tiistai 9. joulukuuta 2014

9. luukku - Jouluruusu-asetelman teko

Jouluruusu on super kaunis... niin sen kukat kuin tummanvihreät lehdetkin ! Sain kaksi jouluruusua ja hetken mietin, miten ne saisi tuotua kauniisti esiin. Joten tein niistä jouluasetelman metalliastiaan.

 Yksinkertainen metalliastia ja sammal tuovat upeasti jouluruusun kauneuden esille. Eivät siis kilpaile niiden kanssa. Nämä jouluruusut ovat kotimaisia, viljelty Turussa Huiskulan puutarhalla. Sain ne heiltä blogijuttujen tekoon. Lämmin kiitos taas heille : )
Vein asetelman parvekkeelle havuistutuksen luo.... Jouluruusut parvekkeella, klik

Tällä kertaa en istuttanut jouluruusuja multaan vain annoin niiden olla omissa ruukuissaan. Näin ne on helppo kastella, ja asetelmaa voi vielä muuttaa ennen joulua. Ruukkujen väliin laitoin tyhjän kukkaruukun väärinpäin, jotta sammalta ei kuluisi asetelmaan niin paljoa. 

Minulla on sammalta käytössä nyt aika vähän, sillä en ole ehtinyt mökille sitä hakemaan. Sain onneksi pussillisen sammalta tutulta, jolla on metsää. Sammalta ei saa kerätä metsästä ilman maanomistajan lupaa !

Sammal oli vähän kuivunut sisällä, joten sumutin sitä. Heti näyttää paremmalta : )

Tässä on lähtötilanne... 2 kpl kotimaisia jouluruusuja, metalliastia, ja kuivunutta sammalta. Ai niin, tyhjä ruukku oli vielä näiden lisäksi.

Jouluruusun hoito-ohjeet:

Jouluruusu (Helleborus) viihtyy parhaiten viileässä huoneessa tai viileällä ikkunalla. Kukat lakastuvat nopeasti patterin vieressä ja liian lämpimässä. Se ei myöskään pidä auringon paahteesta.
Jouluruusua kastellaan, kun mullan pinta on kevyesti kuivahtanut. Ylimääräinen vesi kaadetaan lautaselta aina pois. Kuivuudesta kärsivästä jouluruususta kukat ja nuput kuivuvat, muuten jouluruusu kestää kuivahkoakin multaa, viileässä ; )
Lehdet menevät huonoksi talvella, mutta se ei haittaa, sillä jouluruusu kasvattaa heti uudet lehdet tilalle. Ja keväällä kun maa on sulanut ja pakkaset ohi, voi jouluruusun istuttaa pihalle puolivarjoiseen ja multavaan, mutta läpäisevään paikkaan. Se onkin monivuotinen ikivihreä perenna, ainakin täällä eteläisemmässä Suomessa. 

Historiaa - jouluruusu on kotoisin Etelä- ja Keski-Euroopasta. Siitä on jalostettu erilaisia muotoja jo 1800 -luvun jälkipuoliskolla, jolloin se oli Euroopassa suosittu puutarhakasvi. 1900-luvun alussa jouluruusu oli meillä joulukukkana ja 2010-luvulla se tuli uudelleen suosituksi joulukukaksi.
Vaativuus - helppo sopivalla paikalla 
Ekologisuus - kukat kestävät pitkään viileässä paikassa. Pihalle istutettuna se on monivuotinen aikaisin keväällä kukkiva perenna. Tämä turkulainen jouluruusu oli kasvatettu Suomessa eli kuljetusmatka on ollut lyhyt.
Myrkyllisyys - jouluruusu on myrkyllinen, mutta pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita. Vielä kesällä sitä pidettiin vaarallisen myrkyllisenä, joka voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen ja jo pienenkin määrän syöminen voi aiheuttaa oireita. Viimeisin tieto löytyy aina Myrkytystietokeskuksesta !
Tuoksu - ei tuoksu

Jouluterkuin Sari

6 kommenttia:

 1. kaunis, ja ehdottomasti ihana kaukka, koska sen voi istuttaa pihalle keväällä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluruusun voi istuttaa keväällä ulos, heti kun maa on sula. Sitä ei pienet pakkaset haittaa... tosin kukat voivat kärsiä. Mutta joululta säilyneissä jouluruusuissa ei ole enää keväällä kukkia ; )

   Poista
 2. Ihana asetelma :). Kiva kun jouluruusu on yleistynyt kaupoissa. Lämpimät säät ovat saanet jouluruusut kukkimaan pihalla. Ehkä ne eivät kuki sitten keväällä uudestaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Näin jos sen ostaa ajoissa, se on vielä osittain nupussa, ja parvekkeella/viileällä kuistilla se aukeilee pikkuhiljaa. Se hyvä puoli tästä lämpimästä joulukuusta... kuten myös se, että pihalla jouluruusut kukkivat. Tosin meillä ne vasta ovat nupulla.
   Todennäköisesti pihan jouluruusuissa on vielä aukeamattomia nuppuja ja ne kukkivat sitten vasta keväällä. No keväällähän sen sitten näkee : )

   Poista
 3. Suloinen asetelma! Tuo kyllä varmasti jouluntunnun tämä Jouluruusu, ainakin minulle. Joskus saan pidettyä hengissä pihalle asti, mutten aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin juuri tämänlainen jouluruusu tuo heti joulun läheisyyden tunnun : )
   Nämä perinteiset olen saanut hyvin säilymään kevääseen. Joskus olen vienyt sen kellariin, sielläkin pysynyt hengissä. Aina niiltä vanhat lehdet alkavat mennä rumaksi ja hetken kuluttua kasvaa uusia. Sen sijaan lehdettömänä kukkiva kuoli ennen ulos pääsyä, ja toista sellaista en ole kokeillut ... vielä ; )

   Poista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.