sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Ritarinkukan sipulit istutettu

Jouluhyasintin jälkeen vuorossa onkin ritarinkukan eli amaryllisten sipulien istutus. Ensin juuria liotetaan vedessä, jotta ne vähän turpoavat. Sen jälkeen kuivat ja muut huonot juuret poistetaan. Jos liotuksen ja juurten siivoamisen unohti, niin ei hätää, sipuli lähtee kyllä kasvuun.

Sipulit istutetaan hyvälaatuiseen kukkamultaan niin, että sipulin yläosa jää näkyviin.

Lopuksi multa kastellaan ja ruukku viedään valoisalle ikkunalle. Siis helppoa kuin mikä :)

Hain nämä sipulit postista heti, kun ne olivat saapuneet sinne. Hassusti jo ehdin sekoittaa sipulit ja nyt en tiedä kummalla on ihana kerrottu kukka. Sen sitten näkee :)

Edit - toinen, josta pilkotti nupun kärki, kukki marraskuussa Suloinen Nymph amaryllis, klik
Edit - toinen kukki jouluna Hempeä Arpricot Parfait amaryllis, klik

Amarylliksen sipulin istutus:

Amarylliksen tai oikeammalta nimeltään ritarinkukan juuria liotetaan vedessä pari tuntia. Sen jälkeen sipuli istutetaan kukkaruukkuun tavalliseen hyvään kukkamultaan. Sipulin yläosa tulee jäädä näkyviin. Lopuksi kastellaan multaa ja ruukkua pidetään huoneenlämmössä valoisalla ikkunalla.

Amaryllikselle ei kannata laittaa liian isoa ruukkua, vaan ruukun on hyvä olla suht pieni. Sopiva ruukun koko on sellainen, että sormi mahtuu sipulin ja ruukun reunan väliin.

Ja sitten odotellaan... istutuksesta kukkimiseen voi kestää yleensä 6-10 viikkoa. Multaa kastellaan pienellä vesimäärällä, mikäli mullan pinta on reilusti kuivunut.

Sain kuvien sipulit Korpikangas Siemen-Fröltä. Kiitos heille avusta!

Hyvää joulun odotusta!

Terkuin Sari

9 kommenttia:

 1. Istutushommat jätän taitavammille mutta amaryllis tulee meillekin jouluksi. Vielä muutama vuosi sitten pidin amaryllistä mummojen kukkana mutta nyt olen aivan toista mieltä. Ainoa ongelma on päättää väri, joulun punainen vai lumen valkea! Ehkä pitää ottaa molempia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti molempia :)
   Olen ihan hullaantunut amarylliksiin, etenkin näihin erikoisemman värisiin. Nytkin toisen sipulin kukat pitäisi olla valkopunakirjavat.
   Ja saa nähdä, mitä erikoisuuksia tulee sitten joulun alla kukkamyymälöihin. Pientä jännitystä joulua kohti :)

   Poista
 2. Valkoinen kerrottu amaryllis on minun ehdoton joulukukkani. Toki punainenkin on ansainnut paikkansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin lempparini on se valkea kerrottu. Siinä on niin ihana tuoksukin.
   Toivon niin, että tänä jouluna löytäisin tummanpunaisen amarylliksen. Olen ihaillut sellaisia kuvissa, ja leikkokukkana.

   Poista
 3. Olen ihan hämmennyksissäni, kun viime talven kukintojen jälkeen aivan vain lepäämään laittamani amarylliksen sipulit ovat alkaneet osoittaa taas pienen kastelun myötä elon merkkejä. Sipulit ovat viettäneet vuotta ruukussa keittiössä, enkä niitä juurikaan ole vuoden aikana kastellut. Nyt meinasin jo heittää ne pois, mutta sipulista pilkottaa pienen kastelun jälkeen kasvaa kaunis vihreä verson alku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sipulit on siitä hauskoja, että ne jaksavat kasvattaa lehtiä, heti kun saavat vettä.
   Kävin eilen pihaneuvontakäynnillä ja siellä viherhuoneessa kukki parhaillaan vanha amaryllis. Siitä tuli niin ihana joulufiilis :)

   Poista
 4. Korpikankaalla oli esitteessään todella kauniita rylliksiä. Mutta enhän muistanut/ehtinyt tilata...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esitteessä oli tosi ihania amarylliksiä, joten tuli ihan valinnan vaikeus :)
   Edelleenkään en tilannut perinteistä punaista, vaan pirtsakan punavalkean.

   Poista
 5. Hei,

  Osaisitkohan autataaa amaryllikseni kanssa? Se on ollut viime vuodesta minulla. Alkuvuoden oli sisällä ja nyt keväästä asti se on viettänyt kesäkautta lasitetulla parvekkeella. N. kolme viikkoa sitten lakkasin sen kastelun. Lehdet ovat vielä vihreät ja virkeät. Miten siis jatkaisin tästä? Kerrostaloasunnosta on kyse, joten pimeää ja viileää paikkaa (jääkaappia lukuun ottamatta) ei ikävä kyllä löydy.

  Kiitollisena avusta,
  Mannis

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.