keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Aika istuttaa amarylliksen sipulit


Näin lokakuussa on aika istuttaa amaryllisten sipulit. Ne on siitä kivoja kasvatettavia, että niitä voi pitää asuinhuoneessa koko ajan. Ei tarvita siis kellaritilaa. Lisää kuvia Sarin puutarhat -blogissa.

Amarylliksen sipulin istutus:


Amarylliksen tai oikeammalta nimeltään ritarinkukan juuria liotetaan vedessä pari tuntia. Sen jälkeen sipuli istutetaan kukkaruukkuun tavalliseen hiekkaisaan kukkamultaan. Sipulin yläosa tulee jäädä näkyviin. Lopuksi kastellaan multaa ja ruukkua pidetään huoneenlämmössä valoisalla ikkunalla.

Amaryllikselle ei kannata laittaa liian isoa ruukkua, vaan ruukun on hyvä olla suht pieni. Sopiva ruukun koko on sellainen, että sormi mahtuu sipulin ja ruukun reunan väliin.

Ja sitten odotellaan... istutuksesta kukkimiseen voi kestää yleensä 6-10 viikkoa. Multaa kastellaan pienellä vesimäärällä, mikäli mullan pinta on reilusti kuivunut.

Sain kuvan sipulin Korpikangas Siemen-Fröltä. Kiitos heille avusta : )


Syysterveisin Sari

10 kommenttia:

 1. Kyllä aikaa kuluu, minun ensimmäinen ajatus oli, että nyt jo. Sitten käsitin, että lokakuu lähenee loppuaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä joulukukkasipulien istutukset tulevat aina niin yllättävän äkkiä. Tosiaan kohta on jo marraskuu, ja pääsee istuttamaan joulukielotkin, jee... : )

   Poista
 2. Amaryllis on ehdoton joulukukkani ja joka joulu se tuleekin hankittua. Aina kukinnan loputtua säästän sipulin, vakaana aikomuksena kukittaa se seuraavana jouluna uudestaan. No aina se jää tekemättä ja sipuli unohtuu ulos kukkapenkkiin pakkasen armoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pidän amarylliksistä, näistä kirjavista ja valkoisista etenkin. Ja se kerrottu valkoinen amaryllis on kyllä huippu ihana... tunnen melkein sen tuoksun jo nenässäni.
   Olen myös säästänyt sipulit ja kukittanutkin niitä. Kukinta tosin osuu enemmän keväälle kuin joululle. Nyt annoin kaikki vanhat amaryllikset pois, kun piti saada lisää tilaa muille kasveille... ja uusille amarylliksille ; )

   Poista
 3. Laitoin elo-syyskuussa ryllikseni parvekkeelta keittiön roskakaappiin,pimeään.Ei niitä ole kuin kolme.Nyt huomasin,että yhdessä tulossa uusien lehtien alkua ja kolmannessa kukkavanan alku.Kolmas sipuli ei vielä tehnyt mitään.Otin ne kaksi nyt valoon sieltä ja kastelin.Mietin,että vaihdanko mullan.?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kuvaa hyvin, miten yksilöllisesti amaryllikset käyttäytyvät : )
   Yleensä niille vaihdetaan uusi multa, kun aloitetaan kastelu lepokauden jälkeen. Silloinhan niillä ei ole lehtiä ja juuretkin ovat "levossa", joten homma käy tällöin kätevämmin.

   Poista
 4. Minula oli kesäajan kompostin kulmassa viime vuotinen amarylliksen sipuli ja jokin aika sitten istutin multaan.
  Saas nähdä tuleeko mitään, -pieni oli mutta ihan hyvät juuret.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerro ihmeessä, miten sille käy. Amaryllikset on niin uskomattoman yllättäviä ja yksilöllisiä, Joskus ihan ruipelokin jaksaa työntää vielä kukkavarren : )

   Poista
 5. Löysin vielä yhdestä kaapista amarylliksen purkissa :)Olin sen piilottanut ja unohtanut..Kasvun alkua ei ollut,mutta nostin kuitenkin valoon.Nyt reilun viikon jälkeen pientä lehden alkua näkyy sipulin joukosta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa kiva ylläri :)
   Minä istutin tällä viikolla kaksi viimevuotista kellarissa ollutta amaryllista uuteen multaan. Juuret oli tosi vahvat, vaikka ovat olleet ihan ilman kastelua.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.