sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Joulukielojen kasvatus


Tänään kaivoin meidän pihalta kielojen juurakoita ruukkuun. Aika kätevää, kun on oma joulukielojen kasvatuspenkki ; )


Joulukielojen kasvatus:

Ennen kuin maan pinta jäätyy, kaivetaan kielojen juurakot. Niitä saa ottaa vain maanomistajan luvalla. Juurakot istutetaan ruukkuihin. Itse laitoin niille kielopaikan omaa multaa. Lopuksi kastellaan ja ruukut viedään kellariin tai jätetään pihalle viileään.
Vinkki: Pulleista silmuista tulee kukkavana ja laihoista silmuista tulee vain lehdet. Silmu on siis juurakossa, vanhan lehdenjämän suojaamana.
Marraskuun lopulla ruukut nostetaan sisälle pimeään. Versot aloittavat pimeässä kasvun. Kun ne ovat noin 10 cm korkuisia, nostetaan ruukut valoon vihertymään. Sisällä paras lämpötila aluksi olisi 20 astetta. 
Kun kielot ovat hyvässä kasvussa, viileämpi tila jarruttaa niiden pituuskasvua, mutta ei häiritse kukintaa. Lisäksi viileässä kukinta kestää kauemmin : )
Joulukukkien kuulumisia:

Syyskuun lopulla istutetut jouluhyasintit ovat tehneet komeat juuret. Osa tunkee jo ruukun pohjarei'istä. Vielä saa kuitenkin odotella verson alkua.

Lokakuun lopulla istutetusta amarylliksestä pilkottaa jo nuppu... siis 2mm näkyvissä, jee. 
Se kukkii ehkä kuukauden kuluttua. Jännää ;)


Mukavaa joulun odotusta!
Terkuin Sari

8 kommenttia:

 1. Joulukielot olisivat todella ihania, huoks...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ovat... ja ovat muuten yllätävän helppoja. Nytkin nuo ruukut ovat parvekkeella, kun ei ole luvassa kunnon pakkasia. Ja reilun viikon päästä voin jo nostaa ne keittiön komeroon kasvamaan.

   Poista
 2. Ihana seurata joulukielojasi! Niistä tulee varmaan superkeväinen olo. En saa itse koskaan aikaiseksi kaivella pihasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävää kyllä, niistä ei tule laisinkaan keväinen olo, muistaakseni ; )
   Joulukielojen kasvatus on minulla jo muuttunut ihan jouluperinteeksi, joten miellän ne joulun aikaan ihan joulukukaksi. Niissä on jotain tiettyä arvokkuutta ja joulumaista pyhyyttä.... ja niin ihana tuoksu.

   Poista
 3. Onko niiden tuoksu yhtä voimakas kuin kesäisin luonnossa, utelee mökinmuori

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niissä on minusta yhtä voimakas tuoksu kuin kesällä, mutta hyasintit usein peittävät sen. Ja tietysti, jos kieloja on vain muutama kukkavarsi, niistä lähtee miedompi tuoksu kuin isosta kielokimpusta :)
   Jouluna kielon tuoksu on jotenkin juhlavampi. Ehkä siksi, kun niitä ei silloin ole luonnossa.

   Poista
 4. Ihana! Tätä täytyy kokeilla ehdottomasti. Kun vielä muistaisi, missä kohtaa niitä kieloja on tuossa omassa pikku metsikössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta kannattaa kokeilla! Joulukielojen kasvatus on yllättävän helppoa. Pitää vain olla huolellinen kastelussa, ettei multa pääse kuivumaan.
   Onneksi kielopaikalla on kielojen lehtien jämät ja kukkavarret, ja toivottavasti puiden lehdet eivät peitä koko aluetta ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.