keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Jouluhyasinttien sipulit istutettu!Nyt joulun valmistelut on aloitettu, jee! Aina ensimmäisenä minulla on näiden jouluhyasinttien sipuleiden istutus ruukkuihin. Se täytyy tehdä ajoissa, sillä kestää kolmisen kuukautta istutuksesta kukintaan.

HyasinttimaljakkoLaitoin yhden sipulin tähän vanhaan hyasinttimaljakkoon. Kuten kuvasta näkyy vesi ei osu sipuliin. Hyvä niksi estää veden pilaantuminen, on laittaa veteen pala hiiltä. Ja kuin tilauksesta, lehtipuuhiiltä löytyi Orkidea kasvualusta -pakkauksesta. Vähän aikaa sittenhän vaihdoin orkideoille kasvualustan.
Taidanpa hankkia lisää näitä hyasinttimaljakoita. Niissä juuret tulevat kauniisti esiin.... sitten kun juuret ovat kasvaneet :)

Monikukallinen hyasintti


Vasemman puoleinen sipuli on monikukallisen hyasintin sipuli ja oikeanpuoleinen tavallisen hyasintin. Monikukallisen hyasintin sipulin istuttamisessakin on oma niksinsä. Sen alapuoli on hieman kuopalla ja se kannattaa täyttää huolellisesti mullalla. Jos sipulin alaosa ei osu tiiviisti multaan, se ei kuki runsaasti. Näinhän minulla kävi ekan monikukallisen sipulin kanssa eli näin sitä oppii tekemällä.

Hyasinttien kasvatus eli hyötö jouluksi

Istuta hyasintin sipuli multaan niin, että sipulin yläosa jää selvästi näkyviin. Multa kastellaan ja ruukku viedään pimeään ja viileään (noin 7-10 astetta) vaikka kellariin tai kylmiöön.
Välillä kannattaa käydä katsomassa sipuleita. Jos multa näyttää kuivalta, sitä kastellaan pienellä vesimäärällä.
Sipuli on kellarioloissa noin 9 viikkoa. Kun sipulista kasvava uusi alku on 3-5 cm pitkä, ruukku otetaan valoon huoneenlämpöön. Edelleen kastellaan vain hyvin vähän. Hyasintti kukkii noin 3 viikon kuluttua.
Lisää postauksessa Onnistuuko hyasintin kasvatus sipulista?

Jouluhyasintin vai pihahyasintin sipulit?

Vain preparoidut eli erikoiskäsitellyt hyasintin sipulit kukkivat jo jouluksi. Paketissa lukee usein sana preparointi tai jouluhyasintti.
Muut eli ulos tarkoitetut hyasintin sipulit kukkisivat vasta myöhään keväällä.

Sain sipulit Korpikangas Siemen-Fröltä blogijuttujen tekoon. Kiitos heille avusta!

Mukavaa joulun odotusta!

Sari

Ps. Ammattiviljelijätkin näyttävät istuttaneen hyasintteja tällä viikolla, Facebook sivujen mukaan. Joten ajoitus taisi minullakin osua nyt nappiin :)


10 kommenttia:

 1. Ihanan jouluista puuhaa! Hyasintit on niin kauniita kukkia ja tuovat joulun. Tosin itse olen tuoksulle allerginen, mutta kaupoissa niitä aina ihailen. :)
  Mukavaa joulun odotusta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluhyasinttien istutus on eka jouluinen puuha. Ja sitten alkaa se niiden kasvun kehityksen seuraaminen... siitä tulee niin joulufiilis :)
   Minäkin joudun todennäköisesti laittamaan osan noista lasikuvun sisälle, jotta tuoksu ei käy liian voimakkaaksi. Näille muuten pitäisi tulla tummahkon punaiset kukat.
   Oikein ihanaa joulun odotusta sinullekin!

   Poista
 2. Ihanaa alkaa taas odottamaan joulua. Meillä ei hyasinttia voida pitää sisällä. Muutamana vuonna olen ostanut niitä terassille, kun on ollut niin lämmintä säätä joulun alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikku hiljaa kasvava joulun odotus ja fiilistely on kyllä ihanaa.
   Sama täällä, olen pitänyt parvekkeen pöydällä hyasintteja lämpiminä jouluina. Ne näkyvät kivasti sisälle, kun ikkunalla olevat jouluvalot valaisevat niitä.

   Poista
 3. Joulu ei tule ilman hyasintteja ja niiden tuoksua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoitpa osuvasti! Hyasintit niin kuuluu jouluun.
   Ja ei taida mennä kuin puolitoista kuukautta, niin ekat hyasintit saapuvat myymälöihin. Vai tulisikohan ne jo aiemminkin :)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Niin on! Noista minun jouluhyasinteistä pitäisi tulla tummahkonpunaisia, ja monikukallisesta sininen. VSiis vähän värikkäämpää joulua :)

   Poista
 5. Laitoitko tuon lasiin laittamasi sipulin myös viileään ja pimeään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, vein hyasinttimaljakon myös kellarin pimeyteen. Täytyykin käydä katsomassa, mitä hyasinteille kuuluu.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.