maanantai 8. joulukuuta 2014

8. luukku - Sievä kerrottu ritarinkukka koristeltuna


Löysin tällaisen pienikokoisemman kerrotun ritarinkukan eli amarylliksen meidän torilta. Pakko oli ostaa, on tämä niin ihana.... se vielä tuoksuukin : ) Se kasvoi mustasa muoviruukussa, mikä ei yhtään sointunut yhteen itsekasvatetun amaryllisen saviruukun kanssa. Jotain piti tehdä...

... siispä laitoin saviruukun uudelle amaryllikselle suojaruukuksi. Ja vähän sammalta mullan pinnalle, että muoviruukun reunat jäävät piiloon. Ja lopuksi rusetti koristeeksi. Tosin nuo rusetit väkersin nyt nopeasti, ja ne täytyy tehdä uudelleen kauniimmin. Ruukkujen alla on aluslautaset, ettei kosteus pilaa pöytää.
Tällaisen voisi antaa vaikka lahjaksi : )
 Oikealla on se itsekasvatettu amaryllis, josta aukeaa ensimmäinen kukka huomenna. Sekin on kerrottu, tosin valkopunainen. Siitä kuvia myöhemmin : )

Amarylliksen hoito-ohjeet:

Kukkiva amaryllis eli ritarinkukka (Hippeastrum) viihtyy valoisalla paikalla. Kukinta kestää pidempään viileähkössä huoneessa. Patterin tai takkatulen vieressä kukat lakastuvat nopeasti 
Amaryllistä kastellaan vähän ja mullan pinta saa kuivahtaa ennen kastelua. Ylimääräinen vesi kaadetaan suojaruukusta pois. 
Kukat voivat olla painavat ja kaataa amarylliksen nurin. Kasvin voi laittaa tukevaan suojaruukkuun ja tarvitaessa jopa sitoa varret tukikeppiin.
Amarylliksen jatkohoito ja uudelleen kukittaminen löytyy vanhasta postauksesta Amaryllisten ja ritarinkukkien hoito, klik


Historiaa - amaryllikset ovat kotoisin Etelä- ja Keski-Amerikasta. Niitä kasvatettiin erilaisine muotoineen jo 1700-1800 -lukujen vaihteessa Englannissa.  Meillä Suomessa amarylliksia eli ritarinkukkia on ollut yleisesti saleissa jo 1800-luvun alkupuoliskolla. Tosin sen ajan amaryllikset ovat olleet vähemmän jalostettuja ja pienempi kukallisempia kuin nykyajan amaryllikset. Nykyisin myytävät amaryllikset tulivat meillä joulukukaksi vasta 1970-luvulla.
Vaativuus - helppo
Ekologisuus - hyvässä hoidossa pitkäikäinen viherkasvi, joka voi kukkia joka vuosi. Suurin osa amarylliksista kasvatetaan Suomessa, tosin sipuli on viljelty Hollannissa tai Brasiliassa.
Myrkyllisyys -  amaryllis on lievästi myrkyllinen, mutta pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita
Tuoksu - yleensä eivät tuoksu; kerrottu valkoinen tuoksuu miedosti

Jouluntuoksuisin terveisin,
Sari


10 kommenttia:

 1. Mun Amaryllis alkaa availla ensmmäistä kukkaansa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä amaryllikset on ihania ! Ja se odotus, että eka kukka aukeaisi... siinä on omaa joulun taikaa : )

   Poista
 2. Olen tuota tovin jo katsellut kaupassa, joten pitäsikö sellainenkin valkoisena ostaa, joulukukkaseksi itselle =)
  Jos olet sitä mieltä että on helppo kukkanen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amaryllikset ovat helppoja. Kastellaan vain vähän... kuten 3. luukun postauksessa. Ne eivät ole arkoja kylmälle, ja voivat kasvattaa vielä uuden kukkavanan jonkun ajan päästä.
   Amaryllikset ovat kyllä lemppareitani joulukukista... siis suosittelen ; )

   Poista
 3. Sari, Kuinka monta Amaryllistä sulla on tällä hetkellä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku sanoisi tuohon, että ihan liian monta ; )
   Täytyypä laskea... 3 kukkivaa ja yksi nupullinen sekä yksi jo kukkansa lakastuttanut. Edellisiltä jouluilta säilyneistä: kaksi nupullista, kolme lepotilassa ja kaksi, jossa ei vielä näy nuppua. Niiden lisäksi yksi vanha perhosamaryllis, joka toipuu viime kesän ötökkähyökkäyksestä ja yksi vanha miniamaryllis, joka vasta nyt menee lepotilaan. Ai niin, onhan minulla se "vauva-amaryllis"ruukku eli sain siemenestä kasvatettuja alkuja.
   Ehkä liian monta.... mutta kun ne ovat ympäri asuntoa, ei minusta ollenkaan liian monta ; )

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Niin minustakin, kerrassaan hurmaavia ; )

   Poista
 5. On kyllä todella hieno tämä kerrottu tapaus! Ihanan asetelman olit tehnyt sammalesta, vanhoista ruukuista ja kauniista ruseteista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrotussa valkoisessa amarylliksessä on myös vieno tuoksu. Yleensähän amaryllikset eivät tuoksu.
   Aika helpolla saa vaatimattomastakin nupullisesta amarylliksestä näyttävämmän, ja ihan kotoa löytyvillä materiaaleilla :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.