lauantai 9. syyskuuta 2017

Hyasintin hyötö joulukukaksi alkoi, jee!

Blogiyhteistö: Korpikangas Siemen-Frö 
Mahtavaa... nyt pääsin laittamaan ekan jouluhyasintin sipulin kasvamaan. Niiden hyötäminen kukkaan kannattaa aloittaa näin syyskuussa, jotta kukinta osuisi jouluksi.
Ja tosi tärkeää on valita preparoituja hyasintin sipuleita eli vain ne ehtivät joulukukiksi. Onneksi pakkausten kuvatkin kertovat jo onko ne tarkoitettu joulun ruukkukukaksi vai pihalle keväällä kukkivaksi.
Kuvan keltaiset ovat tavallisia hyasintteja, joista kasvatan pääsiäiskukkia 😊

Edit - hyvä ajankohta istuttaa sipulit on 21.9.-4.10.2017. kuun vaiheiden mukaan. Mitä aikaisemmin, niin sitä varmemmin hyasintit ehtii kukkaan jouluksi.

Hyasintin sipuleiden hyötö jouluksi:

Istuta hyasintin sipuli multaan niin, että sipulin yläosa jää selvästi näkyviin. Multa kastellaan ja ruukku viedään pimeään ja viileään (noin 7-10 astetta) vaikka kellariin tai kylmiöön.
Välillä kannattaa käydä katsomassa sipuleita. Jos multa näyttää kuivalta, sitä kastellaan pienellä vesimäärällä.
Sipuli on kellarioloissa noin 9 viikkoa. Kun sipulista kasvava uusi alku on (2)3-5 cm pitkä, ruukku otetaan valoon huoneenlämpöön. Edelleen kastellaan vain hyvin vähän. Hyasintti kukkii noin 3 viikon kuluttua.
Lisää postauksessa Onnistuuko hyasintin kasvatus sipulista?

Hyasintin hyötö hyasinttimaljakossa:

Koska kuun vaihe ei ole nyt paras mahdollinen istutuspuuhiin, laitoin vain yhden sipulin kasvamaan. Sipuli pääsi hyasinttimaljakkoon, josta on niin hauska seurata juurien kasvua 😊
Vanha konsti saada vesi pysymään puhtaana, on laittaa veteen hiilen paloja. Onneksi niitä löytyi vielä orkidean kasvualustapakkauksesta.

Hyasinttimaljakossa on paljon vettä, mutta vesi ei saa osua sipulin pohjaan. Aika pian juuret alkavat kasvaa... suoraan vettä kohti.
Kohta puoliin vien maljakon viileään ja pimeään, siis kellariolosuhteisiin. Ja sitten jäädään odottelemaan... 

Sain sipulit blogijuttujen tekoon Korpikangas Siemen-Fröltä. Kiitos heille 😊

Sadeterkuin Sari

8 kommenttia:

 1. Pitäisikin laittaa. Hyasintit on minun lemppareitani

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyasintit, etenkin itse kasvatetut, on niin ihania.
   Ja jos ei ole kellaria eikä kylmiötä, niin voi laittaa hyasinttiruukun jääkaappiin :)

   Poista
 2. Nuo keltaiset ovat aivan ihania pääsiäiseksi!Oletko koskaan kokeillut talvettaa samoja ruukuissa useampana vuotena vai pitääkö joka syksy laittaa uudet? T.Tarja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääsisäishyasintit on hurmaavan kauniita, ja niin ihanan tuoksuisia :)
   En ole kokeillut. Mutta vähän epäilyttää, että silloin kukkisivat pienellä kukkatertulla, sillä ruukussa kasvaminen ja vielä sisätiloissa on sipulikukille rankkaa. Toisekseen hyasintti vaatii hyvät olosuhteet, jotta se muodostaa seuraavaksi vuodeksi muhkean kukkatertun. Tosin aina kannattaa kokeilla ;)

   Poista
 3. Voiko hyasintti menestyä,, vaikka pitää huoneenlämpimässä tiloissa? Meillä ei ole paikkaa mihin viedä. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kokeillut, mutta epäilen vahvasti, ettei onnistu huoneenlämmössä. Nimittäin viljelijätkin kasvattavat ne ensin kylmässä.
   Oletko ajatellut pitää hyasinttiruukkua jääkaapissa tai viileäkaapissa. Niissä olisi sopiva lämpötila ;)

   Poista
 4. Hei! Olit laittanut hyasintin maljakko on (9.9.2017).Voitko kertoa tarkemmin? Pidetäänkö sipulia ensin esim. jääkaapissa (minulla ei kellaria)? Ja kuinka kauan? Eikö tarvitse välttämättä laittaa multaan? Näyttää helpolta kasvatustavalta ��

  VastaaPoista
 5. Entä tulppaanin kasvattaminen kevääksi samalla tavalla?

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä aina.