suomessa joulutähtiä viljellään 1,9 miljoonaa kappaletta, ja koko Euroopassa  115 miljoonaa... joulutähti taitaa olla joulukukista se ykkönen ; )

Joulutähti oli pakattuna muovipussiin, jossa oli hoito-ohjeet. Huomatkaa tuo lämpötila... joulutähti viihtyy parhaiten 18-25 asteessa ! Kun kuljettaa joulutähteä kotiin, se täytyy muistaa pakata hyvin... ja erityisen hyvin, jos on kova pakkanen ; )

Joulutähden hoito-ohjeet:

Joulutähti ( Euphorbia pulcherrima) viihtyy valoisalla ja vedottomalla paikalla. Tavallinen huoneenlämpö on sille paras, sillä jo alle 18 asteessa se alkaa kärsiä. Joulutähden kylmän ja vedon arkuus on muuten hyvä muistaa, kun kuljettaa sitä ulkona ja autossa, tai kun tuulettaa kotona.
Joulutähteä kastellaan, kun mullan pinta on kevyesti kuivahtanut. On tärkeää kaataa kaikki ylimääräinen vesi suojaruukusta pois.
Uudelleen "kukkimiseen" eli ylälehtien värittymiseen vaaditaan 6-8 viikon pimennysjakso. Valoisa aika saa tällöin olla max 10 tuntia päivässä.


Historiaa - joulutähti on kotoisin Meksikosta ja Keski-Amerikasta. Amerikassa sitä käytettiin joulukukkana jo 1900- luvun alkupuolella. Se yleistyi maailmalla 1960-luvulla uusien matalempien lajikkeiden myötä. Meillä Suomessa joulutähdestä tuli suosittu joulukukka vasta 1970-luvulla.
Vaativuus - helppo
Ekologisuus - hyvässä hoidossa pitkäikäinen kukka, joka muuttuu harrastelijalla viherkasviksi. Suurin osa joulutähdistä on kasvatettu Suomessa eli kuljetusmatka on tällöin lyhyt.
Myrkyllisyys -  paikallisesti ärsyttävä kasvi eli sen kasvineste iholla voi aiheuttaa ihonärsytystä
Tuoksu - ei tuoksu

Mukavaa viikonloppua !

Terkuin Sari

8 kommenttia:

 1. Oi kun ihana :) ja vielä kotimainen jos kerran on Huiskulasta :D tiedätkö muuten onko Plantagenin tähdet kotimaisia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin ihana ! Pienetkin ovat tosi kauniita, jopa ihan pienimmät minitähdet : )
   Tuo joulutähti on tosiaankin kotimainen, viljelty Turussa Huiskulan puutarhalla. Enpä osaa nyt sanoa, onko Plantagenin joulutähdet kotimaisia. Ulkomaiset myymäläketjut myyvät kyllä kotimaistakin, mutta seassa voi olla ulkomaisia kasveja. Tarkkana saa olla ; )

   Poista
 2. Sari, minä ennen pidin joulutähdestä paljonkin, mutta koiruudet ja joulutähdet ovat hieman vaarallinen yhdistelmä. Nyt olen kuitenkin niin hullaantunut princettia joulutähteen, että noudan sellaisen valkoisen ensi viikolla. Olen lytänyt paikan, jossa se voi olla rauhassa ja jos tiputtaa yhden lehden, se putoaa piirongille, ei lattialle. Meillä vilistää joulunaikaan tyttären koiruuksia, joista yksi on vasta vuoden ja haluaa maistaa kaikkea mahdollista.

  Kiitos hoito-ohjeista!

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Princettiat ovatkin kauniita. Minulla on joskus ollut sellaisia, tosin vaalenapunaisina. Niitä ei taideta viljellä Suomessa monellakaan puutarhalla, näin olen ymmärtänyt. Eli meilläpäin myytävät ovat ulkomailta... joten olen nyt jättänyt ne ostamatta. Toivottasti ne yleistyisivät kotimaisinakin : )
   Pentukoirien tai muuten vaan "ahmattien" kanssa kannattaa tosiaan olla tarkkana, etteivät ne pääse popsimaan joulukukkia. Kuulemma joulutähti ei onneksi olisi kovin myrkyllinen koiralle. Se voi ärsyttää suun limakalvoja ja aiheuttaa mahanärsytystä... kuten ihmisillekin. Mutta parempi aina varoa :)

   Poista
 3. Upea valkoinen joulutähti! Tunnelmallista itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen joulutähti sopii hyvin näin itsenäisyyspäivään, on se sen verran juhlallinen kukka.
   Oikein mukavaa itsenäisyyspäivää sinullekin !

   Poista
 4. Onnelan puutarha Vihdissä kasvattaa myös Pricettiaa... ��.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Heillä on näköjään vähittäismyyntiä suoraan puutarhalta... eikä ole kauhean kaukanakaan. Sinne voisi jopa piipathaa : )

   Poista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.